Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Харків / Виставка-акція «Тарковскі сни»

20-24 КВІТНЯ 17:00

Харківська Міська Художня Галерея вул. Чернишевська, 15

Виставка присвячена одному з найцікавіших російських кінорежисерів ХХ століття, родоначальникові радянського інтелектуального кіно - Андрію Тарковському, який став легендою ще за життя, ним захоплювалися Фелліні, Бергман, будь-який режисер і будь-який глядач. Він став кумиром для всього світу, ізгоєм для рідної країни. І просто людиною з неповторним поглядом на світ, «людиною, який побачив Ангела», як свідчить напис на його могилі.

... Від сповіді до проповіді, від проповіді до жертви.

Основні етапні теми творчості Тарковського ...

Андрій Тарковський, як художник, мені завжди був цікавий. А теми та ідеї, висловлені в його фільмах, будуть актуальні стільки, скільки буде актуальне чоловік. Він домігся того, що особливий, уповільнений темп його творів, насиченість внутрікадрового простору (пейзажі, портрети, велика кількість значущих деталей), акторські та авторські монологи, колірні нюанси і інші виразні засоби кіномови стали для глядача свідомо важливіше сюжетної інтриги його фільмів. Важливо, однак, що для Тарковського форма практично завжди була проекцією його авторської ідеї.

Так як Тарковський часто екранізував свої сни, за його ж висловом, свої фільми він знімав про себе або про глибоко пережите, відчути. Працював художником постановником. Тому для його портрета я взяв кіноцітати з його фільмів. Елементи випадкові, але серед них можна розгледіти ікону, асоціація «Пристрасті за Андрієм», автомат, «Іванове дитинство», ... Він любив використовувати різні фактури, особливо дерево, улюблені спогади про старий дідівській хаті. Тарковський самодостатній в кіно. Тому портрет поміщений в раму, але роз'єднану, що б не було відчуття абсолютної замкнутості.

Можливо «Присвята Тарковському» не зовсім відповідну назву, так як самого Тарковського я особисто і не знав. Та й саме слово «по-священна» з третім варіантом експозиції буде викликати якийсь ефект створення вівтаря, кумира. А створення нового культу особи жодним чином я не ставив собі за мету.

Просте, тривіальна назва портрета «Тарковський» або «Андрій Тарковський» асоціативно більше пов'язано з його творчістю, ніж із ним самим. Що, по-моєму, найбільш підходить до даної теми.

 

Про авторів

Олександр Король

Додав Art-Vertep 20 квітня 2010

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска