Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Київ / Презентація книги Даніеля Одії «Тартак»

08 ВЕРЕСНЯ 17:00

м.Київ, книгарня «Є», вул. Лисенка, 3 (М «Золоті Ворота»)

8 вересня в книгарні «Є» відбудеться презентація книжки польського письменника Даніеля Одії «Тартак». Перекладач роману українською та автор передмови – Олександр Бойченко. Початок презентації – о 17 годині.

На презентації читачі зможуть поспілкуватися як з автором, так і з перекладачем книжки.

У себе на батьківщині роман „Тартак” з’явився в 2003 році і вже наступного року був номінований на одну з найпрестижніших польський премій NIKE. Він став одним із найвідоміших романів сучасної польської літератури. Сьогодні цей роман став доступний українському читачеві.

Що таке «польське пекло»? Яким воно постане перед українським читачем, який бачив «пекло» українське? З передмови:

…Уявити собі «польське пекло» у виконанні Даніеля Одії…

Український читач нічого уявляти собі не мусить, він бачить, так би мовити, не гірше пекло на кожному кроці, навіть у Львові і Чернівцях, не кажучи вже про шахтарські поселення Дикого поля…

У спадок від комуністичного режиму полякам залишилася абревіатура PGR (Panstwowe Gospodarstwo Rolne) – щось на зразок нашого колгоспу чи радгоспу. І не лише абревіатура. Тобто самих пегеерів у нинішній Польщі, звичайно, вже немає, але деприсивні постпегеерівські села з недоруйнованими багатоквартирними коробками – є. Події роману Одії розгортаются в одному з таких безнадійних сіл, перед жителями якого щодня відкриваються дві головні можливості: заробити кілька злотих на тартаку (лісопилці) Йозефа Мислівського або пропити їх в «Обійсті» пані Маріолі. Прикметно, однак, що поняття вибору кожного з персонажів «Тартака» є вельми умовним. У тому сенсі, що вибирати вони, звісно, можуть, але врешті-решт виявляється, що це вибір не між перемогою і поразкою, а між кількома різновидами все тієї ж тотальної життєвої поразки.

Презентація в книгарні «Є» 8 вересня – перша презентація книжки Даніеля Одії «Тартак». Після неї відбудуться презентації в інших містах України:

9 вересня – у Чернівцях, 11 вересня – в Івано-Франківську, 12 вересня – у Львові.

Презентації проводяться за підтримки Польського Інституту у Києві.

***

Адреса книгарні «Є»: вул. Лисенка, 3, ст. м. «Золоті Ворота».

Запрошуємо всіх зацікавлених журналістів. Акредитація обов’язкова.

Контактна особа: Катерина Поправка 8 063 288 25 73

 

Про авторів

Даніель Одія

Додав Art-Vertep 02 вересня 2008

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска