Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Святкування "Колодія" (Масляної)

28 ЛЮТОГО - 06 БЕРЕЗНЯ 19.30

Центр народознавства "Козак Мамай" (вул.Михайла Донця, 2)
вартість треба уточнювати

Протягом тижня з 28 лютого по 6 березня 2011 року в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» в «Шинку – коса над чаркою» у вигляді «Вечорниць» пройдуть святкування «Колодія» (Масляної).

Програма заходу низки українських вечорниць з понеділка по суботу:

В понеділок: «Колодка народилася» (28 лютого 2011 року).

Початок вечорниць о 19-30.

У вівторок: «Колодка хрестилася» (1 березня 2011 року).

Початок вечорниць о 19-30.

В середу: «Похрестини» (2 березня 2011 року).

Початок вечорниць о 19-30.

В четвер: «Колодка помирала» (3 березня 2011 року).

Початок вечорниць о 19-30.

В п`ятницю: «Її хоронили» (4 березня 2011 року).

Початок вечорниць о 19-30.

В суботу: «Колодку оплакували» (5 березня 2011 року).

Початок вечорниць о 19-30.

Народні гуляння 5,6 березня триватимуть з 10-00 до «третіх півнів».

Гурт дівчат, троїсті музики та козаки допоможуть Вам відчути колоритну атмосферу козацької Наддніпрянщини. Отож кожна неодружена дівчина чи парубок отримають на «Мамаєвій Слободі» колодку, яку їм прив’яжуть до лівої руки. «Власники» колодок будуть змушені «викуплятись» (затанцювати спільно з фольклорним колективом).

Народні гуляння будуть проводитись на вигоні, поруч із «свинячим перелазом», що веде до «Шинку – коса над чаркою». Також, на ярмарковому майдані, варитиметься в здоровезних казанах козацька каша «Тетеря» та обов`язково вареники з сиром. З тим, аби росіяни відчували себе в нас у гостях, як «у себе вдома» — для них будуть пропонуватись млинці (блины) з різноманітною начинкою. Скуштувавши вареників чи млинців, та запивши їх медовухою чи наливкою, охочі зможуть гайнути вулицями «Мамаєвої Слободи» на запряжених кіньми санях, покатати своїх дітей на «фургалці» (стародавній аналог сучасної каруселі), або ж поторгуватись із перекупками, придбавши собі традиційні українські сувеніри на ярмарковому майдані.

Давній обряд «Колодки» або ж «Колодія» відзначали напередодні Великого посту, в останній тиждень м’ясниці, в народі його ще називали «сиропусним». На відміну від України, на території Росії це свято називалось «Масляна». В областях між Петербургом і Північним Уралом, головною стравою були «блины» (млинці). У нас же, на козацькій Україні, головною стравою на Масляну є вареники з сиром та сметаною. Цей тиждень був останнім терміном коли ще можна було справляти весілля…Отже тих парубків, які не встигли оженитися, чекала «жорстока жіноча кара» — «Колодій».

Більше на mamajeva-sloboda.ua

 

Про авторів

Козацьке селище Мамаєва слобода

Додав OksanaY 22 лютого 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска