Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Харківський літературний музей / Експрес-виставка «“Кобзар” під пресом»

З 10 березня у Літмузеї експонуються «Кобзарі» Т. Шевченка із зібрання харківського колекціонера Вадима Дмитровича Кирилишина, яке торік подарували музеєві. Найбільша частина колекції − радянські видання, які цікаві тим, що містять симптоматичні пропуски творів у порівнянні з дореволюційними. У них уже не друкували такі твори як «Суботів», «Чигирине, Чигирине…», «Розрита могила», поему «Великий льох». Причина вилучення ідеологічна: радянське літературознавство створювало такий образ Шевченка та його творчості, який різко контрастував із такими творами.

На прикладі видань від 1930-х до 1990-х років можна прослідкувати ідеологічні зміни у ставленні до Шевченка під впливом Компартії. У 1930-х говорилося про впливи Шевченка на революціонерів-демократів Чернишевського, Герцена, Огарьова.  А вже за 1950-х акценти змінилися: стали писати про впливи російських революціонерів-демократів на Шевченка.

До війни, з 1937 року, ще до видання повного зібрання творів Шевченка, передмовами до «Кобзаря» були статті на тему «Шевченко і Пушкін», «Шевченко і Лермонтов». Український поет розглядався як рівнозначний російським класикам. А вже в повоєнний час у передмовах ідеться лише про впливи російської літератури на Шевченка.

При цьому в таких пропагандистських статтях дослідники вдаються до фальсифікацій, зокрема щодо високої оцінки творів поета В. Бєлінським та іншими російськими критиками-сучасниками. Насправді російські демократи боролись із мовою українця, його ідеями і підтримували царський наказ щодо висилання Шевченка із забороною писати та читати.

Наслідком таких ідеологічних презентацій у радянські часи стало те, що знайомство публіки з поетом перетворилося на культ, і читачі втрачали живий інтерес до його реальної творчості.

Глибше з’ясувати ці та інші аспекти творчості Тараса Шевчека можна на спеціальних лекціях у Літмузеї: «Як з’явився культ Шевченка: дореволюційний, радянський, націоналістичний та сьогоднішній шаблони» та «Зв’язки Шевченка з слобожанами (Г. Сковорода, Г. Квітка-Основ’яненко, П. Гулак-Артемовський)».

 

Харківський літературний музей

вул. Фрунзе, 6 (ст. м. Пушкінська)

відкритий для відвідування: Пн–Пт від 10.00 до 18.00

т. 706 25 79 (для довідок і замовлень екскурсій)

litmuzey@ukr.net (підписка на новини)

 

Вартість відвідування (залежить від виставки):

вхідний квиток:

дорослі – від 10 до 15 грн. з особи

школярі, студенти – від 5 до 7 грн. з особи

пенсіонери – безкоштовно

екскурсія, інтерактивна екскурсія або заняття (група до 15 осіб):

дорослі – від 30 до 45  грн. з групи

школярі, студенти, пенсіонери – від 15 до 30 грн. з групи

родини з дітьми – від 15 до 30 грн.

 

 

 
 

Додав Art-Vertep 11 березня 2011

Про автора

Наша адреса: м. Харків, вул.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска