Увійти · Зареєструватися
 
Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Білоруська весна / На Дніпро чекають білоруські вірші, фото й анімація

У травні до України завітає «Білоруська весна» - фестиваль партизанської культури, що відбуватиметься в Україні вже вчетверте. Дніпропетровськ приєднається до всеукраїнської партизансько-мистецької хвилі 14-16 травня. У рамках «Білоруської весни-2010» в Дніпропетровську відбудуться: виставка робіт переможців першого конкурсу білоруської репортажної фотографії «Belarus Press Photo 2010», показ сучасної білоруської анімації «АНІМАЦЫЯ.by» та підпільна зустріч з білоруським поетом Сірошкой Пісочником (Сергієм Прилуцьким).

За словами організаторів - творчої Ініціативи «Білоруський десант» - «фестиваль – це унікальний для української молоді спосіб отримати нецензурований, адекватний білоруський мистецький продукт, тоді як для білорусів - бути почутими і сприйнятими».

Програма дніпропетровських подій фестивалю «Білоруська весна 2010»:

14/05 16:00 відкриття виставки «Belarus Press Photo 2010» (Обласна бібліотека для молоді ім. Свєтлова, вул. Комсомольська, 60);

У ситуації, коли робота фотокора не лише непроста, а часто й небезпечна чи взагалі майже неможлива, конкурс Belarus Press Photo підтримує розвиток професійної фотожурналістики у Білорусі. Його мета – високі професійні стандарти і підтримка вільного й необмеженого обміну фаховою інформацією.

Конкурс проводився в таких номінаціях: «Новини», «Люди в новинах», «Спорт», «Повсякденне життя», «Портрет», «Гламур і реклама», «Природа», «Мистецтво і розваги».

Цього року в конкурсі взяли участь 94 фотографи, 35 увійшли до шорт-листа. Виставка у бібліотеці Свєтлова представить 30 фото переможців із шорт-листа премії.

Це не тільки перша виставка цьогорічного конкурсу, а й погляд на сьогоднішню Білорусь очима білоруських фотокореспондентів – точний і часто парадоксальний, гра в стереотипи, обігравання їх, а подекуди і просто фіксація.

Білорусь – необхідний стратегічний партнер України. Вона, як викривлене дзеркало, в яке українцям дуже зручно дивитись у певні скрутні моменти своєї сучасної історії. І кожен бачить там те, що хоче. Для одних – це те, де «ми могли би бути, але все ж таки не є», для інших – своєрідний варіант соціального раю з високими пенсіями, міфічними стабільністю і спокоєм.

Через призму конкурсу Білорусь сприймається так само стереотипізовано і переважно чорно-біло: або гламурно-пасторально, або чорнобильсько-протестно. Виставка BPP-2010 у Фундації ЦСМ абсолютизує й абсурдизує ці стереотипи, провокуючи глядача вирівняти викривлене білоруське дзеркало.

15/05 17:00 показ робіт «АНІМАЦЫЯ.by» (Електронна бібліотека ПДАБА - ДІСІ, вул. Клари Цеткін, 13а-б);

Протягом години аудиторія кружлятиме у відеовирі зі співучими бульбашками, лицарем, драконом і принцесою, головою на тарелі, Міккі-Маусом, сороками, безжалісними генералами, вовком, цапом, кентавром і янголами!

Анімацыя.by потішить кіногурманів проникливими сюжетами і вибагливими техніками, серед яких - перекладка, пластилін, ляльки, комп'ютерна анімація, витинанка тощо. Дбайливий добір мультменю гарантує полілог аніматорів: романтичні студентські візії відтінить пластиліновий психодел культового арт-угрупування «Діти сонця», а на десерт - серія байок від хедлайнера білоруської мультиплікації Міхайла Тумєлі і мережаних шедеврів майстра Вячеслава Дубінкі.

Яскраві візуальні образи довершить першокласний звуковий ряд - Текіладжаз, Дейв Брубек, Дрімлін, Троїця, Двар.

16/05 17:00 зустріч із білоруським поетом Сірошкай Пістончиком (Сергієм Прилуцьким) – автором «дегенеративної прози», чемпіоном численних слемів (Кав’ярня «Fashion book», вул. Короленка, 3).

 
 

Додав Art-Vertep 13 травня 2010

Про автора

Білоруська весна - фестиваль, що репрезентує актуальну нецензуровану білоруську культуру в Україні. Цього року Білоруська Весна проводитиметься втретє і завітає до Києва, Львова, Тернополя, Харкова, Донецька, Івано-Франківська та інших міст.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска