Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Презентація книги Наталі Яковенко «Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI – початку XVIII століття»

07 ЛЮТОГО 18:30

книгарня «Є»: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті Ворота»
вхід вільний

Книгарня “Є” та видавництво “Laurus” запрошують на презентацію книжки Наталії Яковенко “Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI – початку XVIII століття”, яка відбудеться 7 лютого.

Початок — 0 18:30

До нової книжки чільного українського історика, професора Києво-Могилянської академії Наталі Яковенко ввійшли вибрані статті про формування ідентичностей, особливості світосприйняття, концепції «правильної» влади і шляхетського обов’язку в ранньомодерній Україні.
“Кожна людина має характерні індикатори «членства в групі». Ці індикатори надзвичайно мінливі і ніколи не бувають остаточними й непорушними. На них впливають множинні персональні ідентичності, обумовлені зв’язками індивіда з соціальним, фаховим чи локальним середовищем, освітою, походженням, статтю тощо. Причому ієрархія цих ідентичностей так само мінлива, як і життєві колізії, в які потрапляє людина. Колективна ідентичність химерно і безмежно варіативно переплітається з ідентичністю персонального чи групового типу. В результаті свідомість людини постає як складний пасьянс, рівняння, перевантажене різного роду невідомими і змінними. Історикові тяжко дати раду з цим калейдоскопом ідентичностей, адже, на відміну від соціолога, він не може запропонувати своїм піддослідним анкету з питаннями. Ми приречені вести діалог лише з текстом джерела, який, крім зрозумілої неповноти, ще й обтяжений умовностями писемної та освітньої комунікації”.
Наталя Яковенко

Наталя Яковенко — професор кафедри історії Києво-Могилянської академії, головний редактор часописів «Український гуманітарний огляд» та «Київська Академія». Авторка численних статей і книжок, зокрема «Українська шляхта з кінця ХІV до середини XVII століття» (1993, 2008); «Паралельний світ. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI–XVII століття» (2002; польський переклад — 2010); «Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України» (1998, 2005, 2006, 2009; польський переклад — 2011, російський — 2012); «Вступ до історії» (2007).
Досліджує соціокультурну історію України XVI–XVII століття, серед іншого політичні, просторові й ціннісні уявлення її жителів, їхні життєві стратегії, релігійну свідомість і творчу адаптацію західних взірців шкільництва та письменства до українських реалій.

  • Модерує Олексій Толочко.

Книгу Наталві Яковенко “Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI – початку XVIII століття” можна придбати у крамниці "Білокнижник" (вул. Червона, 11), або замовити на нашому сайті.

 

Про авторів

Наталя Яковенко

Додав nady 04 лютого 2013

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска