Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

АртПоле НагУаль. Никодим играет с облаками (2009 р.) 6,50 Mb

Одеса / Тріо PORT MONE (Білорусь) та vj Makaura (Литва)

15 ГРУДНЯ 20:30

кінотеатр "U-CINEMA" (Одеська кіностудія, Французький бульвар, 33)
30 грн.

Тріо Port Mone — нове відкриття незалежної білоруської сцени. Їхній дебютний альбом «DIP» зібрав величезну кількість схвальних відгуків музичної преси. Якщо в двох словах охарактеризувати стиль, в якому грають Port Mone, то це експериментальний електро-акустичний ембіент. Можна порівнювати манеру гри Олексія Ворсоби на акордеоні з манерою Кіммо Похьонена чи Діно Салюцци, але Port Mone ніколи не використовують чужих творчих ідей.

Валерій Дейнека, Україна

«DIP» схожий на саунд-трек до арт-хаусного фільму про дику природу. Дуже складно створити такий багаторівневий запис, який в той же час обеззброює своєю простотою.

Рамунас Зілніс, Литва

Авторская и композиторская мысль этого коллектива представляется мне в высшей степени качественной в отличие от большого количества современной аккордеонной импровизационной музыки (включая джаз и авангард), где инструменталист велеречиво и безответственно выдувает из мехов свои рулады. В мелодическом отношении самая интересная пластинка из всего отслушанного материала.

Артемій Троїцький, Росія

Світова музична спадщина - від Nico в 60-х до Radiohead у 90-х/2000-х – розчиняється в океані Port Mone завдяки незвичному звучанню акордеона. Можна сказати, що це зразковий постмодернізм. Часто доводиться дещо поблажливо ставитися до творів сусідів, але цей альбом настільки якісний, що звучить переконливо і в Білорусі, і в Європі, і в Америці.

Яніс Стундіньш, Латвія

Port Mone є абсолютно новим явищем, яке важко вписати в рамки певних стилістичних форм, оскільки музика тріо — це дуже своєрідна суміш ембієнту, нойзу, експериментального та класичного фолку. Група не намагається виглядати авангардною, хоча, в сутності, те, що вони роблять, і являє собою авангард.

музпортал terapiya.net, Хорватія

В основі творчої концепції Port Mone — ствердження того, що музика є завжди й в усьому. Завжди можна почути й відчути, а потім організувати акустичний хаос, який тебе оточує. Музиканти запевняють, що вони намагаються зробити свої композиції нарочито доступними. Необхідний ефект досягається за рахунок незначних змін фактури, теми, способу викладення, м’якого трансформування навколишнього простору, що підштовхує слухача до знаходження себе в ньому.

Це інструментальне тріо, створене в 2005 р. в Мінську, майже одразу було помічене музичною критикою та тепло прийняте журі й публікою численних фестивалів: польський Muzyczne Smaki Europy, російські S.K.I.F. и Пустые холмы, литовський Kultflux та навіть тегеранський міжнародний фестиваль лялькових театрів Mobarak. Два роки поспіль виступи Port Mone є значними музичними подіями українського АртПоля, залишаючи по собі найглибші враження у публіки, що завжди по-новому відкриває для себе цю чуттєву, тонку й пронизливу музику.

Протягом жовтня-листопада в планах Port Mone — концерти в Білорусі, Росії, Фінляндії, Швеції та в Португалії на VII Міжнародному акордеонному фестивалі в Торрес Ведрас. Активне гастрольне життя музиканти поєднують зі створенням нових композицій, зокрема, музики для вистав та документального кіно. Зокрема, зовсім нещодавно музичні п’єси Port Mone було використано в постановці «Там де вода тече вгору» шведського хореографа Сибрига Доктера.

Музиканти зізнаються, що їм надзвичайно цікаво працювати в проектах, що поєднують в собі музику і відео або, скажімо, музику і перформанс. Отже, співпрацю тріо Port Mone та vj Makaura не можна назвати випадковістю. Музика і відео взаємодоповнюють одне одного, занурюючи аудиторію глибоко в світ своїх образів. «Ми познайомилися з Аурелією Макніте три роки тому на кінофестивалі у Вільнюсі, — розповідає акордеоніст Port Mone Олексій Ворсоба. — Мене надзвичайно вразила її віджейська робота на одному з заходів — дивовижно тонкий і делікатний підбір образного матеріалу до музичного твору. До того ж цей матеріал був авторським, відрізнявся хорошим смаком і вмілою роботою з різними техніками, що є великою рідкістю для східноєвропейського віджеінга. Пізніше я дізнався, що Аурелія — одна з найвідоміших в Литві художників, які працюють з фото і відео. В неї багато власних художніх проектів, але в деяких вона виступає як співавтор. Зараз вона посідає місце керівника кафедри фотографії в Колегії дизайну (Литва). Аурелію відрізняє постійний інтерес до відкриття нового, який мені особисто дуже близький. Критичний спосіб мислення поєднується в ній з незвичайним для нашого часу альтруїзмом та безкорисливістю. Аурелія цікава мені як людина не менше, ніж як художник. Тому через деякий час після нашого знайомства, коли ми готували презентацію свого альбому, одразу вирішили запросити Ауру. І вона чудово виконала свою роботу — це не лише наші враження, а і переважної більшості глядачів.

На мій погляд, головне, що в її відео немає емоційної фальші. Місцями воно грайливе, але не по-дитячому, місцями нагадує японські гравюри, а місцями — монументальний живопис. В ньому немає ніякої марноти — демонстрації непотрібних відео-можливостей та спецефектів. Є лиш споглядання. Відео концептуальне, доволі холодне і відсторонене. Образи не прямолінійні. Це щось схоже на документальне відео про те, про що не можеш згадати».

Більше про Port Mone

http://portmone.livejournal.com

http://community.livejournal.com/port_mone

http://vkontakte.ru/club1893890>

 

Про авторів

АртПоле

Додав Art-Vertep 03 грудня 2010

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска