Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Океан Ельзи З нею (2013 р.) 11.84 Mb
Океан Ельзи Небо над Дніпром (2010 р.) 5,88 Mb
Океан Ельзи Ти і я 4.80 Mb
Океан Ельзи Без бою 5.83 Mb
Океан Ельзи Вставай 2.67 Mb
Океан Ельзи Майже весна 3.84 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Океан Ельзи / Джазмен Ігор Бутман хвалить українських музикантів

Найвидатніший джазовий саксофоніст із нині живих — так називає 45-річного російського музиканта Ігоря Бутмана колишній американський президент Білл Клінтон. Минулого тижня Бутмана запросив до столичного Жовтневого палацу Фонд мистецтв Володимира Філіпова. Після концерту спілкуємося в гримерці музиканта.

Як вам сьогоднішня публіка?

- Реагувала на тонкощі в музиці, аплодувала гарним соло. Сьогодні було легко грати. А інколи починаємо з передмови. Пояснюємо, що саме звучатиме. У першому ряді сиділа маленька дівчинка. Вона кілька разів виходила на сцену і дарувала мені іграшкових пластикових чоловічків.

Граєте для публіки чи для себе?

- Хто говорить, що грає для себе, — дурень або бреше. Чому джаз не такий популярний вид мистецтва? Бо у нас немає відповідного ставлення до публіки. Але й не можна повністю догоджати слухачеві й бути клоуном. Іноді аудиторія не розуміє джазу. Вони прийшли, бо бачили, як Бутман катається на ковзанах, — каже про російську програму «Зірки на льоду», яку транслювали й на українському телебаченні. — Люди не розуміють: де мої ковзани, де Маша Петрова, — каже про партнерку по телешоу, — і що тут роблять барабани з роялем? Треба вирішити: зіграти доступніше, аби тільки вони зрозуміли глибину цієї музики, чи все-таки з нюансами й відтінками.

Над чим працюєте зараз?

- Я під враженням від Стіві Вандера і «Діп пьорпл». Роблю платівку з музикою Миколи Левіновського, — каже про російського композитора. — Але хочу повністю змінити репертуар.

Ви сьогодні виконали композицію під назвою «Пророцтво».

- Це блюз для театральної постановки Михайла Козакова «Играем стрингер блюз» за Дюрренматом, слова на вірші Бродського. Але актори Анатолій Лабоцький, Юлія Рутберг і Володимир Стєклов зайняті в серіалах. Тому виставу тимчасово зняли з репертуару театру «Російська антреприза Михайла Козакова».

Ще ви грали мелодії з радянських мультиків «Ну, постривай» та «Бременські музиканти» у стилі джаз.

- Записали їх цього року. Довго шукали гроші. А тут я поїхав до Америки і умовив записати радянські мелодії джазмена Чіка Коріа. У середині липня підписав контракт із американською компанією звукозапису «Соні Бі Ем Джі», де записувалися Брітні Спірс, Пінк, Шакіра та Оззі Осборн. Наш диск із джазовими імпровізаціями на радянські мультики вийде в усьому світі.

Наскільки зараз популярний джаз у Європі?

- В Америці проводять багато джазових фестивалів, джаз-клуби діють навіть у Японії. Гарні музиканти є скрізь. В Україні це Денис Дудко з «Океану Ельзи», Енвер Ізмайлов, Дмитро Олександров зі «Схід Сайду», гурт «Мен Саунд».

Що треба джазменові для успіху в Україні?

- Позбутися комплексу неповноцінності щодо світових джазменів. Не можна говорити, що джаз рідний для американців, а для нас — ні. Я знаю американців, які грають погано. І неамериканців, які грають чудово. Тому треба брати приклад з Ігоря Бутмана. Робити те ж саме. Дізнатися, як він будує програму. Підійти, розпитати. Грати краще, зібрати кращих музикантів.

Чи живий ще клуб? — цікавлюся, бо колись Ігор працював арт-директором московського джаз-клубу «Ле клаб». Американський журнал «Даун Біт», який пише про джаз із 1934-го, відніс цей заклад до сотні кращих джаз-клубів світу.

- «Ле Клаб» не був таким уже збитковим. Проте закрився. Співвласники переробили його на пиво та гриль.

  • 1961, 27 жовтня — Ігор Бутман народився у Санкт-Петербурзі
  • 1989 — переїздить до Нью-Йорка, одружується з американкою
  • 1993 — у Нью-Йорку видає сольний альбом «Falling Out»
  • 1997 — розлучається, їде до Росії, бере шлюб із росіянкою Оксаною
  • 1999 — засновує джазовий оркестр «Ігор Бутман Біг Бенд»
  • 2001 — засновує джаз-клуб «Ле Клаб»
  • 2003 — виходить перший альбом «The Eternal Triangle» джазового оркестру Бутмана

Мар’яна Грін, «Газета по-українськи»

 
 

Додав Art-Vertep 27 липня 2007

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска