Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Одеса / Цикл дискусій «ДНК МІСТА» в Одесі

18 ТРАВНЯ 16:00

Єврейський культурний центр, вул. Ніжинська, 77/79
Вхід вільний

Мистецька аґенція «Арт-Вертеп» та Квартальник «ResPublika Nowa»
за підтримки Польського Інституту у Києві представляють:

ЦИКЛ ДИСКУСІЙ «ДНК МІСТА»
Участь громадян у творенні культурної політики міста
Досвід Польщі для України

Раді запросити вас 18 травня 2011 року на дискусію за участі
експертів Польщі та України з питань культурної політики міст:

Олександра ШИМАНСЬКА
спеціаліст в галузі управління установами та культурними проектами

Артур ЦЕЛІНСЬКІ
лідер команди «ДНК Міста», промоутер інновацій в демократії

Тимофій ХОМЯК
директор МА «Арт-Вертеп»

Місце події:
Одеса, Єврейський культурний центр
вул. Ніжинська, 77/79
Початок дискусії о 16:00

Теми дискусії:

  1. Мистецька освіта.Одеса – одне з найбільших міст України, яке не має закладу вищої художньої освіти. Створення інформаційного вакууму в мистецькій галузі. Яким чином відбувається сприйняття громадою мистецьких заходів, за умов відсутності інформування? Яким чином відбувається розуміння об’єктів сучасного мистецтва за відсутності теоретичних знань?
  2. Мистецтво в публічних просторах. Винесення мистецьких об’єктів до громади було актуалізовано ще від «Виставки на паркані», 1967 року,  та де-ні-де виникає в сучасному просторі. Чим стимульована ця дія? Чи вдається митцю створити діалог та порозуміння з суспільством? Реакція аудиторії на винесення мистецтва до публічних просторів?
  3. Влада та мистецтво: діалог чи контр позиція? Рівень взаємодії державних структур та мистецьких об’єднань в Одесі. Єдиний процес розбудови спільних ідей, чи внесення деструктивних елементів до цього процесу?
  4.  Мистецькі ініціативи у підпіллі. Аналіз розвитку мистецьких ініціатив в місті, їх взаємодія між собою, шляхи комунікації та співпраці. Взаємодопомога чи конкурентоспроможність? Існування мистецьких осередків в андеграунді, їх взаємозв’язок та взаємодія з соціумом.

             модератор – Катерина РАДЧЕНКО

Учасники дискусії:

  • Катерина Філюк(куратор Галереї «ХудПромо»)
  • Дмитро Банніков(куратор експериментального простору сучасного мистецтва «Чайна Фабрика»)
  • Оксана Бутук(керівник молодіжної організації Х.Л.А.М.)
  • Ліана Крішевська(куратор мистецького відділу Баварського будинку)
  • Тимофій Хомяк(директор Мистецької агенції Арт-Вертеп)
  • Сергій Андрєєв(директор арт-аґенції MagicBox)
  • Олександра Шиманська(експерт, Польща)
  • Артур Сілінські(експерт, Польща)

Проект «ДНК міста» - цикл дискусій, метою яких є створення умов для максимально активної участі жителів у розбудові культурної політики свого міста та прийняття політичних рішень, використовуючи інноваційні методи залучення громадян.

До участі в дискусіях залучені видатні особистості, експерти з питань налагодження співпраці між урядовими та неурядовими організаціями, що працюють у сфері культури і мають вплив на функціонування держави та створення образу Польщі у світі.

Задачею проекту «ДНК Міста» є вирішення двох основних проблем, присутніх в багатьох містах Польщі та України. Перша з них стосується низького рівня участі громадян. Друга проблема обумовлена тим, що діяльність культурної політики влади не бере до уваги реальні потреби людей, що цікавляться культурою. Відсутність належних механізмів співпраці громадян з органами влади заважає останнім правильно діагностувати потреби своєї спільноти. Зокрема, це відбувається і тому, що громадяни не знають, як представити ці потреби владі.

Така проблематика полягає в неефективному управлінні установ і недостатньому фінансуванні культурних заходів.
Метод обговорення та дискусій має стати механізмом для вирішення таких проблем і в Україні.
Ця методика вже показала нові можливості співпраці між органами державної влади та громадянами в Польщі.

Мета проекту «ДНК міста»:

  • Створення дієвих партнерств між урядовими та неурядовими організаціями, які працюють у сфері культури, задля аналізу культурної політики і впливу на неї.

  • Винесення обговорення стану культурної політики у містах на публічний рівень.

  • Втілення в Україні досвіду Польщі у формуванні громадою міст культурної політики.

  • Поширення інноваційних інструментів впливу на культурну політику (культурні мапи міст, аудити культурних подій, соціально відповідальна культура і таке інше).

  • Збагачення культурного життя міст

  • Започаткування довготривалих партнерств між мистецькими і культурними середовищами України і Польщі.

  • Формування прикладу позитивної і реальної європейської інтеграції України через культурні проекти

Олександра ШИМАНСЬКА
(Польща)
Випускниця Національної академії театру, кіно і телебачення в Лодзі (Польща) (відділ управління виробництвом) та Варшавського університету (післядипломне навчання на спеціальності зв'язків з громадськістю). Стипендіат Британської Ради (післядипломні студії з культурної політики), випускниця Лондонського університету (спеціаліст у сфері управління установами культури та культурними проектами, а також з культурної політики та музичного менеджменту, магістр менеджменту в галузі мистецтва).
З 2002 року працює із засобами масової інформації по зв'язках із громадськістю, менеджер спеціальних подій у видавничому домі Hachette Filipacchi Польщі, директор з маркетингу, потім видавничий директор тижневика "Gala" у видавця G+J Gruner + Jahr (Польща). Головний продюсер телевізійних гала-концертів (пряма трансляція): Золоті качки (нагороди місячника "Фільм" у 2001 і 2003 роках) і Гала-концерт Троянди (чотири сезони: 2005-2008), співвласник незалежної компанії імпрез JOT, член польської Академії фотографії.
З березня 2011 - директор стратегічної групи і співавтор ідеї по підготовці Ґданська до конкурсу на здобуття звання «Європейська столиця культури».

Артур ЦЕЛІНСЬКІ
(Польща)
Випускник Політології UKSW у Варшаві. З 2009 року - заступник видавця часопису «Res Publica Nowa»; займається проблемами міста і створенням активних спільнот мешканців, які можуть брати участь у прийнятті основних стратегічних рішень, що стосуються їх районів; є одним з редакторів номеру "Право на Місто".
Лідер команди «ДНК Міста», який з 2009 року реалізує проекти, спрямовані на створення платформи для співпраці між міською владою та її громадянами, проектування та координації процесів консультацій та участі суспільства, догляду за створенням і впровадженням міської політики в галузі культури у відповідності з очікуваннями і потребами громадян.

Тимофій ХОМЯК
(Україна)
За фахом - історик, за покликанням — арт-менеджер,
директор Мистецької аґенції «АртВертеп» (www.artvertep.com),
засновник і музикант гурту «Вертеп»

Інформація про організаторів:

Мистецька агенція «Арт-Вертеп» (Україна)

Неурядова громадська організація, створена у 2001 році в Дніпропетровську.
Головною ідеєю Аґенції є створення та поширення культурно-мистецького простору та підтримка сучасного українського мистецтва.
Задля сприяння налагодження продуктивних взаємозв’язків між представниками українського культурно-мистецького ринку та їх споживачами
в 2002 році було створено мистецький портал ArtVertep.com.
Головною ідеєю порталу є поширення культурно-мистецького простору та медіа-підтримка як професійних так і молодих мистецьких проектів.

Часопис «Res Publica Nowa» (Польща)

Щоквартальний часопис ліберального профілю, що публікується у Польщі з 2008 року.

Паралельно з роботою редакції створено і підтримується декілька проектів для міста, культури і політики, серед яких - проект «ДНК Міста», спрямований на зміцнення голосів громадян у процесі творення міських культурних стратегій, використовуючи інноваційні методи дискусій та залучення громадян до прийняття політичних рішень, досліджуючи та аналізуючи культуру і свою присутність в міському просторі.

Партнери проекту в Одесі: концертно-продюсерська компанія "Magic Box"

Заявки на участь та акредитація: artvertep@gmail.com

Проект реалізовано в Україні за фінансової підтримки Польського Інституту у Києві
www.polinst.kiev.ua

 

Про авторів

Проект ДНК міста , Мистецька аґенція Арт-Вертеп , Тимофiй Хомяк , Катерина Радченко

Додав Тім 13 травня 2011

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска