Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Живопис, графіка, скульптура, таракуци Сергія Савченка

26 ЛИСТОПАДА - 18 ГРУДНЯ

вул. Воздвиженська, 10-Б

26 листопада – 18 грудня

Художник Сергій Савченко – один із найяскравіших одеських нонконформістів. Його ім'я нерозривно пов’язнане з діяльністю «Одеської групи» мистців, як її називають на Заході, та з мистецьким об’єднанням «Мамай», як вони називають себе самі.

Творчість Сергія Савченка сформувалася в руслі нефігуративної образності. Бурхливі, насичені кольором абстаркції майстра знаходять втілення у малярстві, станковій графіці та скульптурі.

Сергій Савченко увійшов у мистецький простір України в 1970-х, коли творчим особистостям доводилося існувати в жорстких умовах соцреалізму. Але соцреалістичне мистецтво його не цікавило, тому багато років художник був змушений існувати на значній відстані від офіційних чинників й лише згодом зміг заявити про себе відкрито. Як не парадоксально, перший Савченком зацікавився Захід – його роботи потрапили до багатьох колекцій зарубіжних поціновувачів мистецтва, особливо – до Великобританії.

Сергій Савченко – неперевершений винахідник і дослідник кольору. Складне й водночас гармонійне колірне бачення майстра є основою його відомих малярських і графічних абстракцій. Інша самобутня сторона таланту мистця – пластичне відчутя кольору, особлива чутливість до схоплення його різноманітних просторово-об’ємних перебувань. Винятково оригінальної художньої завершеності вона набула в авторській поліхромній скульптурі та розписах природних форм – таракуц (висушених гарбузів певного сорту). Мистець безпосередньо, тут і зараз, виявляє гармонії форм, мас, об’ємів, колориту, які до того не існували, відкриває нові обрії сприйняття кольору. Композиція робіт Савченка тяжіє до відтворення чуттєвих структур, конфліктів, емоційних зрушень, а не винятково інтелектуальних побудов.

Востаннє персональна виставка Сергія Савченка в Києві відбулася 2006 року, і то камерним форматом, тож презентація в «АВС-арт» – унікальна нагода зустрітися з різноплановою творчістю одеського мистця.

Сергій Савченко: «Форма таракуци й ідея скульптури, побудованої за принципом контрформи, огранічно пов’язані. Власне, з образом контрформи я працював ще в 90-х. А раніше звертався до цього у своїх монументальних роботах... Я люблю контрасти і в малярстві користуюся колірним контрастом, тональним контрастом, контрастом форм. Це мій характер – він вимагає такої мови. Мабуть, все це й привело мене до формування в скульптурі безкінечної структури. Вона стала для мене власне формулою малярства...»

Запрошуємо вас відвідати відкриття виставки 26 листопада о 18:00 в галереї «АВС-арт» за адресою вул. Воздвиженська, 10-Б.

 

Про авторів

Галерея ABC-арт

Додав Art-Vertep 19 листопада 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска