Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Гайдамаки Меч Арея (2013 р.) 10.97 Mb
Гайдамаки Поки не кінчився дощ (2013 р.) 10.72 Mb
Гайдамаки Немає хліба - співай 9,56 Mb
Гайдамаки Z kolegami (Haydamaky&VooVoo, 2009 p.) 9,54 Mb
Гайдамаки Маланка (співає Маланка Леньо, 2007 р.) 4.17 Mb
Гайдамаки Ефір (2007 р.) 4,19 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Гайдамаки / «Рівень творчості поетів минулого є практично недосяжним сьогодні» - Олександр Ярмола

Напевно, з творчістю «Гайдамаків» найкраще знайомі любителі музичних та етнофестивалів – і не тільки вітчизняних, бо гурт часто запрошують до участі в концертах поза межами України. Музиканти працюють у стилі етно-року, або «козацького року», беручи за основу своїх пісень українські фольклорні мотиви. Колоритний Олександр Ярмола, лідер «Гайдамаків», закінчив Національну музичну академію імені П. Чайковського по класу вокалу, а «якби не став музикантом – був би художником». У вільний час займається спортом, виховує сина Пилипа. Про книжкові вподобання лідер «Гайдамаків» розповів кореспондентові ДЧ.

- Як відомо, ви пишете тексти пісень гурту «Гайдамаки», в якому, власне, і співаєте. Відтак, чи вважаєте себе причетним до літературного процесу?

- Обов’язково. Кажуть, що текст пісні створити легше, ніж, наприклад, написати простого вірша, бо музика допомагає сприймати слова. Проте це помилкова думка. Адже насправді все навпаки: музика диктує ритм і форму. Крім того, музиканту властиве бажання зробити свою пісню популярною, воно ж підштовхує до певного вдосконалення тексту. Також існує цензура інших учасників команди, яким також не байдуже, що саме виконувати.

- У вашій ліриці фігурують переважно образи з українського фольклору. Проте, певно, це не єдине джерело творчості. Звідки ще черпаєте ідеї для створення пісень?

- Фольклор – це носій первинної містики, тому часто використовую фольклорний матеріал. Серед інших джерел: боротьба між духом і тілом, еволюція, революція, кохання і смерть.

- Теперішній стан літератури в Україні обумовлює утворення двох різних поглядів на перспективи розвитку цього виду мистецтва: оптимістичний і песимістичний. До якого з них схильні ви?

- У такому стані перебуває не тільки література і не тільки в Україні. Сьогодні ти МУСИШ купувати речі, яких не потребуєш. А для того повинен продавати свій талант. Це така гра під назвою «купи – продай», вона забирає час, наповнює свідомість. Спроби протестувати, як правило, закінчуються поразкою. Це одна з ознак кризи цивілізації. З іншого боку, творчість і є альтернативою цій кризі, тому я вважаю, що творити варто в будь-яких умовах.

- Які твори з сучасної літератури, на вашу думку, варто прочитати?

- З української – «Солодку Дарусю» Марії Матіос, твори Олександра Ірванця, Юрія Андруховича та Михалка Скаліцкі. Зі світової – Федора Достоєвського, Габріеля Гарсіа Маркеса, Хьюберта Селбі (з більш сучасного нічого цікавого допоки не знайшов).

- Хто з літераторів-сучасників згодом може удостоїтися звання «класик». І за якими ознаками їх виділяють з-поміж інших?

- Не маю гадки хто і за якими ознаками долучає митців до класиків. А тому не компетентний у цьому питанні – не можу назвати жодного сучасного «класика» літератури. На мою думку, класичними стають найбільш універсальні та досконалі твори. Але, напевно, можу назвати Сергія Кузьминського класиком українського рок-н-ролу.(Сергій Кузьминський – лідер гурту «Брати Гадюкіни», який пішов із життя внаслідок тяжкої хвороби 3 серпня 2009 року. – ред.)

- Чи чули про генерацію поетів-двотисячників? Можете дати оцінку їхньої творчості?

- На жаль, нічого такого, що б зацікавило, із доробку поетів цього періоду почути або прочитати не довелося досі. Взагалі, мені здається, що в наш час поетичний геній програв технологічному, через це рівень творчості поетів минулого є практично недосяжним сьогодні.

- Чи є письменники, твори яких ви час від часу перечитуєте?

- Боюся, що не буду надто оригінальним: Тараса Григоровича Шевченка та Лесю Українку, Богдана-Ігора Антонича. Серед іноземців це Володимир Маяковський, Олександр Пушкін. Актуальність їх творів виражена переважно не в тематиці, а в рівні поетичної майстерності. Стилів написання теж, до речі, може бути безліч – кожен сам обирає, як писати.

- Що любить читати ваш син Пилип?

- Мій син читає деякі з моїх улюблених книжок, часом – щось своє. Я раджу йому читати не дитячі книжки, а ті, які можна вважати літературою для дорослих. Серед них – твори Джека Лондона, Роберта Льюїса Стівенсона, Миколу Гоголя, Оскара Уайльда, Антуана де Сент-Екзюпері, Габріеля Гарсіа Маркеса, Олександра Ірванця…

- Чого прагнете навчити свого сина?

- Хотів би навчити свого сина: думати, чесно грати, говорити кількома мовами, шанувати ієрархію, здобувати вищу освіту, співати, боксувати, стріляти, керувати машиною – повному козацькому наборові!

Спілкувалася Ліна Остоматій, Друг Читача

 
 

Додав Art-Vertep 07 червня 2010

Про автора

З00 років тому схід Європи палав вогнем — народ йшов на народ і царство на царство. З цього вогню з‘явились гайдамаки — воїни давнини, лицарі та бешкетники з України.

 

Коментарi

07 червня 2010

Рівень творчості більшості українських поетів-класиків минулого не відповідає навіть рівню пересічної обласної літстудії. До 20 сторіччя не було майстрів слова, були кобзарі-попсовики. читай уважніше сучасне!

maskafogo
09 червня 2010

до лисенка гайдамакам теж, як до браззавіля рачки)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска