Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Львів / Всеукраїнська фотографічна виставка Sense

21 ЖОВТНЯ - 05 ЛИСТОПАДА

Галерея «Коралі», вул. Менцинського, 5

Як відкривається SENSE

21 жовтня. 17.00. Львів, галерея «Коралі», вул. Менцинського, 5. Відкриття всеукраїнської фотографічної виставки Sense

В його пошуках, як в самому слові, автори однойменного арт-проекту побачили багато значень. Це і почуття, і відчуття, і зміст або значення, і, зрештою, здоровий глузд. Поняття сенсу стало ключовим у назві започаткованого у Львові в 2011 році нового руху в фотографії — "сенситивна фотографія". Тоді ж Українське товариство альтернативної фотографії (УТАФ) трансформувалось у Товариство сенситивної фотографії з центром у Львові. До нього увійшли майстри ручної фотографії з різних міст України. Серед них - Юрій Ковальчик (голова товариства), Олексій Піштар, Олексій Франкевич (Львів), Анастасія Завало (Київ), Тарас Перун, Володимир Ворк (Чернівці), Роман Кравченко (Євпаторія). Не всі автори експозиції є членами Товариства сенситивної фотографії, проте їхні роботи цілком відповідають концепції сенситивізму. На виставці також будуть представлені твори відомих і поза межами України фотографів, авторів книг та альбомів, учасників міжнародних фотофестивалів, це зокрема Олександр Ранчуков, Едуард Странадко, Юрій Ковальчик. Глядачі побачать світлини авторів, які формують обличчя молодої української фотографії – Юрія Салабая, Ірини Василенко, групи «Шило» (Харків). Мова про унікальний проект, що є першим кроком до започаткування у Львові міжнародних фотографічних фестивалів. Неповторна автентична авторська фотографія органічно вписується у контекст старовинного Львова.

У чому головна ідея сенситивістів від фотографії? Світлина за своєю суттю має енергетичну, чуттєву природу. Бо в ній відбиваються енергетика об'єктів зйомки, переживання і настрій фотографа, як безпосередньо в момент фотографування, так і в ручних процесах отримання зображення. Водночас робота має бути не просто виконаною в ручній техніці, але й заторкнути почуття глядача, контактувати із ним на рівні глибинних переживань, хоч зі сфери несвідомого. Фотографії, отримані на основі аналогових технік, це вже артефакти, а не просто естетичні об’єкти. Вони довговічні (можливе їх архівне зберігання), мають високу колекційну вартість й обмежені наклади. На виставці експонуватимуться роботи, виконані в рідкісних унікальних техніках амбротипії, ойлпринту, гуміарабіку, цианотипії, тинтайпу, емульсіографії.

“Хоч спочатку це радше було грою. Вона начебто не вимагала ні тривалого навчання, ні великих зусиль чи вкладень. Та насправді позірна легкість є великою ілюзією. ...Вона прив’язана до реальності і тут виникають дуже тонкі питання, - розповідає арт-фотограф Юрій Ковальчик, – чим взагалі є арт-фотографія? І в чому полягає так звана фотодокументальність? Де починається постановка? Що таке реальність? В чому полягає об’єктивність? У цих моментах заховано дуже багато світоглядних питань”.

 

Про авторів

Мистецька аґенція Арт-Вертеп

Додав Sh.Ocean 12 жовтня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска