Увійти · Зареєструватися
 

Київ / Презентація книги «Генерал Петро Григоренко»

28 ТРАВНЯ 19:00

м.Київ, приміщення будинку «Смолоскипа», вул. Межигірська, 21

Українське незалежне видавництво «Смолоскип»,

Музей-архів українського самвидаву

ЗАПРОШУЮТЬ

на презентацію книги

«Генерал Петро Григоренко»,

До виступів запрошені: Євген Сверстюк, Раїса Руденко, Мустафа Джемілєв, Гульнара Бекірова (Сімферополь), Василь Овсієнко, Юрій Зайцев (Львів), Ірина Широкова (Київ), Євген Захаров (Харків), Олександр Даніель (Москва), Олесь Обертас (упорядник), Тарас Компаніченко.

Книга «Генерал Петро Григоренко» є першою спробою цілісно представити українському читачеві постать Петра Григоренка – генерала Радянської армії, видатного правозахисника, публіци¬ста, члена-засновника Московської та Української гельсінкських груп – як одного з найактивніших та найпослідовніших борців за громадянські й національні права та свободи в СРСР у другій половині XX століття.

За життя Петра Григоренка зазвичай називали дуже лаконічно і водночас – поважно й трепетно: ГЕНЕРАЛ. Так казали друзі його і вороги... Він для всіх був ГЕНЕРАЛОМ – чи то радянським, чи то дисидентським...

Петро Григоренко – один із тих прекрасних прикладів, коли людина створила себе сама. Саме такі люди ставали зразками для наслідування, ідеальними героями молодої Радянської держави, про яких писали книжки та складали вірші. «Я прожив довге і складне життя, пережив часи тривожні, бурхливі і страхітливі, заглядав смерті в очі. Був свідком руйнувань і пробудження. Зустрі¬чався з безліччю людей, дошукувався, захоплювався, помилявся і прозрівав, жив серед людей і для людей...» – писав про своє життя Генерал.

Петро Григоренко пройшов шлях від слюсаря, зчіплювача вагонів, кочегара, машиніста паровоза до найвищих військових звань Радянського Союзу (Генерала Радянської армії) та почестей: нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденом Червоної Зірки, орде¬ном Вітчизняної війни і шістьма медалями, захищає кандидатську й докторську дисертації. Однак після XX з'їзду КПРС в Генерала зароджується сумнів щодо правильності дій Радянської влади й він по-військовому рішуче виступає проти розвінчування культу Сталіна й створення нових радянських богів. Відтоді радянський Генерал стає на шлях дисидентсва…

У книзі зібрано статті й спогади про Генерала його сучасників і співробітників, маловідомі публіцистичні праці та спогади П. Григоренка, що знайомлять нас не лише з епохою, в якій жив Генерал, а й із еволюцією поглядів щирого комуніста – від критики Комуністичної партії до відкритої боротьби з тоталітарною владою, до борця за Українську незалежну державу.

Петро Григоренко у своїх творах постає перед очима читача військовим страте¬гом і гострим безкомпромісним публіцистом, точним мемуаристом і природженим правдошукачем, вірним товаришем і мужнім захисником всіх пригноблених та по¬неволених, філософом і борцем.

Надзвичайно приємно, що нам вдалося залучити до цього видання людей, які знали П. Григоренка особисто й були «членами його великої правозахисної родини». Це, зокрема, «найближчий друг» і «улюблений син» Андрій Григоренко; найрідніша й найближча в Києві родина Миколи й Раїси Руденків, а також друзі та однодумці Генерала – Сергій Ковальов, Леонід Плющ, Осип Зінкевич. Їхні надзвичайно важливі й цікаві статті-спогади про цю непересічну людину підкреслюють загальний задум книги. Про правдиву мужність П. Григоренка і його боротьбу за права кримських татар, що вважають українського Генерала своїм національним героєм, розповідається у статті Гульнари Бекірової.

На початку 1980-х років Генерал підготував до друку книгу спогадів з промовистою назвою «У підпіллі можна зустріти тільки щурів...» і видав її російською, українською, англійською, іспанською, німецькою та французькою мовами, де щиро розповів про своє довге і цікаве життя. Книга набула великої популярності – це було небачене на Заході свідчення: як радянський генерал, блискучий офіцер Червоної Армії, що користувався всіма благами і привілеями системи, стає інакомислячим, дисидентом, й відкрито виступає проти цієї системи. Ось як французька преса в особі газети «Котідьєн де Парі» відгукнулася на видання книги спогадів: «Генерал Григоренко – особлива постать серед радянських інакодумців через його військову кар’єру... Григоренко не бунтівник, а стратег. Він зважує всі «за» і «проти» перш ніж діяти, незважаючи на те, що він зовсім не холоднокровний. Саме завдяки своїм внутрішнім суперечностям і душевній боротьбі він відкриває і вказує іншим дорогу до добра, що ототожнюється зі шляхом чесної людини – до інакомислення». За браком місця ми змогли перевидати лише ту частину спогадів, що стосуються періоду відстоювання Петром Григоренком громадян¬ських прав та свобод у тоталітарному СРСР у другій половині ХХ ст.

Хотілося б також звернути увагу читачів на бібліографічний покажчик документів та матеріалів Петра Григоренка, які зберігаються в Музеї-архіві українського самвидаву при видавництві «Смолоскип». Поряд із архівами Науково-інформаційного і просвітницького центру «Меморіал» (Москва), Архівом Відкритого суспільства (Будапешт) та архівом Амгерстського коледжу «The Petro and Zinaida Grigorenko Papers» (Amherst College, Amherst, MA 01002, USA) – це одне з найповніших у світі зібрань документів про діяльність українського правозахисника.

 

Про авторів

Євген Сверстюк , Євген Сверстюк (упоряд.) , Тарас Компаніченко

Додав Art-Vertep 27 травня 2008

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска