Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестивалі / 5-ий Міжнародний фестиваль «У.Рок»: Мистецтво подолає все!

Хвилі потужного звука змішувалася з морськими хвилями Чорного моря. Вже уп’яте Міжнародний фестиваль «У.Рок» збирав старих та нових друзів під небом Затоки Білгород-Дністровського району. Вже традиційно потужні акорди розганяють грозові хмари, вичакловуючи силою музики сонячну погоду, на яку покладали надії фестивальники з різних куточків України. Вже і не вдивовижу – мистецькі емоції перемагають погоду.

Музиканти vs зливи

На 5-ому Міжнародному фестивалі «У.Рок» музика лунала увесь день. Дві сцени – денна та вечірня – зібрали майже чотири десятки колективів з усієї України, а також із Естонії, Росії та Італії. Гурти «Русичі», «W.H.I.T.E.» «Skarnemurta», «КаmikaDzeTR» та «Just playing radio» зарядили публіку енергією позитиву. Завдяки розмаїттю стилів, фестиваль привабив поціновувачів різної музики, представників різних субкультур, а також людей різного віку. Прицільне око арт-директора фестивалю Іларіона Лебедєва визначило: цьогоріч наметове містечко збільшилося майже вчетверо. Все більше молодих сімей приїздять на «У.Рок» разом із дітьми, адже одразу за майданчиком фестивалю плюхкотить найчистіше і найлагідніше море, а на березі розташовано дитячий майданчик. У організаторів «У.Рока» вже зріє ідея наступного року влаштувати ще й для дітей окрему розважально-просвітницьку сцену. За словами директора фестивалю Геннадія Гончара, «У.Рок» єднає серця: на мистецькому дійстві люди із близьким світовідчуттям не тільки знайомляться і товаришують, а дехто навіть створює сім’ї. Отож, організатори працюватимуть ще й над сімейним дозвіллям, але то поки що плани.

Літературні слеми на місячній доріжці

Коли ж сходив місяць, ініціативу перехоплювали літератори. Просто на піску або ж на затишному дивані серед стародавніх амфор та вишуканих старовинних підсвічників поети читали вірші. Справжнім витвором мистецтва були черепки, графічно розписані білгород-дністровським художником Ігором Урсулом і розкладені довкола майданчика. Окрім початківців і тих, хто вже відчуває себе на сцені доволі впевнено, поетичне полотно поверху місячної доріжки розстеляли і досвідчені поети, як Олег Короташ та представники угрупування «Ротонда» Вік Коврей та Вано Крюгер. Представник літератури 90-их пан Короташ презентував свою нову збірку "Елегії острова Патмос", підкресливши для молодих поетів важливу істину: участь у конкурсах та слем-битвах не роблять поета поетом, адже перемоги минущі, а Слово – вічне. Словесну естафету підтримали митці слова 2000-их – «ротондівці» поділилися радощами від виходу у світ антології еротичної поезії «Березневі коти». Література настільки захопила фестивальників, що ціла когорта охочих почитати щось зі свого доробку вмовила куратора літературної сцени Анну Гермаш створити ще й майданчик «вільного мікрофону».

Галерея просто неба

Особливістю фестивалю «У.Рок» є його відкритість новим людям та свіжим ідеям. Куратор літературної сцени Анна Гермаш та розпорядниця художньої галереї Ольга Рущак поділилися своїм баченням мистецького дійства – і ось результат: дві нові сцени фестивалю. Ужгородська художниця Ольга Рущак зуміла зібрати по крупинці якнайрізноманітніші жанри образотворчого мистецтва у межах своєї галереї. Живопис, графіка, колажі, художня фотографія, гобелени і прикраси ручної роботи тішили око фестивальників просто на пляжі. По завершенні експозиції кожен із майстрів та художників подарував фестивалю по одному своєму витвору. «Хоч як митцям важко розлучатися зі своїми дітками, та все ж в одному арт-кафе буде створено музей учасників «У.Рока», - зазначила куратор художньої сцени Ольга Рущак, збираючи перші експонати.

…але це ще не все!

Насичену фестивальну програму доповнював нічний кінопоказ артових стрічок та українських короткометражок, неповторне фаєр-шоу, серія ігор з пляжного волейболу, запуски повітряних зміїв, катання на квадрациклах і паріння на водних парашутах, ярмарок прикрас, книг і тисячі й однієї дрібнички. І все це стало можним завдяки титанічній праці дирекції фестивалю та допомозі гарних людей. Та й загалом, лейтмотивом усього мистецького дійства можуть бути слова виконавчого директора «У.Рока» Богдана Нікіруя: «Робіть добро, і воно до вас повернеться!»

 
 

Додав Art-Vertep 12 липня 2010

Про автора

Новини з фестивалів в Україні та за її межами

Автори пов'язані с новиною

White , Русичі

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска