Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Харків / РІЗДВЯНІ ІСТОРІЇ: ВИСТАВКА З ІСТОРІЇ ВІТАЛЬНОЇ ЛИСТІВКИ, ПРИВАТНОЇ ФОТОГРАФІЇ ХХ СТ., ЛІТЕРАТУРИ ЗИМОВОГО ЦИКЛУ

14 ГРУДНЯ - 30 СІЧНЯ

Харківський літературний музей (вул. Фрунзе, 6)

Відкриття виставки – 14 грудня о 17.00!

З 14 грудня усіх харків’ян запрошуємо на святкову зимову виставку «Різдвяні історії» у Літмузеї! Передчуття дива, яким наповнюється простір цієї пори і створює магічну атмосферу будь-де, ми доповнимо заглибленням в історію української вітальної листівки від початку ХХ ст., старих сімейних фотографій харків’ян минулого століття, розповідями про особливості народного колядування та різдвяної народної вистави (у нас – справжній хатній вертеп!), традиції віншування. Окрім колекції Літмузею, на виставці представлені особливі експонати із зібрань трьох інших українських музеїв – Харківського приватного музею міської садиби, Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької (Львів) та Музею історії релігії (Львів). Завдяки нашим партнерам харків’яни побачать листівки початку ХХ ст., різдвяні листівки 1955 – 1990-х рр., створені видатними українськими графіками О. Заливахою, Р. Петруком, Я. Гніздовським, П. Холодним, В. Бондарем, і – як паралель до них – сучасні листівки, виконані авторами з усього світу в рамках мистецтва мейл-арт (поштове мистецтво).

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення. І, як завжди, у Літмузеї можна просто взяти з полиці книгу і почитати одну з відомих (як, наприклад, «Ніч проти Різдва» М. Гоголя, «Снігова королева» Г. К. Андерсена чи чудова «Різдвяна пісня» Ч. Діккенса) або призабутих (скажімо, українську народну сибірську казку «Золотий горішок» чи «Різдвяні троянди» М. Яцківа) чарівних зимових історій. Як святкували Миколая, Новий Рік, Різдво у ХХ ст.; що читали дітям; звідки пішла традиція літературної різдвяної казки; у кого раніше рядили малечу на зимові свята – усе це стало сюжетами наших «Різдвяних історій».

У приємній атмосфері виставки можна залишитися надовше і взяти участь у занятті з майстрами – навчитися співати колядки або виготовляти паперові маски, відчувши себе театральним художником. Заняття проводяться для груп (від 5 осіб) за замовленнями у будь-який час.

Дітлахів від 6 до 13 років, а також родини з дітьми на святковий відпочинок збирає пізнавально-розважальна програма «Мандри різдвяною ніччю». За одну уявну різдвяну ніч, коли так легко здійснитися диву, ми побуваємо на сільській вулиці початку ХХ ст., у домівках солдатів, які пішли на фронт у 1940-х, у діаспорній оселі 1950-х, новорічному Харкові 1960-х, на ранку в садочку 1980-х, харківську міському вертепі 1990-х. Під час подорожі мандрівники складуть віншування за давніми чи казковими зразками, візьмуть участь у вікторині про Духа Різдва, з життя Святого Миколая, Санта Клауса. Наше Різдво триває до 30 січня!

Заняття з майстрами та святкова програма діють за попереднім замовленням. Тривалість програми: 1,5 год. Вартість вхідного квитка на виставку: 3 грн. для дітей, 5 грн. для дорослих. Вартість програми: 20 грн. за групу (до 15 осіб). Вартість майстер-класу: спів – 7 грн./особа; паперова маска – 7 грн./особа + оплата витратних матеріалів. Музей працює щоденно з понеділка по п’ятницю з 10-00 до 18-00. Тел. для замовлень (057) 706-25-79.

 

Про авторів

Харківський літературний музей

Додав Art-Vertep 11 грудня 2009

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска