Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Дмитро Табачник / Дєткі, це не допоможе. За вила нада братися

Майданом Незалежності в Рівному ходить рожево-буре порося з наліпкою "Міносвіти". Близько 300 студентів і перехожих фотографують його на мобілки. Люди вийшли протестувати проти запровадження у вишах плати за перездачу заліків, екзаменів, прогули. У вівторок такі акції пройшли в 15 містах України.

— Свиня називається Табак, — вигукує в мегафон студент-заочник університету водного господарства та природокористування 25-річний Олександр Курсик.

Він тримає порося на мотузці. Дістає з кишені 20 грн, потім ще 100, і дає понюхати тварині. Та відвертається.

— Мало дав! Зараз інфляція — навіть заліки коштують дорожче, — сміються студенти.

Одна з учасниць дістає з пакета капустину, дає листя поросяті. Табак нервується і не хоче їсти. На холоді він труситься, повискує, коли його торкаються.

— Оце міністр, і "зелених" уже мало! — гукають у натовпі.



Через мить міліціонер відкине димову шашку від парковки автомобілів обласних чиновників та депутатів у Львові


У Львові під політехнічним університетом понад 3 тисячі студентів хором скандують "Ми проти платних послуг", "Освіта — право, а не привілей".

— Чув, що в деяких вишах уже за пропуск лекції вимагають 140 гривень, за перездачу іспиту з комісією — 200 і більше, — каже студент цього університету 22-річний Василь Заєць. — Навіть за студентський квиток платити треба від 20 до 80 гривень. Тепер просто так екзамен ніхто не здасть — викладач усіх на перездачу відправлятиме. Із вишу базар зробили!

Студенти півкілометровою колоною йдуть центром міста до облдержадміністрації. Даїшники на годину перекривають рух транспорту.

На площі перед ОДА хлопець, вдаючи викладача, по одному підводить студентів до 10 полотняних мішків. На них написи "за пропущену лекцію", "за спортзал", "за послуги бібліотекою". Студенти кладуть у них гроші.

Хтось з юрби кидає в будівлю адміністрації димову шашку. Молодь кричить, штовхається, свистить.

— Це провокація! Люди, заспокойтеся! Нас просто хочуть розігнати, — намагається вгамувати натовп співорганізатор акції студентка університету Франка 19-річна Юліана Паранько.

Міліціонери відкидають шашку в бік. Наказують студентам відійти за огорожу. Ті не слухаються, продовжують кричати. Із натовпу під стіни будівлі летять пластикові пляшки, рулони туалетного паперу, яйця та помідори. До 14.30 молодь розходиться.

У Києві близько 1 тис. студентів збираються біля метро Арсенальна. Їх скликала студентська профспілка "Пряма дія". Ітимуть до Кабміну.

— Постанова уряду обмежує права студентів, — каже 22-річний Ілля Бондарчук з університету Шевченка. — Вона встановлює плату за перездачу іспитів — до 900 гривень у професора. У викладачів з'являється спокуса "валити" учнів і назначати перездачі.

Бондарчук — один з не багатьох, хто погоджується назватися. Інші відвертаються від фотокамер, ховають обличчя за хустками.

Голова профспілки 20-річний Михайло Каменєв бере гучномовець і оголошує початок маршу. Студенти стають у колону по семеро в ряд.

До натовпу наближаються міліціонери та вишиковуються кордоном з усіх боків.

— Дєткі, це не допоможе. За вила нада братися, — радить літній перехожий.

— Уже бралися 1917 року, — відказує хтось.



Студент-заочник Національного університету водного господарства Олександр Курсик на майдані Незалежності у Рівному годує грішми свиню, яка уособлює Міністерство освіти. 12 жовтня

Міліція дає йти колоні однією смугою. Іншою їдуть машини та громадський транспорт. Молодь скандує охриплими голосами: "Свобода, рівність, студентська солідарність!", "Геть міністрів, геть капіталістів!", "Знання не товар, універ — не базар!". Кричать перші та середні ряди. Задні йдуть мовчки. Пожвавлюються під час викрику: "Ви нам корупцію, ми вам революцію". Гасла диктує голова профспілки, який іде попереду. Підглядає в аркуш — там вони надруковані у стовпчик.

Біля Кабміну організатори протесту вилазять на високий бордюр. Дістають зашморг із петлею.

— Приготували для Азарова! — кричить Михайло Каменєв під оплески.

Із вікон виглядають чиновники. На вулицю виходить заступник міністра освіти 42-річний Євген Суліма:

— Сьогодні Кабмін скасував плату за перездачу лабораторних робіт, понаднормове користування бібліотеками, спортзалами та інтернетом. Залишилися плата за поновлення залікової книжки або студентського квитка. Держава або ректор не мають відповідати, якщо студент щось загубив. Вишам залишили право надавати платні транспортні послуги, освітні курси, видавати та реалізувати літературу.

— А як же медичні послуги? — питають його. — Згідно з цією постановою студенти мають платити за звернення до медпунктів.

— Це до студентів не відноситься, — заперечує чиновник.

— У вас це не написано.

— Там не написано, що це відноситься до студентів, — каже Суліма.

— Як ректор прочитає — так і буде.

 "Газета.ua"

 
 

Додав Nusya 14 жовтня 2010

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска