Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Вікторія Наріжна / Музичні алюзії як засіб образотворення в романі Любка Дереша «Культ». Розділ 2. Музичні алюзії в структурі образів божеств

Розділ 2.
 
Музичні алюзії в структурі образів божеств

Містична лінія є однією з найважливіших та, напевне, найсимволічніших ліній роману. Більшість образів, наявних у тексті, виявляють себе найповніше саме в містичних взаємодіях.

На рівні персонажів містичну лінію представляють образи божеств: Великі Древні та Боги Сивої Давнини.

Частина присутнього в романі пантеону запозичена Любком Дерешем (в принципі, услід за багатьма іншими письменниками з усього світу) з міфології, створеної американським фантастом Говардом Філліпсом Лавкрафтом [11, 12]. Це, власне, та частина, яка репрезентує в романі сили зла, або, і це буде значно коректніше по відношенню до тексту, сили, сутнісно чужі всьому людському. Такими є так звані Великі Древні: центральний (і єдиний реально присутній в тексті) персонаж цієї групи Йоґ-Сотот, а також «закадрово» присутні Ктулху та Азатот.

В тексті, звісно, наявна й логічна противага до означеної групи, тобто образи божеств антропоморфних та до певної міри «антропофільних». Саме ці божества є автентичними для роману, і саме їх образи пов’язані з великою кількістю музичних алюзій. Вони складають пантеон (чи то пак дуалізм) Богів Сивої Давнини й представлені двома персонажами — Волинкарем при Воротах Зорі та Сатиром-Гітаристом.

Під певним кутом зору цю пару можна інтерпретувати як своєрідну трансформацію образів Бога-Творця та Диявола; трансформацію, в якій вони не протистоять, а доповнюють один одного. Для такої інтерпретації цих образів музичні алюзії є особливо важливими, чому й буде присвячений другий розділ цієї роботи.

Варто також зауважити, що не лише в контексті містичної лінії розкривається більшість образів: образи божеств також розкриті виключно крізь призму бачення когось із центральних персонажів. Отож, цей розділ до певної міри доповнить вже розглянуті раніше образи Банзая та Дарці.

 
 

Додав Art-Vertep 22 лютого 2003

Про автора

Народилася 18 травня 1982 року. Народжуватися було спекотно. З того часу, до речі, в день мого народження спекотно чомусь завжди. В житті мені з усім непристойно поталанило: з батьками, з друзями, з чоловіком, з батьками чоловіка, з друзями ч

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска