Увійти · Зареєструватися
 
Товари

Автори / / Фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ



Перший день фестивалю

3 вересня 2010 року стартував перший день Міжнародного поетичного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ».

Фестиваль розпочався о 11.00 з урочистого відкриття вулиці Віденської. У відкритті взяли участь поети з Австрії: Мілена Фіндайс, Юліан Шуттінг та Петер Ватергаус, а також Dj Paul SG.

Вулиця Віденська з’явилася нещодавно у Чернівцях в мікрорайоні котеджної житлової забудови «Віденська брама». Провулки у цьому мікрорайоні також отримали назви – перший і другий Віденські провулки.

Відразу ж після відкриття усі учасники і гості фестивалю вирушили на культурологічну екскурсію по місту, під час якої вони відвідали будинок Пауля Целана та Рози Ауслендер.

О 15:00 розпочався виступ авторів у Мармуровій Залі університету, який і став офіційним відкриттям фестивалю. Виступ розпочався з промови президента фестивалю Святослава Померанцева. Також з промовою виступили мер міста Чернівців - Микола Трохимович Федорук та Тереза Вікторівна Яценюк. Під час виступу гості мали змогу познайомитися з усіма поетами, серед яких: Юрій Андрухович, Наталка Білоцерківець, Ельке Ерб, Герхард Фалькнер, Мілена Фіндайс, Хендрік Джексон, Інгеборг Кайзер, Олег Лишега, Бріггітте Олешинські, Ігор Померанцев, Андреас Заурер, Юліан Шуттінг. Ведучим був Петро Васильович Рихло.

Виступ продовжився на терасі мармурової зали університету, де гості та учасники пили каву та вино від Інкерманського заводу марочних вин під під музику німецьких та австрійських композиторів 20-40 років двадцятого сторіччя у виконанні струнного квартету.

О 18.00 відбулося відкриття фотовиставки французького фотохудожника “Прихований шлях - вірші Пауля Целана, фотографії Алена Рів'єра”. У цій виставці фотограф пов'язує портрети циган з ранніми віршами Целана, щоб проілюструвати різні історії життя, ті, що ми бачимо достатньо часто. Ранні роботи молодого поета з Чернівців мало відомі. У них циганський світ зустрічає нас тримаючи від себе на деякій відстані і разом з цим демонструє чутливість до життєвих подій набагато більше, ніж вам то здається. Ці вірші, та особи, Алену видаються своєрідним запрошенням піти іншим шляхом, який треба лишень прийняти.

Відразу ж після виставки гості вирушили на показ конкурсної відеопоезії та вручення відеопоетичної премії "Бук", що відбувалося з 19:00 – 21:30. Гості мали змогу побачити відеопоезію світових майстрів з Латвії, Польщі, Росії, України та Сербії. Спеціальним гостем став Владімір Свєтлов- фоторедактор і один із авторів альманаха “Орбіта” (www.orbita.lv). Переможцями стали Владімір Палібрк (Сербія), Якуб Фальковскі (Польша) та Катерина Бабкіна (Україна).

О 20:30 розпочався сигарно-поетичний вечір у клубі “Sorbonne”. Під час дискусії Юрія Андруховича та Олександра Бойченка відбулася дегустація сигар, а також презентація журналу Cigar Clan.

Вечір закінчився вечіркою електронної музики “Електропоезія” у клубі “Sorbonne”, під час якої відомі діджеї з України, Австрії, Німеччини та Швейцарії, а саме: Triad, Henree, Franksen, Soulsurfer, Webber,`Miss Sue, Lera та MC Kemo і Diva. Крім музики у стилі Drum'n'Bass, Techno House i Lounge Dj Triad і MC Kemo підготували спеціальну програму – вірші учасників фестивалю під електронну музику.

Другий день фестивалю

Другий день Міжнародного поетичного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» розпочався 4 вересня 2010 року о 12-00 з презентації українського літературного журналу “ПРОSTORY”. Презинтація тривала годину. У рамках презентації журналу "ПРОSTORY" відбулася розмова з авторами, читання творів, опублікованих в новому числі, дискусія навколо теми видання. Також були представлені візуальні роботи, створені художниками спеціально для журналу. На презентації були присутні редакторки сайту та друкованого видання "Простори" Євгенія Бєлорусець і Катерина Міщенко, а також член редакційної колегії поет Василь Лозинський, який прочитав свої вірші.

Одразу ж після презентації було відкрито сцену молодіжної поезії, у якій взяли участь сучасні українські поети: Андрій Любка, Богдан-Олег Горобчук, Дмитро Лазуткін, Катерина Бабкіна, Олег Коцарев, Сашко Горський та Христя Венгринюк.

О 15-00 розпочався виступ авторів у Музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської. Свою поезію зачитали Ельке Ерб та Олег Лишега. Вірші Майкла Марча, який не зміг приїхати через хворобу, зачитала його стара подруга та колега – Мілена Фіндайс. Ведучими та перекладачами були Петро Рихло та Марк Білорусець.

Після поетичних читань гості та учасники відвідали музей історії та культури євреїв Буковини у Єврейському народному домі, в якому вони ознайомилися з життям Буковини і Чернівців з 1800 до 1940 р., а саме: історією, релігією, синагогами, побутом, освітою, культурою, літературою, мистецтвом, політикою і т.д.

О 18-30 розпочався ще один виступ авторів біля Німецького народного дому. Свої вірші прочитали Юліан Шуттінг та Андреас Заурер.

З 20-00 по 21-00 відбувався театральний перформанс за поезією Пауля Целана у приміщенні майже зруйнованого кінотеатру “Україна”, що надавало спектаклю певний шарм. Перфоманс під назвою “Пісок із урн” - це спільний проект Міжнародного культурного центру "EAST CENTER" та Угорського Національного Театру. У виставі беруть участь актори "Незалежної театральної лабораторії": Інна Даніліна, Яна Тараненко, Павло Кушнірук, Олексій Григорчук, Іван Данілін.

О 21-00 було відкрито винно-поетичний вечір Ігора Померанцева та презентація книги "Винные лавки". Видання письменник впорядкував спеціально до фестивалю. Тексти, зібрані тут: есеї, проза, вірші про вино і винарну культуру, – писались автором впродовж майже сорока років. Презентація супруводжувалась виступом оркестру єврейської музики.

Вечір закінчився вечіркою електронної музики “Електропоезія” у клубі “Sorbonne”, під час якої відомі діджеї з України, Австрії, Німеччини та Швейцарії, а саме: Triad, Henree, Franksen, Soulsurfer, Webber,`Miss Sue, Lera та MC Kemo і Diva. Крім музики у стилі Drum'n'Bass, Techno House i Lounge Dj Triad і MC Kemo підготували спеціальну програму – вірші учасників фестивалю під електронну музику.

ПОДИВИТИСЯ СВІТЛИНИ В ГАЛЕРЕЇ

 
 

Додав Chyzh 05 вересня 2010

Автори пов'язані с новиною

Юрій Андрухович , Ігор Померанцев , Наталка Білоцерківець , Андрій Любка , Катерина Бабкіна , Богдан-Олег Горобчук , Дмитро Лазуткін ,

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска