Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Львів / Проект “Гоголь народився…” Сергія Якутовича

10 ВЕРЕСНЯ

Національний музей ім. Андрея Шептицького

Проект “Гоголь народився…”– це виставка відомого художника-графіка Сергія Якутовича, на якій представлені його графічні роботи, інсталяції за мотивами творів Миколи Гоголя, а також півсотня портретів самого письменника.

Виставка вже відбулася у штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж), відкривши Рік Гоголя у світі, й пізніше в Українському домі (Київ). 10 вересня, у перший день Форуму видавців, вона відкриється у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького завдяки сприянню його директора Ігоря Кожана. Проект організовує "Я Галерея" за підтримки Міністерства культури і туризму України.

Над цим проектом художник Сергій Якутович працював протягом п’яти років. Ще на початку 2003-го з’явились ілюстрації до повісті “Тарас Бульба”, що вийшла окремим виданням; у 2008 – до повістей Гоголя “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”, “Миргород”, а також для проекту “Гоголь. Усі повісті”. Серед експонатів виставки – ще й розкадровки, ескізи костюмів до фільму «Тарас Бульба», для якого Якутович створив близько тисячі графічних робіт. Окрім цього, на плазмовому екрані демонструватиметься науково-пізнавальна картина Ростислава Плахова-Модестова «Гоголь. Загублений рай», до якої Сергій Якутович створив декорації, фігури-об'єкти, інсталяції та ескізи для анімації. “У мене немає улюбленої роботи, люблю Гоголя загалом, – розповів Сергій Якутович. – Це людина, яка розповіла російською мовою, але про Україну – на весь світ” (http://www.kreschatic.kiev.ua/ru/3492/art/1239215319.html).

До речі, на виставку до Львова обіцяють привезти набагато більше оригіналів картин, ніж до Парижа й Києва. “Спочатку ми з Сергієм Якутовичем планували створити цілий дім Гоголя, зі всіма кімнатами, кухнею, коридорами, кінозалом, мультимедійною залою, – ділиться враженнями відомий музикант, дизайнер, видавець і співорганізатор виставки Павло Гудімов. – Кінець кінцем все вийшло скромніше, але, без заперечень, теж вартісно. Ми перевели творчість Сергія Якутовича у третій вимір, із дзеркальними вставками, анімували його графіку, надали тіньове висвітлення героям картин, які після цього стали об'ємними, наче живі. Гоголь перейшов у ХХІ століття, набуваючи іншого змісту, змінилася традиційна форма подачі – перед вами сучасна, смілива інсталяція”. Ознайомитись із фрагментами виставки можна за посиланнями: (http://www.yagallery.com.ua/autors/34/, http://accent.gudimov.com/link/60/ ).

 

Про авторів

Сергій Якутович , Форум видавців , , Микола Гоголь

Додав Art-Vertep 19 липня 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска