Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Черкаси / Тринадцята персональна виставка авторської ляльки мисткині Оксани Смереки-Малик «Оксанина лялька» мандрує Україною

01-28 ЧЕРВНЯ

Черкаський краєзнавчий музей

1 червня 2012 року о 14:00 в Черкаському краєзнавчому музеї відкрилася тринадцята персональна виставка авторської ляльки відомої львівської мисткині Оксани Смереки-Малик - «Оксанина лялька» мандрує Україною».

Виставка «Оксанина лялька» – єдина колекція, створена циклами, що умовно перегукуються з поезіями авторки: гуцульським, французьким та квітковим. Оксанина лялька, як і обереги – без обличчя, а проте відрізняється від звиклих народних ляльок. Майстриня створила «каркасну мотанку», поєднавши традицію і новаторство. Власне, за рахунок каркасу, її ляльки дуже динамічні, наче рухомі. Тут навіть не костюми, а самі пози передають характер і типаж, створюють враження живої картини. Колориту додають голівки – очіпки, хустки, чільця, віночки.

Кольори – від яскравих гуцульських мотивів – до бежевих у міських та до білих із сріблом у князівському вбранні, – ніби відбивають українське суспільство з його культурою одягу.

«Оксанина лялька», вийшовши вперше в люди влітку 2010 року, за короткий час побувала на виставках та фестивалях в Києві, Чернігові, Луцьку, Луганську, Львові, Івано-Франківщині, Полтавщині, Одещині, залишилась у фондах багатьох музеїв України та приватних колекціях по цілому світі. Добірка «Оксаниної ляльки», що складається з 50-и ляльок та 20-и художніх фотографій, є власністю Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського в Коломиї і експонується в ці дні у всесвітньовідомому Музеї писанки.

Оксана Смерека-Малик – за фахом філолог-романіст, за посадою – директор Художнього ліцею при Львівській національній академії мистецтв. Лялькарка, писанкарка. Співавтор (разом з черкащанкою Ларисою Теліженко) 3-метрової ляльки-мотанки, що увійшла до книги рекордів України, виготовленої у Львові на завершення фестивалю Етнолялька 2011. Член журі у республіканських конкурсах народних ляльок. Авторка кількох поетичних книг, дипломантка ХІІ літературного конкурсу імені Мирона Утриска.

Виставка триватиме до 28 червня.

 

Про авторів

Оксана Смерека-Малик

Додав ceny bab 13 червня 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска