Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Харків / Презентація виставки легендарного литовського фотографа Вітаса Луцкуса "Класика литовської фотографії

12 ТРАВНЯ 17:00

Харківська муніципальна галерея,вул. Чернишевського, 15.

Презентація фотовиставки за участю аташе з питань культури посольства Литовської республіки в Україні Габріеле Жайдіте відбудеться 12 травня о 17:00

Завдяки плідній співпраці Посольства Литовської республіки і Муніципальної галереї у Харкові презентується вже третій арт-проект, пов'язаний з мистецтвом Литви. У травні минулого року ми представляли роботи трьох представників середнього покоління литовських фотографів, в квітні цього року проект молодої художниці з Вільнюса переміг на фестивалі «Non Stop Media-5». Нова виставка - це роботи класика Литовської фотографії - Вітаса Луцкуса. Луцкуса бував у Харкові, з ним були знайомі наші фотографи (Борис Михайлов, Олег Мальований, Віктор Кочетов ...), тепер ми маємо честь показати його роботи.

Фотограф народився 29-го травня 1943 року в Каунасі. Помер 16-ого березня 1987 року в Вільнюсі. У 1950 - 1961 роках навчався в каунаській школі мистецтв на відділенні живопису. У 1963 році вступив в Каунаський фотоклуб, деякий час був його головою. Працював на штатних посадах і за договірними замовленнями, пов'язаних з фотографією. З 1970 року був членом Спілки фотохудожників Литви.

Вітас Луцкуса - засновник концептуальної фотографії у Литві. Але він відрізняється від інших концептуалістів. Почавши з репортерської фотографії, художник залишився вірний їй і в художніх пошуках. У багатьох його циклах, де є бажання досягти лише концептуальної мети, матеріали взяті з самого життя, а їх герої: селяни, діти міста, випадкові перехожі. Він перший проломив національну замкнутість литовської фотографії, встановив традицію романтичної ідеалізації життя і одним з перших почав працювати зі старовинної фотографією поєднуючи її з сучасною. Створював свої колажі, отримуючи часом дивовижні результати.

Роботам Вітаса Луцкуса властиво оригінальне єднання художнього образу і документальності, проникливий погляд в сутність людського буття. Тому слід цього фотомайстра залишився всюди: у репортажі, портреті, сюрреалістичною фотографії.

Вітас Луцкуса - один з творців литовської школи фотографії, який зумів органічно поєднати дві зовсім протилежні основи: документальну реалістичність і сміливу вигадку.

 

Про авторів

Харківська муніципальна галерея

Додав Art-Vertep 07 травня 2010

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска