Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Ірена Карпа / «Громадяни проти садизму влади»

За ініціативи письменниці Ірени Карпи 28 лютого в інформаційному агентстві "Укрінформ" відбулася прес-конференція «Громадяни проти садизму влади», під час якої були наведені факти негуманного ставлення до тварин через заборону анестетика кетамін. В прес-конференції окрім Ірени Карпи взяли участь Олексій Чванько – Віце-президент Кінологічної Спілки України, Олександр Сидоренко «Фоззі» - телеведучий та музикант групи «ТНМКонґо», ветеринар Олена Солодуха та Тамара Тарнавська – Президент Міжнародної організації захисту тварин «SOS».

Як вже повідомлялося в засобах масової інформації, з 22 лютого ветеринарні фахівці по всій Україні призупинили будь-які види хірургічних втручань. Причина - відсутність повноцінного наркозу для тварин, адже єдиний дозволений для цього препарат - кетамін - Кабінет Міністрів України 5 січня цього року заборонив використовувати у ветеринарній практиці.
Очікується, що вже 2 березня Кабінет Міністрів України введе тимчасовий мораторій, на своє рішення від 5 січня. Урядові ресурси повідомляють про початок роботи відомчих комісій над новим документом, однак громадськості не оприлюднюють зміст проекту.


Ветеринари та юристи акцентують увагу громадськості, що держава, в особах Кабінету Міністрів України, своєю постановою від 5 січня 2011 року порушила свої власні обов’язки стосовно пропаганди та забезпечення гуманного поводження з тваринами, покладені на чиновників Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Крім того, цим кроком урядовці штовхають ветеринарів та власників тварин порушувати норми українського та міжнародного законодавства в частині антигуманного ставлення до тварин, жорстокого поводження, умисного спричинення болю.

Опитані організаторами прес-конференції ветеринари кажуть, що після прийняття постанови Уряду, яким по суті заборонено використання кетаміну у ветеринарії, їм доводилося відмовляти в хірургічному втручанні в середньому 2-3 рази на день. Лише в Києві, в якому зареєстровано 85 ветлікарень, відтепер щодня скасовується мінімум 170 операцій тварин.
За 53 дня дії постанови Уряду з 5 січня і до сьогодні тільки в столиці не відбулося понад 9 тисяч операцій. В масштабах всієї України кількість скасованих операцій перевищує 70 тисяч. За цими цифрами стоїть біль десятків тисяч тварин і трагедії в родинах їх власників.

Фахівці кажуть, що заборона кетаміну призведе до значного здорожчання операцій, або повернення до негуманних технологій 70-х років, коли під час операцій тварину лише знерухомлюють, а не знеболюють. Слід відмітити, що замінники кетаміну коштують в 15 разів дорожче. Приміром, упаковка кетаміну коштує 36 гривень, якщо використовувати його замінник, то лише анестезія тепер обійдеться в 600 гривень.

«Варто наголосити на тому, що ветеринари частіше за все є фізичними, а не юридичними особами.

Для цієї категорії суб’єктів підприємницької діяльності працює інша, простіша, податкова схема. Зміна правового статусу, а також обов’язок отримання ліцензії призведе до погіршення існуючих прав, котрі є у фахівців-ветеринарів. А це вже – конституційне порушення» - каже письменниця та юрист Лариса Денисенко.


В Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини в зверненнях до Президента та Прем’єр-міністра України наголошують, що уряд, вимагаючи негайного обмеження для використання кетаміну без перехідного періоду, за який можливо було б отримати необхідні дозвільні документи, без належної роз’яснювальної роботи, фактично ставить приватних ветеринарів поза законом.

При цьому вже є факти, коли проти спеціалістів, що навіть не здогадувалися про новітні обмеження, замість попереджень відразу відкриваються карні справи!

Терміново виконати умови ліцензування неможливо, що не дасть змоги використовувати такий потрібний в практиці препарат.

«Ми будемо й далі «атакувати» усі можливі компетентні органи, поки до нас не прислухаються. Наші собаківники звернулися до керівництва Кінологічної спілки із проханням зв'язатися з міжнародними зоозахисними та кінологічними організаціями, щоб вплинути на ситуацію в Україні через світову громадськість. Дана ситуація не дуже пасує іміджу країни, яка через рік збирається приймати Євро-2012» - каже Олексій Чванько, віце-президент Кінологічної спілки України

«Минулого четверга уряд формально пішов на поступку: було запропоновано варіант полегшення ситуації, згідно якого фіз.особа має право отримати ліцензію на використання кетаміну.
Але поки розгляд подання на ліцензію триватиме (лише розгляд - до 150 днів!), проблема болю самих тварин так і лишається невирішеною. Бо випадки, що вимагають оперативного втручання з анестезією, це найчастіше справа кількох днів, а деколи й кількох годин. Таким чином, життя мільйонів домашніх улюбленців попадає під загрозу, тому ми й вимагаємо від уряду не формальної відповіді, а дієвої реакції на наші вимоги» - каже письменниця та організатор громадської акції «Громадяни проти садизму влади» Ірена Карпа

Представники громадськості наголошують, що рішенням від 5 січня Уряд України вступив з ветеринарами в так звані «корпоративні війни», жертвами та заручниками яких стали домашні тварини та їхні власники. В цій ситуації доречним буде нагадати прислів’я: «Медицина лікує людину, а ветеринарія оберігає людство».

Спікери прес-конференції наголошували на необхідності конструктивного відкритого діалогу  Уряду з громадськістю та усіма сторонами конфлікту, який спричинено забороною кетаміну, адже  поки урядові постанови сприймаються лише як черговий перерозподіл фармацевтичного ринку, заручниками якого стали ветеринари та власники тварин.

«Якщо розібрати всю цю історію по пунктах, то це виглядає як ігри, нажаль «не патріотів». Тут я вбачаю більше брудні бізнес-інтереси, ніж бажанням стати на заваді наркоторгівлі» - каже Олександр Сидоренко – популярний телеведучий та музикант групи «ТНМКонґо».

Після прес-конференції учасники акції "Громадськість проти садизму влади" передала відкритого листа зі своїми вимогами в Київську Міську Державну Адміністрацію та направила копію поштою в Кабінет Міністрів України. Відритого листа підписали відомі діячі культури, музиканти, художники серед яких Ірена Карпа, Сергій Жадан, Олександр Сидоренко, Лариса Денисенко, Софія Андрухович, Ірма Вітовська, Борис Таршис, Каша Сальцова, Олександр Стасов, Мустафа Найєм, Марія Бурмака, Олександр Чемеров, Богдана Матіяш, Анатолій Ярема,  Василіса Фролова, Тарас Ратушний та багато інших.

медіа-координатор

Олександр Стасов
Olexander Stasov

phone: +380674423099         
e.mail:  ua.olexander@gmail.com
skype: ua_olexander
blog: http://o-stasov.livejournal.com/

 
 

Додав Art-Vertep 02 березня 2011

Про автора

Ірена Карпа  — українська письменниця, співачка, журналістка. Ірена Карпа - справжнє імя співачки Народилася 8 грудня 1980 у м. Черкаси. У 1998 р. вступила до Київського національного лінгвістичного університету на відділення францу

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска