Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Ірен Роздобудько / Білі одежі (капці) для інтелігенції

Інтелігенція зажди була поза (читай - вище) політики. І це дуже гарна позиція. Принаймні для власної гордині. Можливо тому багато хто з моїх приятелів, друзів (людей інтелігентних, розумних, гідних бути в авангарді культури) обрали для себе, як їм здавалося, найчесніший шлях - третю графу у виборчих списках – «протипсіх».
Чудово! Лишатися чесними перед власним сумлінням - похвальна позиція.
Але лишатися на позиції «моя хата скраю» - це трохи з іншої опери...
На жаль, цю арію і виконали ті, хто завтра буде сором`язливо ховати очі, дивлячись на екрани телевізора і ніяковіти, коли обраний лідер буде називати Ахматову - Ахметовою, чи плутати поняття «геноциду» з «генофондом»...
Але попри це, я хочу привітати цих освічених, добрих, гарних, розумних речників нації, котрі здатні цитувати перед камерами Франка і Лесю Українку, як це зробила пані Забужко в останній передвиборчій програмі Шустера (років зо п`ять тому, щоправда, в моді було цитування Гайдеггера, а років зо двадцять - вірші про партію і комсомол, але це вже в забутому минулому). Так от. Є спільна тенденція в тій «таємниці» чому інтелігенцію, як казав Шаріков «душилі-душилі, душилі-душилі». І душити будуть.
Тому що її представники завжди воліли лишатися чесні перед собою - це ж головне!
Ну не можна ж, зрештою, ставити свої інтереси нижче інтересів країни.
Головне ж - лишитися в білому! Цитувати Франка. Їздити по світах.
«Мєтать бісєр». Спілкуватися з розумними людьми і вимикати телевізор, коли тобі соромно дивитись на те, як сірі миші заволодівають твоїм містом, твоєю країною.
І гордо говорити: «Я був (була) проти всіх! Я - не при чому». І не розуміти, що є ситуації, коли ця третя позиція просто неможлива. І розуміти, що коли вибору немає - все одно треба його робити на користь хоча б... обличчя своєї країни в очах іншого світу. Хоча б обличчя...
Я не вірю, що агітуючи голосувати проти всіх, письменниця не розуміла, куди підуть ці відсотки голосів. Вона жінка розумна. І утримається за будь-яких часів. А нова влада, можливо, обіллється сльозами над її книжками про героїв УПА і статевими рефлексіями ліричної героїні. І дозволить їх друкувати.
Я хочу привітати в особі пані Оксани всіх тих, хто вже має свого президента. Тих, хто не «заплямував себе» хибним вибором.
В котрий раз ці вибори показали, що дійсно країна має те, на що заслуговує.
Завтра чи післязавтра, коли ви, ті, хто «протипсіх» прокинетесь і не побачите у вашому місті, скажімо, книгарні, Будинку актора, театру чи будь-якого іншого закладу культури, на місці якого виросте новий банк, готель чи супермаркет, знайте: це зробили ви.

Буквоїд

 
 

Додав Art-Vertep 08 лютого 2010

Про автора

Народилася в Донецьку. Закінчила Київський Державний університет — факультет журналістики.

 

Коментарi

Chyzh
08 лютого 2010

+ стопяцсот!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска