Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

АртПоле НагУаль. Никодим играет с облаками (2009 р.) 6,50 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Інформація

Автори / АртПоле / «Цинамон»: прес-конференція Юрія Андруховича

Ще з початку весни українським культурним простором витає загадкове слово «Цинамон». Саме так називається спільний проект українського письменника Юрія Андруховича та польського гурту «Karbido», що з 14 по 23 квітня буде презентований у шістьох містах України. Про особливості «Цинамону» та майбутній промо-тур Юрій Андрухович розповів під час прес-конференції 30 березня у Книгарні «Є».

Мистецький проект є продовженням триптиху «Самогон. Цинамон. Абсент», першу частину якого Україна побачила у вересні 2008 року. Для нового альбому автори обрали тексти зі збірки «Екзотичні птахи і рослини». Ідея музично-літературного перфомансу зародилася під час фестивалю у Дрогобичі, присвяченого польському письменникові та художникові єврейського походження Бруно Шульцу. Його повість у новелах «Цинамонові крамниці» вважається шедевром європейської літератури минулого століття. «Це алюзії зі світом Бруно Шульца, - розповідає Юрій Андрухович. - Атмосфера чогось екзотичного, Індії, Арабії, далеких світів, водночас закинута в затхлу і досить консервативну, дегенеративну атмосферу маленького галицького містечка. Зі своїх достатньо давніх віршів, що тут домінують, я робив вибір саме тих, що в цьому сенсі перегукуються із «Цинамоновими крамницями».

Польська версія «Цинамону» була видана на півроку раніше. Музичні критики відгукнулися переважно схвальними рецензіями, відзначивши, що ця робота достатньо відмінна від «Самогону» і є передусім значно глибшою і самостійнішою у творчому плані.

Ще одна «цікавинка» – історія появи четвертого учасника туру – перкусіоніста Петера Конрадина Цумтора, що, за словами Андруховича, живе в одному з найглухіших куточків Швейцарії: «На мій погляд, це геніальний музикант. Він навчився грати цинамоновими паличками, а свою величезну ударну установку збирає по декілька годин». Петер натрапив на перші треки «Цинамону» на сайті «Karbido», і дописав ударні партії цього альбому.

Філософія туру вимагає великих просторів, зокрема через амбітну відеоінсталяцію, яку готує VJ-група «КУБ». Тому концерти відбуватимуться у філармоніях, палацах, театрах. «Цей проект дійсно дуже цікавий, але й дуже складний, - розповідає директор агенції-організатора «АртПоле» Оля Михайлюк. - Спочатку ми були впевнені лише у Києві та Івано-Франківську. Потім люди відреагували на проект, і наші колеги, друзі, агенції в різних містах виступили співорганізаторами. Зацікавленість «Цинамоном» вже відчутна, тож очікуємо всюди мати значну аудиторію. Думаю, зможемо здивувати».

Тетяна Манзюк

 
 

Додав Art-Vertep 01 квітня 2010

Про автора

Агенція "АртПоле" — фестивалі, концерти, виставки, вистави, читання та ін., мистецькі акції, які ми вигадуємо, розробляємо і організовуємо. Ми доволі суб'єктивні — працюємо лише з тими авторами, творчість яких вражає і надихає нас.

Автори пов'язані с новиною

Юрій Андрухович

 

Коментарi

02 квітня 2010

Ну видавались же "Цинамонові крамниці" Шульца... що, не можна було довидати під "цинамоновий тур" якусь тисячу примірників? Не думаю, що були б аж такі проблеми з реалізацією. А так Бруно Шульца та його творчість знає зовсім небагато людей, принаймні, на сході України - так точно небагато. Які ж можуть бути "алюзіїї зі світом Бруно Шульца" в слухачів, га?

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска