Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Марія Матіос / У Києві іванофранківці показують вистави за творами Марії Матіос

 

Розмова з відомою письменницею відбулась перед початком гастролей у нашій столиці Івано-франківського академічного музично-драматичного театру. Вистави «Солодка Даруся» та «Нація» за однойменними творами Марії Матіос поставив Ростислав Держипільський. Цей театральний диптих висунуто на здобуття Шевченківської премії. Втім, письменниця навряд чи зараз може сконцентруватися лише на творчому житті. Досі не знайшла логічного розв’язання ситуація з міліцією, котра шукала Марію Матіос, розпитувала про неї, та з вимогами «перевірки» її книги. «День» уже писав про ці дивні події, а тепер до вашої уваги нові факти і версії від самої письменниці.

— Чи є новини в історії з «розшуком Марії Матіос»?

— Днями я звернулася до міліції та сказала, що ось я є, мене можна не шукати, але поки що жодної реакції. А ще мені нарешті вдалося побачити запит депутата-комуніста Петра Цибенка: в чому там мене тільки не звинувачено, навіть у хуліганському мародерстві та нарузі над могилою!

Я хочу цю «справу» довести до логічного завершення. А ще дізнатися: що це було? Що це за пінг-понг влаштувала Генпрокуратура із Міністерством внутрішніх справ? Я хочу знати, про що вони збираються зі мною говорити і навіщо, скільки на це витрачено «людино-часу», скільки на відрядження до Львова київської міліції витрачено, нащо суспільство відволікають такими речами, чому такі непрофесіонали працюють у міліції і навіщо Україні робити таке погане обличчя на світовій арені?!!

— Генпрокуратура якось відреагувала на ваш лист?

— Пшонка прокоментував у ЗМІ, що він не давав ніяких вказівок, а особисто зі мною ніхто не розмовляв. Я підозрюю, що це «розбивання чола» йде з міліцейського відомства, на жаль.

— А чи пов’язана ця ситуація з конфліктом, який у вас виник із Борисом Олійником? (Нагадаємо, Марія Матіос судиться з приводу її звільнення з посади заступниці голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, котре, як наполягає письменниця, є незаконним).

— З Борисом Олійником особистих конфліктів у мене нема, ідеться про незаконне звільнення з державної служби. Справа перебуває в суді. І звісно, ці речі пов’язані, сьогодні — суд, завтра — прихід міліції у видавництво. Це психологічний тиск. Питання тільки, навіщо так підставляти Президента і прикриватися його іменем? Це все — робота тих, кого ми називаємо «оточенням». Бо я посміла сказати 9 березня, що зменшення винагороди лауреатам Шевченківської премії — це підніжка Президентові України, це безпрецедентний випадок за 50 років існування премії і просто провокація (а ще варто згадати пораду Ганни Герман «усім письменникам жити скромно, як Тарас Шевченко», котра не вкладається у жодні етичні рамки; до речі, якби хтось поцікавився прибутками письменників, то дізнався би, що абсолютна більшість із них живе на межі бідності). Словом, була публічна полеміка, і вона мені отак відгукнулась.

— Міліцейські «пошуки» тривають на тлі обшуків письменницького подружжя у Борисполі, інших утисків, різних двозначних заяв можновладців...

— Іде відпрацювання технології — як реагуватимуть відомі люди, більш відомі, менш відомі, але все-таки такі, які можуть формувати громадську думку. Мовчатимуть вони, як мовчало керівництво Музею Української Народної Республіки про те, що його закрито, чи тут же оприлюднять інформацію про тиск або якісь інші неподобства...

— І що ви радити робити в подібних випадках?

— Не мовчати. Якщо людині Бог дав голос, вона повинна ним розпоряджатися за призначенням. Якщо ти нічого не вкрав, нікого не вбив, не відчуваєш за собою провини — не мовчи!

Олег КОЦАРЕВ, day.kiev.ua

 
 

Додав Art-Vertep 25 січня 2011

Про автора

Корінна гуцулка з Буковини. Перші вірші надрукувала у 15 років.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска