Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Дмитро Табачник / У Львові продемонстрували «справжню сутність» чинного міністра освіти

З нагоди Дня знань сам Міністр вирішив навідатись до Львова і ще раз представити громадськості свої досягнення

1 вересня, в День знань, на вулицях міста львів’яни мали нагоду зустріти профільного міністра-освітянина. Його з легкістю впізнавали за притаманними атрибутами: він з’явився перед журналістами у звичних костюмі, краватці, окулярах та з характерною борідкою.

О 13.00 розпочалася акція «Хто керує МОН-ом?». Громадянський рух «Відсіч» організував похід цапа Міністра до Львівської обласної адміністрації. Під стінами облдержадміністрації активісти зустрічали Міністра з плакатами, на яких були написані ініціативи Дмитра Табачника: «Скасування держіспиту з укрмови», «Звільнення незручних ректорів», «Електронний студентський квиток», «нівелювання здобутків ЗНО» та інші. Цап Міністр мав можливість помилуватись зробленим, але найбільше задоволення отримав від капусти, якою його підгодовували після кожного зачитаного рішення одіозного посадовця. Хто-зна, чи не заради неї, «капусти», і впроваджувались ці реформи, які сміливо можна назвати «вперед у старе».

Після цієї «офіційної церемонії», перебування Міністра у Львові переросло в неофіційну прогулянку до площі Ринок, де активісти «Відсічі» організували для всіх бажаючих безкоштовну фотосесію з Міністром. Студенти, школярі і прості перехожі одразу впізнавали свого міністра і з радістю робили фото на згадку.

«Очевидно за літо пан Табачник відпочив від студентських протестів і сподівається на те, що йому все зійде з рук, - наголосила активістка Громадянського руху «Відсіч» Ольга Сало Натомість ми хочемо наголосити, що протести тільки починаються і остаточним їх завершенням буде звільнення цього міністра з посади. Більше того ми вважаємо, що ця людина не має права займати жодних інших державних посад».

Попри багато посмішок на обличчях перехожих, також лунали обурливі відгуки. І стосувались вони саме діяльності міністра освіти і науки. Це навело організаторів акції на висновок, що попри всю зовнішню схожість цапа Міністра і міністра Табачника, тварина викликає у людей значно приємніші емоції.

Громадянський рух «Відсіч» заявляє, що діяльність, спрямована на усунення з посади Дмитра Табачника, не припиниться до повного досягнення свої цілі.

Одночасно з львівською аналогічна «антитабачна» акції з цапом у головній ролі пройшла у Києві. В Одесі, як повідомили організатори, міська влада заборонила місцевим активістам проводити протест. «Це свідчить, що свобода зібрань в Україні існує лише формально», - наголосили вони.

Нижче перелік шкідливих ініціатив Дмитра Табачника на посаді Міністра освіти і науки України:

Дмитро Табачник за період своєї діяльності на посаді міністра освіти проявив себе як недолугий керівник та популіст.
Наслідки його роботи:

Провалена вступна кампанія 2010

Через погану організацію, короткі терміни і додаткові документи сотні тисяч дітей та їхніх батьків за рекордно високої температури вистоювали багатогодинні черги у приймальних комісіях. Хто перший прибіг з оригіналом документів, той і став студентом, а до списків вступників потрапляли абітурієнти із набагато нижчим рейтингом. Цьогорічна вступна кампанія є першим кроком до ліквідації прозорої системи зарахування абітурієнтів. На відміну від попередніх років Міністерство не зверталося до громадських організацій із закликом робити ретельний моніторинг вступної кампанії. (Полянський) До того ж, сайти більшості вищих навчальних закладів не оприлюднили списки зарахованих, а відтак багатотисячні потоки вступників змушені були розриватися між містами України, щоб побачити традиційні друковані списки. Додатковий спосіб впливу керівництв ВНЗ на відбір вступників через додаткові іспити (при вступі на архітектуру треба крім результатів тестування, скласти креслення, на журналістиці - творчий конкурс, а на військові та правоохоронні професії - психологічний тест та спортивні нормативи) Тепер Табачник цинічно намагається перекласти відповідальність за погану підготовку вступної кампанії на керівництво вишів

Проекту Закону "Про вищу освіту"

Проект Міністерства освіти дозволяє адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників. Ця норма суперечить 22 та 53 статті Конституції, а також обіцянці з передвиборчої програми новообраного Президента Віктора Януковича про забезпечення широкого доступу талановитої молоді до нових знань "незалежно від... фінансових можливостей батьків". Проект Міністерства освіти пропонує вилучити гарантію про прийняття на перший курс за безплатною формою навчання студентів дистанційної (заочної), вечірньої та екстернатної форм навчання. Норма суперечить 22 та 53 статтям Конституції, суперечить передвиборчій обіцянці Партії регіонів про пропорцію бюджетних місць у ВНЗ, суперечить і передвиборчій обіцянці Віктора Януковича про законодавче збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах на 25%. Проект Міністерства освіти пропонує скасувати гарантію того, що фінансування підготовки кадрів з вищою освітою має здійснюється в обсягах не менших, ніж необхідних для забезпечення 100 і 180 студентів відповідних типів вищих навчальних закладів на кожні 10 тис. населення. Норма суперечить 22 та 53 статтям Конституції, а також вищезгаданим передвиборчим обіцянкам з передвиборчої програми Віктора Януковича.

Повернення до 11-річки

Вводячи 12-річку у вітчизняну освіту планувалося, що подовжене шкільне навчання дасть змогу здобути спеціалізовану підготовку з різних предметів, профільну освіту, опанувати ще одну іноземну мову. Основним негативним наслідком повергнення до 11-річки може бути невідповідність вітчизняної системи освіти європейським стандартам. На нові підручники вже було витрачено 1,5 мільярдів гривень. Якось сам собою відпадає аргумент про економію бюджетних коштів, адже доведеться видавати нові підручники для 11-річної школи.

Обов’язкова дошкільна освіта, починаючи з 5-ти років

Така постанова порушує конституційне право громадян на вільний вибір, адже Основний Закон не передбачає обов'язковості дошкільної освіти, а лише загальної повної середньої освіти.

Зниження рівня освіти:

Скасовано право студентів самостійно обирати професійні дисципліни та додатково до основної отримати гуманітарну освіту. Цим самим також скасовано стимули для викладача покращувати зміст курсу, дбати за його наповнюваність й щорічну оновлюваність, якість викладання та практичність. Це – серйозний удар зростанню якості освіти – знову не буде шансів для внутрішньої конкуренції між викладачами і університетами. Значно послаблені вимоги до претендентів на вчене звання професора та доцента

Скасування державного іспиту з української мови


Пониження статусу іспиту з української мови для бакалаврів зменшить мотивацію українських студентів до її вивчення та знизить рівень загальної мовної піготовки, через те що цій дисципліні буде приділено неналежно мало уваги. Очевидно, що чинну владу не цікавить якість підготовки та грунтовні знання студентів, рівень викладання у вишах.

Скасовано обов’язкове зовнішнє незалежне оцінювання державною мовою

Наказом №238 від 25.03.2010 Про внесення змін до нормативно-правових актів Міністерства освіти і науки України щодо зовнішнього незалежного оцінювання в 2010 році надано право складати тести мовою національних меншин. Наказом Міністерства освіти і науки № 243 від 26 березня 2010 р. надано право особам, які не атестовані з української мови та літератури, складати вступний іспит з тієї мови, оцінки з якої виставлені в атестаті. В довгостроковій перспективі це може призвести до посилення регіональної ізольованості, що створить ґрунт для зростання безробіття, нерівномірного розподілу робочої сили, обмеження зайнятості спеціалістів вузької кваліфікації та розвитку сепаратиських тенденцій.

Сприяння (повернення??) корупції


Наказом МОН “Про затвердження Змін до Умов прийому до вищих навчальних закладів України” дозволено ВНЗ проводити додаткові вступні іспити, “введено в обіг” сертифікати минулих років та значно підвищено значення шкільного атестата та медалей. На заочну форму довзолено вступати без складання тестування.

Звільнення «неблагонадійних ректорів»

Табачник не подовжив термін контрактів з ректорами із Донецького національного університету Володимира Шевченка, Одеського національного університету ім. Мечнікова Валентина Сминтини і ректора Уманського державного педуніверситету ім. Тичини Михайла Мартинюка . Можна впевнено говорити про їх звільнення, оскільки проведення конкурсу на заміщення відповідних вакантних посад відбувалося із очевидними порушеннями і було "майже таємним - через відсутність будь-яких повідомлень на веб-сторінці міністерства".

Впровадження електронного студентського квитка

З вересня місяця Міністерство освіти й науки України починає впроваджувати електронний студентський квиток. Завдяки такому нововведенню компетентні органи без зусиль зможуть дізнатися коли і куди поїхав студент. Мета, яку декларує Міністерство: створення інформаційно-аналітичної системи обліку й відшкодування пільг, які надаються студентам і учням при продажу проїзних квитків (Гельсінська спілка). Але «від того, що будуть витрачені додатково десятки мільйонів бюджетних коштів на виготовлення студентських квитків з електронними чіпами – кількість поїздок студентів і, відповідно, їх загальна вартість не буде меншою, ніж зараз»

Хабарництво

Наприкінці червня в.о. ректора Вінницького національного технічного університету Борис Мокін заявляв, що заступник міністра освіти Євген Суліма пропонував йому перерахувати благодійний внесок у сумі 59 тисяч гривень на рахунок Харківської фірми "Модерн ХХІ". Зараз ведеться розслідування, а через питання журналістів УНІАН про його результати у Табачника, він сказав, що не пускатиме їх більше до МОНу.

Два автореферати і жодного дисертаційного дослідження

У фондах установи не знайшлося жодної дисертації пана Табачника. Проте знайшовся лист, адресований голові спеціалізованої вченої ради, директору Інституту історії України Кондуфору, за підписом заступника голови Верхової Ради України Гриньова. Із проханням прийняти до захисту фундаментальний науковий доробок головного консультанта секретаріату Верховної Ради України Дмитра Табачника на здобуття вченого ступеня.

Прес-відділ Відсіч

 
 

Додав Chyzh 02 вересня 2010

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска