Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Олег Скрипка Славень України (2008 р.) 3,05 Mb
Олег Скрипка Велике місто (2009 р.) 5,49 Mb
Олег Скрипка Галю, приходь (live 2000 р.) 2,37 Mb
Олег Скрипка Не питай (український романс) 3.33 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Олег Скрипка / Відомий співак Олег Скрипка, фронтмен гурту "ВВ" розповів про любов до всього українського, роботу в кіно та наркозалежність від тютюну

У програму "Tkachenko.ua" завітав "видатний музикант сучасності" Олег Скрипка.

- Вітаю! Коли це я так про себе говорив?

- А як би ти себе представляв? На концерті на честь 25-річчя від створення твого гурту?

- Співак.

- Просто співак?

- Скромність комерційно невигідна, як кажуть. Але, в принципі, так пристойно. Не треба себе дуже так розхваляти. Ну, в мене взагалі є така думка, що... Ну, це не моя думка, взагалі, це буддизм. Що кумирів собі створюють люди. Вони обирають собі якийсь об'єкт і цю людину піднімають на якийсь постамент. І різні люди вже на цьому постаменті поводяться по-різному. Комусь комфортно,комусь некомфортно. Хтось собі там починає ще підставляти якісь сходинки, ще вище забиратися. Я кажу про те,що оце побудова такого іміджу відомої людини в моєму випадку – це спільний процес. Спільний творчий процес.

- Ти сказав про буддизм. Але не можу відвернути увагу від цього хреста такого яскравого. Ти віруюча людина?

- Цей хрест? Ну так. Я купив в Нью-Йорку в ре перському магазині.

- (сміється) Тобто він для тебе більше такий стильний чи ти дійсно віруєш?

- Ні, я християнин. В мене навіть рідний дядя батюшка.

- Ух ти!

- Так, в мене навіть родичі є. Але я признаюся, що я не кожну неділю ходжу в церкву сповідатися. Але в церкву зайти завжди для мене якесь духовне задоволення. Причому, коли я заходив, по-перше, в церкви різних патріархатів чи навіть в буддистські церкви заходив, в різні церкви, мені однаково комфортно.

- А що для тебе це спілкування означає?

- Спілкування?

- Так. (сміються)

- А в нас якась духовна передача?

- Ми почали з цього.

- А спілкування означає... Як казав Ісус Христос, кожна людина – це син бога і, в принципі, нам церкви не потрібні. Сам Ісус Христос казав. Але в принципі церква – це гарне місце підсилення наших молитов, скажімо. Якщо в нас є якась ідея, з якою ми хочемо звернутися до бог, то церква – це дуже гарне місце. Вона дійсно підсилює і тебе налаштовує на якийсь лад. І церкви завжди в таких місцях будувалися, там же намолено все. Я для себе так пояснюю.

- Несподівана частина Скрипки. А звідки взагалі у хлопця, який народився – в Таджикистані ти ж народився?

- Так.

- Така очевидна туга за всім українським, такий потяг до всього українського?

- О, це якраз до першої теми ми повертаємося. Це ж люди все побудували. От ми їдемо в Краснодар виступати... в Сочі. Концерт. І я їду і так краєм ока бачу бігборди. І таке відчуття, що іде передвиборна кампанія. І от уявляєш, бігборд і іде зліва якийсь текст і штамп якийсь у вишиванці. В Сочі, в Краснодарському Краї. Думаю, що це таке? І дивлюсь, моя пика ,я у вишиванці. Концерт "Воплі Відоплясова", там все. І люди десь знаходять мої фотографії у вишиванках і активно їх використовують. Тобто люди мене таким бачать і вони мене таким роблять.

- А звідки в тебе це?

- Я вважаю, що моя основна фішка, основна сила, це відчуття стилю. Наприклад ,якщо ми їдемо в Іспанію, треба їсти іспанську їжу, чути іспанську мову, слухати іспанські пісні і танцювати іспанські танці. Якщо ми їдемо в Україні, якщо ми живемо в Україні, то треба дбати про культуру українську, танці, гастрономію...

- Тобто ти вважаєш це не патріотизмом, а...

- Це чистота стилю. Тобто це відчуття правильності якоїсь. От мусить бути от так. Ми живемо, тим паче, в еру глобалізму і все так сильно змішується. І завтра вже ніхто не буде знати, пам'ятати, що воно, де і звідкіля. І для того, щоб бути людиною естетичною і інтелектуальною, треба розуміти чистоту стилів. Треба знати, що таке Франція, що таке Іспанія, що таке Україна і тому подібне.

- На двадцяту річницю незалежності ти організував парад вишиванок.

- Так.

- Там люди були на мітингах, на концертах, а ти з вишиванками. Що ти цим хотів сказати?

- Я цим хотів сказати, що є речі просі, приємні, важливі і, що головне, не конфліктні. Одна мудра людина сказала, що всі люди, в принципі, прагнуть одного. Всі хочуть гарно жити, комфортно, красиво. І ніхто не хоче воювати з кимось. А всі ці войнушки вони виходять, може, із того, що люди не зовсім розуміють, що їм насправді потрібно. Абсолютно.

- То це був такий пацифістський український хід?

- О, абсолютно вірно. От я сам собі не придумав таке формулювання. Пацифістський український хід. Це очевидна річ, що всі вже втомилися від протистоянь, від войнушок. Слава богу, вони в нас ще без крові обходяться. Тьфу-тьфу-тьфу. Слава богу, ми ще на порівняння з усім світом дуже гарно проходимо. Але принаймні це дуже втомлює морально. Є якісь речі, які можуть об'єднати.

- А які відчуття у тебе викликає сам факт цієї річниці? 20-та річниця незалежності України.

- В принципі, точно такі є, як 25-та річниця існування "ВВ". Тобто це абсолютна умовність, тому що кожен відчуває час по-різному. Тому час – це така відносна, як казав старіна Ейнштейн, це дуже відносно. І просто це якийсь етап, якийсь момент, коли треба про це поговорити, згадати. Знову ж таки, розставити акценти, що для нас важливо, що не важливо і т.д. Але, в принципі, народ придумав ці ювілеї не дарма. І ще дуже гарна і, мабуть, основна мета ювілеїв, це просто зібратися приємним гарним людям разом і просто побачитися. Ми от так всі бігаємо і дуже рідко бачимось.

- Я згадав про протистояння. Як ти взагалі ставишся до цих листів інтелігенції? Листи до Януковича, листи до Тимошенко. Здається ти не ставив під ними підписів?

- Ну я щось ставив. Я, до речі, дуже вибірково. Якщо ідея буде красива, наприклад, буде ідея перевернути прапор нарешті, зробити нормальний український прапор, я підпишусь. Ну вона і мистецька, і правильна ідея. А якщо там, наприклад, "давайте закриємо якусь контору, яка нам заважає жити", а я не знаю, що це за контора. І одна контора наїжджає на іншу контору і просто тебе втягують у протистояння, а ти насправді не знаєш, що воно, де і куди, я не підписую. Було декілька таких штук. Навіть проти піратства було. Але я просто... Я проти піратства, але я не дуже знаю всю цю кухню.

- Взагалі складається враження, ти зі своїми "Країнами мрій" фестивалями, іншими акціями, таке враження, що ти знаходишся поза часом. У тебе якийсь свій світ, незалежний від політичних подій, які відбуваються довкола. Як це тобі вдається? У тебе все іде своїм ходом, а життя навколо вирує в якісь інші способи.

- Ну, мабуть, я так не думав, дякую за компліман. Але якщо це так, то це, мабуть, ому що є метушня, як кажуть, речі приходящі, які прийшли і пішли. І з часом ти бачиш, що можна було... Як кажуть, "а куда спешить в такой жара". Що не треба дьоргатись. А от є речі, за які варто поборотися в гарному розумінні. Ну не поборотися, а просто звернути на них увагу. Ніби етніка для всіх очевидна. Ну, що там, "Ти ж мене підманула", це ж очевидно. Але з іншого боку, всім же приємно поспівати таких пісень, потанцювати. Воно нібито просто, воно завжди поряд. А може це від того, що я був за кордоном. І ти їдеш і цих речей немає поряд. І вони для тебе очевидні всі. Вареники – ну що там вареники? Картопля і тісто. А коли в тебе немає вареників і коли ти півроку це не їси, то це цінно. І ти починаєш це цінувати і це вже возводити на постамент.

- Чим Франція відрізняється від сучасної України?

- Всім. (сміються) Дуже сильно відрізняється.

- Ну чим? Перші 3-4 речі, які перші спадають на думку?

- Країна для мене – це люди. А люди цивілізаційно інші. Якщо казати про французів французів, ті, що французи, це люди – інтелектуали, інтелігенти, естети. Набагато більш швидкі, рухливі, ніж українці, і набагато більш емоційні, ніж українці, набагато, до речі, більш конфліктні, ніж українці, як не дивно. Але набагато більш впевнені, ніж українці. І багато речей вони знають як робити. От вони знають, як робити, і вони впевнені, що вони зроблять, і вони це роблять. І вони ефективні в цьому. Для них свобода, воля, право людини дуже важливі. І це відрізняє їх від українців. Є, може, єдина така річ. Але цивілізаційно вони більш стара нація. В них немає такого наїва, який є у нас. І цей наїв теж дає багато позитиву. Ми можемо відчути багато смаків, багато кольорів побачити за рахунок цього наїва, бо цивілізаційно ми цього нічого не пройшли. В тому числі і навіть "лямур тужур" у нас більш бурхливо проходить, тому що в нас не було цієї сексуальної революції, яка була одна хвиля, друга, третя. У нас цього нічого не було. Тому у нас кохання може і проходити навіть більш яскраво.

- А ти, до речі, однолюб чи закохуєшся часто?

- Я не однолюб і не закохуюся часто. Я, скажімо, минималолюб. Але закохатися мені нелегко, дійсно. Це може бути тому, що я інтроверт. Я дуже довго розкачуюся. Мені розкачатися... Інтроверти – це ж такі мушлі, які закриті. Поки вона відкрилася ця мушля, вже пройшло-проїхало все. А потім її налякали, вона знову закрилася. Це така схема.

- А ти підтримуєш контакти зі своїм французьким коханням?

- Ні. Не підтримую. Причому, не по моїй ініціативі. Тобто розставання було дуже таке важке. Хоча я намагався перевести таки на дружні рейки всю цю історію і в мене не вийшло. Ну як, я просто зробив одну пропозицію, другу, вона не біла прийнята і закрилося абсолютно спілкування.

- А на чому ти виховуєш своїх дітей, на якій культурі? І на що звертаєш в першу чергу увагу зараз?

- До культури ще далеко, вони ще маленькі. Я хочу виявити їх таланти, от що їм цікаво. В принципі, головна річ, що, не знаю, нам в дитинстві не давалося, це свобода вибору. Мені, принаймні, цього не вистачає – вміння, досвіду робити вибір. Постійно робити вибір, вибір, вибір. І коли ти вибираєш, ти щось роби і потім ти впевнений в своєму виборі...

- Тобто все-таки зробити вибір.

- Так.

- Не тягнути.

- Так, зробити вибір. І чим раніше його зробити, тим краще. Тому що мій досвід показує, в принципі, будь-який вибір вірний. Будь-який. Це треба етап вибору пройти максимально швидко і не вагатись. Оце вагання, в якому знаходиться Україна, це дуже руйнівне.

- Знаєш, як у нас кажуть, це улюблене українське чи російське слово "завтра".

- Так, так, так. Чи от у мене були деякі продюсери. Їм дзвонять і питають: так що, ви зробили це? А вони згадують, що вони прошляпили, і говорять: "А, ми якраз за це говоримо зараз. Ми це обговорюємо". От у них постійно "обговорюємо".

- А що найважче у вихованні дітей?

- Це завоювати авторитет батьків, авторитет. Це взагалі в житті найважче – це авторитет. Все, що ми будуємо в житті, це свій авторитет. Тому, що ці всі фірми, пісні, будівлі – це більш ефемерно, ніж авторитет.

- А ти вже авторитетно можеш їх покарати? (сміється)

- Покарати?

- Так.

- Я пацифіст. Ні.

- Ти не думав іти в українську політику ніколи?

- Мені були пропозиції, причому якісь такого плану... як це сказати, аферистичного плану якісь пропозиції були. Ну в мене, мабуть, образ такий.

- Стати мером Козятина чи які? (обоє сміються)

- О, от в такому плані! От такі штуки. Чи там от коли протягом революції щось там дуже швидко вступити в якусь партію. Якщо я в неї вступлю, партія одразу ж буде мати якийсь рейтинг.

- А чому не пішов?

- Тому, що я, може, виглядаю, як авантюрист, але я не авантюрист. А в принципі, політика – це як авантюризм в чистому вигляді. Такою, якою вона є в Україні – це авантюризм.

- Чому?

- Ну як? Тому, що у нас така система поки що – хто більше наобіцяє, ця вся штука. Вона зміниться з часом, але поки що треба вміти просто впевнити людей. І ясно, що у політиків немає часу реалізувати свої обіцянки. У них просто немає часу.

- Або вони просто не про те думають.

- Вони, може, і могли би про це думати, але можливості фізичної немає. Немає економічного поки що рівня і немає часу у політиків.

- Тобто ти не відкидаєш можливість, що ти підеш колись в політику?

- Знаєш, може зараз інопланетяни сядуть на Хрещатик, це таке діло. Але от наміру в мене немає. Були деякі пропозиції. От я собі так уявляю, от я піду в політику, буду там крісло протирати, а сцена і студія будуть простоювати. Ну що...

- Ти свого часу підтримував Ющенка, співав. Потім відмовився від звання народного артиста від нього. Чому в нього не вийшло?

- Я так не вважаю. Я думаю, що у Ющенка вийшло.

- А що в нього вийшло?

- В нього вийшло те, що ми від нього чекали. Ми чекали від нього демократизації суспільства, побудови громадянського суспільства і економічного зростання. Це все відбулося.

- Ух ти. Тобто ти входиш до числа того одного відсотка, який ще підтримує Ющенка?

- Ні, я Ющенка абсолютно не підтримую, але він виконав свою функцію. Я Ющенка підтримував тільки для того, щоб він виконав свою функцію, і він її виконав. Може не так ефективно, як, скажімо, більш якийсь жвавий менеджер на його місці, але свою функцію він виконав. І Україна зараз та тільки завдяки Ющенкові. І коли до нас приїжджають білоруси і росіяни, вони просто дивуються, наскільки у нас...

- Ти маєш на увазі в першу чергу демократичні засади? Різниця?

- Різниця. Різниця, коли, наприклад, сидить компанія, п'є пиво і хтось там розказує анекдот про політика якогось чи президента, не дай бог, і в українців голови в плечі не втягуються. А не дай бог ти щось скажеш в Білорусії чи в Росії, там будь-який авторитет чи бандюк, чи хіпарь просто переведуть розмову в інше русло. Вони просто не будуть про це говорити, все. Різниця очевидна.

- Ти згадав про Росію. Наскільки конкурентоздатна українська музика і взагалі всі прояви в мистецтві – кіно, література – порівняно з російськими зараз тут, в Україні?

- В Україні?

- Ага.

- Дуже слабка.

- Чому?

- Тому, що немає підтримки мас-медіа. Тої, яка є, наприклад, підтримка мас-медіа російської музики.

- Ти вважаєш, що це в тому причина, що мас-медіа винні?

- Так.

- А не в тому, що...

- Мас-медіа вона підтримує тому, що в цьому є рішення Кремля. Тобто є вертикаль. У нас цієї вертикалі немає. У нас є навпаки.

- Може просто у нас менш талановиті музиканти?

- Ну так, звичайно. Ясна річ! (сміються)

- Ну а насправді? От за останні багато років з рок-музикантів нагорі переважно називають лише два прізвища – Скрипка і Вакарчук. Переважно за останні роки. Де нові з'явилися?

- Ну просто якщо газоне не поливати, то мало що виросте. Виросте якесь бадилля дуже сильне таке, важко вирвати.

- Але вас же з Вакарчуком не дуже сильно поливали?

- Тому, що у нас зуби от такі. Якщо б не поливати в Росії, я б подивився, що у них би виросло.

- А що, у наших зараз зуби не ростуть у молодих чи що?

- Я не скажу, що у нас така важка ситуація, але в принципі не така комфортна, яка б мусила бути для нашої культури взагалі. Бо немає культурної політики, яка йде з вертикалі. І якщо немає культурної політики...

- А що б ти зробив у культурній політиці в першу чергу, щоб усі ці паростки вітчизняних талантів були очевидні і видні глядачам?

- По-перше, я зробив би тендер на культурну політику. На найкращий проект. Цей проект і треба було б затвердити, і потім його втілити в життя.

- Ти маєш на увазі стратегію якусь?

- Стратегію, так.

- Ну добре. А твої ідеї, на що в цій стратегію треба було б в першу чергу звернути увагу?

- Не знаю. Я знаю, як писати пісні, але як політикою займатися, культурною в тому числі, я не знаю.

- Скажи, ти зараз готуєш концерт до 25-річчя. Кого ти запросиш?

- Ну це не проста річ, тому що ювілеїв на сьогоднішній день багато. І от ми є представниками такого покоління, що такі гранди, динозаври рок-н-ролу вийшли в такий авторитетний вік, що вони починають робити такі великі концерти. І ясна річ, відразу іде така ідея, зібрати гарних українських музикантів, моїх друзів, соратників, і зробити велику "солянку". Але я це роблю постійно на фестивалі "Рок-Січ" і на "Країні Мрій". І такі "солянки" відбуваються. Я така людина, яка не може робити те й саме, повторюватися. І я тут, якщо ми говоримо, що "ВВ" 25 років, в принципі, ми почали з панку. Сам прекрасно пам'ятаєш першу передачу, на якій ми були. І це був такий експеримент і змішування стилів і т.д. В принципі, такий нео-панк. Тому виникла ідея запросити старих і нових панків. Тобто хочеться себе відчувати от... життя продовжується. Деякі колективи, які з'явилися, скажімо, під нашими крилами, і такі колективи, які я поважаю, улюблені, такі колективи, які досягнули може, ще більших висот, ніж ми. І зараз ідуть різні розмови. От погодилися, нібито, "Ляпис Трубецкой" - вони в нашому фарватері – "Бумбокс" - в нашому фарватері йдуть. "АукцЫон" - наші старі добрі друзі. Ми з ними як кораблі в морі – ходимося, розходимося, наше покоління. От у нас на розігріві колись починала група "Ленинград", зараз обговорюємо з ними. Зараз ми спілкуємося з групою "Мумий Троль", які теж, ми з ними мали спільні проекти. Але є така жінка. Коли ми тільки починали, ми сиділи в Академмістечку на кухні і бреньчали на гітарах, і слухали музик різну. І така виконавиця – Ніна Хаґен. І це культ неопанку, жінка-епатаж. Вона не приїжджала ніколи в Україну. Виявилося, що вона активно концертує, активно виступає. Має, причому, теж громадську діяльність дуже-дуже сильну в Німеччині. І вона, не знаю чому, вона погодилася приїхати і підтримати нас. Тому, що, в принципі, ми її вважаємо хрещеною мамою нашою.

- Тобто "ВВ" повернулися до танців?

- До танців, абсолютно так. Німецький неопанк.

- А скажи, коли "ВВ" напише наступний хіт?

- "ВВ" напише наступний хіт? Це залежить, коли нашу наступну пісню почнуть крутити на радіо.

- Ой, знов мас-медіа у всьому винні.

- Так. Так, так, так. Просто мас-медіа – вони ж бачать, що по типу музиканти не пишуть гарних пісень, а музиканти вважають, що ми пишемо всі пісні гарні, а нас не крутять. І в принципі, правда і там, і там є.

- А "ВВ" для тебе – це колектив в першу чергу чи це здебільшого бренд і це така гастролюючи група?

- Це бренд в першу чергу, гастролююча група.

- Тобто це не колектив в першу чергу, який приходить тобі на думку, що для нього треба щось зробити, написати пісню, як було раніше?

- Я думаю, що це доля будь-якого музиканта. Не я думаю, а так воно і є. Якщо подивитися історію відомих музикантів – іноземних, європейських, американських – вони теж так роблять. Тобто з часом людина розширюється до якихось меж громадської діяльності. І в будь-якому разі, пісня – це якийсь меседж. А тобі як людині, як персонажу головне донести цей меседж різними засобами. І виявляється, що засоби можна розширити...

- Розширюються чи розтринькуються? У тебе дуже багато проектів. Вони всі цікаві і т.д.

- Ти правий, може і розширюватися, а може і розтринькуватися. Але з іншого боку, можна по колу співати, там, "Весну" за "Весною" і ти не зробиш таких змін в суспільстві, як ти зробиш з парадом вишиванок. Ти розумієш? І багато, багато, багато людей мені казали: "Я думав, що ви там "тілі-тілі, тралі-вілі". Але коли людина пройшлася в параді вишиванок, потім вона послухала текст "Весни" і вже зрозуміла, що там є на підсвідомості такі якісь нотки, які резонують з цим. Тобто це як контекст. Як на концерті гарне світло подати, розумієте? Якесь тло.

- А які з твоїх проектів – чи альбом якийсь, чи кліп, чи фестиваль – для тебе є найбільш близькими до серця? На що ти хотів би звернути увагу, раз ми вже в мас-медіа, глядачів, щоб вони звернули увагу?

- Це, безумовно, нові пісні "ВВ". Тому, що для мене важлива маса пісень, що я почув. До речі, робилося опитування. От просто людей питали на вулиці, чи можете щось наспівати, насвистіти від "ВВ". Вони крім "Весни" нічого не можуть насвистіти. Всі інші 70 пісень можна вважати, що я їх написав в стіл. І це для мене є реальна проблема. І я роблю зусилля різні, щоб люди почули інші мої пісні, але цих зусиль недостатньо. І я прошу, звертаюся до людей – зацікавтесь. Якщо вам хоч якось цікавий персонаж Скрипка, то зацікавтесь іншими піснями, послухайте, спробуйте. Не чекайте, що вам це прокрутять по радіо мільйон разів, поки воно не вдовбиться в мізки. Майте активну позицію і послухайте інші пісні. І коли люди послухають інші пісні, у мене буде більше можливості написати ще нових пісень.

- По радіо крутять переважно те, що хочуть почути слухачі, - естраду. Популярну музику.

- Це ж теж замкнене коло. Якщо, наприклад, дітей ми вирощуємо. Якщо ми будемо їх годувати тільки тим, що вони хочуть їсти, вони крім чипсів і якихось синтетичних напоїв...

- Може це природно? В тебе є десятки, сотні тисяч прихильників, а в естрадних співаків мільйони. Це нормальний процес.

- Я про те ж саме. Може бути, так, була епоха рок-н-ролу, а зараз епоха змінилася. Але є такі країни, де такого немає. Це не закон Всесвіту. Це закон конкретно нашого суспільства. Є країни, де класичну музику по FM крутять. Є країни, де крутять музику етнічну. Є країни, де крутять арт-хаус, щось таке, щось експериментальне. Є Канада, де естрада може 5-10% ефірного часу займає. Тобто може бути по-різному. Що ми хочемо. Якщо ми хочемо закінчити День Незалежності на Майдані якимсь такими піснями дуже сумнівного характеру, то ну так і виходить.

- Розкажи, як ти створив свій альбом. "Жоржина", здається, він називається.

- Так. "Жоржина" - це альбом львівського джазу, який існував до війни. І от я недавно прочитав це журнал "Компаньйон", про мене написали. Вони, по-моєму, 10 імен там видатних описували. І от там моя функція, дуже цікаво написано, що Скрипка займається археологією культури чи може "новодєлом" культури, от так. І одна теж розумна людина сказала таку дуже мудру фразу: як ти захочеш, так і було. І це дуже така мудра фраза. Тому, що в принципі, було стільки всього і багато, що на сьогоднішній день модна створити будь-яку картинку нашого суспільства. На сьогоднішній день картинка суспільства нашого, що нічого не було. Тому на сьогоднішній день дуже актуально "тілі-тілі, тралі-валі". Але якщо розібратися, то було багато чого. І от і на мене, як сніг на голову, впав цей джаз. В мене був період фольклору, захоплювався бароко.

- Це львівський джаз 30-40х років?

- Україна до війни була буржуазною європейською країною. Половина України. І ясна річ, вся буржуазна культура, яка в Радянському Союзі була заборонена, вона в нас була. І було кабаре, і був джаз. Причому дуже високого рівня. Наші оркестри галицькі гастролювали по всій Європі і це була єдина територія. І музика була дуже цікава. Просто вона мені дуже впала от так, абсолютно несподівано. Ноти, вже деякі записані треки. Я їх почув, послухав і зрозумів, що це просто геніальна, ну просто геніальна музика! Як музикант я міг це оцінити. Тобто абсолютно не гірше Утьосова чи Едіт Піаф, тобто того, що з цієї музики, з цього розрізу ми знаємо. Ну і цей проект просто був незакінчений. Я його взяв і вклав зусилля, гроші і свій голос. І зробив як продюсер і виконавець цей проект. І цей альбом "Жоржина" відбувся. І я вважаю, що він звучить так, от... Ми можемо собі уявляти музику тих років. І зроблена така реставрація, чи може археологія, чи може "новодєл" зроблено, що до сих пір українського джазу не було, а тепер він є. тепер я гастролюю як джазмен, я їжджу за кордон, мене запрошують. І я вже як джазмен, метелик, все дуже солідно.

- А ти сам на якісь концерти ходиш, купуєш квитки чи в Україні, чи за кордоном?

- Дуже рідко. Але останній раз я був десь місяць тому на концерті одного рок-гурту, за яким я фанатію дуже давно. От.

- А що за рок-гурт?

- Це "System of a down". Вони американський гурт, хоча вони всі вірмени. Я вважаю, що на сьогоднішній день в рок-музиці це просто номер 1, як для мене.

- А ти багато слухаєш, намагаєшся бути в курсі?

- Небагато. Але щось там проходить. Але це вже старий гурт. І вони вперше були в Парижі. І я був єдиний день в Парижі. Я просто подивився в Інтернеті – вони там. І я пішов на їх концерт.

- А хто для тебе взагалі музичні кумири? Вони взагалі є? Хто в першу чергу на тебе вплинув?

- Музичні кумири? Ми одного покоління, ми зростали на рок-музиці західній. От до нас приходили "Deep Purple", "Led Zeppelin", "Queen". В принципі, дуже достойні люди і, в принципі, вони є знаковими на той час. І вони вплинули на наш світогляд музичний і взагалі, загальний світогляд. І як би ми діти того пост-хіпарського покоління. І в принципі, ми є носіями хіпарської ідеї, рок-н-рольної ідеї на сьогоднішній день. Ми її реалізуємо. А крім того, ясна річ, що ми ще захопили Радянський Союз. І в Радянському Союзі були прекрасні виконавці, купа – Муслім Магомаєв, рання Мінсарова, рання Пугачова, рання Ротару, ранній Лєщєнко, Петро Лєщенко, Утьосов. Прекрасні. Теж воно там відклалося. І не треба відкидати "Ти ж мене підманула" в селі почуте на весіллі. І не треба відкидати те, що я народився в Таджикистані. І перша музика, яку я почув, це була оця іранська музика, персидська, яка там звучить. На мові фарсі оце все. Цей заміс. Індійське кіно знову ж таки.

- Продукт Радянського Союзу.

- Ну так!

- А як ти, до речі, ставишся, я коли приїжджаю в Москву, зараз часто бачу всі ці написи на майках – "СССР" і т.д. Така мода, ностальгія за колишнім?

- Ну це, знову ж таки, політика держави. Політику держави можна любити чи не любити, але треба поважати її.

- А ти б таку майку вдягнув?

- Я б не вдягнув. Але я поважаю політику держави, яка має певний напрямок. Це імперські всі штуки, реставрація СРСР. Тобто це все зрозуміло. І ми це все відчуваємо в тому числі і по газових війнах, тому що ми в цій історії дуже активна частинка, яку треба задіяти. І ця СРСР-ностальгія з усіма дискотеками 80-х років і ця музична частина дуже активно задіюється в цій пост-імперській цій штуці. І молодь реагує. Є багато людей, які люблять СРСР, в т.ч. в Україні, які не стояли в чергах за майонезом і за горошком зеленим. Але вони ностальгують по СРСР. І в Україні вдягають такі майки з задоволенням.

- Ти непогано виглядаєш як для свого віку. Ти підтримуєш яком здоров'я чи не п'єш, не куриш просто? Як це тобі вдається?

- Я не палю.

- Не палиш?

- Так. Дуже давно. Причому у мене з тютюном були дуже великі проблеми. От реально, я тютюновий наркоман. У мене тут наркозалежність від тютюну була страшенна. Я курив, по-перше, я отримував шалене задоволення від тютюну. Просто шалене! Ти не уявляєш, от це майже так же було приємно курити тютюн, як співати рок-н-рол на сцені. От щось таке. А потім воно дуже сильно стало впливати на здоров'я. На горло. Я просто не міг співати. У мене боліло дуже сильно горло, легені – все. І мені дуже важко було кинути палити. Я це зробив, я кинув палити, але у мене зі здоров'ям були проблеми. З алкоголем, тьфу-тьфу-тьфу, в мене таких проблем немає. Ну, такої сильної залежності нема. Але я так розумію, що для здоров'я теж треба обмежити алкоголь. І от був період, я любив міцні напої в стилі віскі, такого плану. Ну всі, по-моєму, через таке проходили. А потім я відчув, що воно впливає. І зараз я люблю вина. Це Франція вплинула. Вина червоні дуже любив. А зараз на білі вина. Вони ще легші.

- Вік! (сміється)

- Ну може бути. Я люблю білі вина. Ну, ми ж починаємо алкоголь пити... Ми таємно, підсвідомо шукаємо такого, в гарному розумінні, культурного екстазу. Розкритися. Ми ж там всі зажаті в житті і алкоголь нам допомагає розкритися. І ми внутрішнього цього раю шукаємо. І за допомогою цього алкоголю чи інших прискорювачів. І з віком ти розумієш, що все одно. Це та морква, за якою ми йдемо. Вона не дає все одно того, чого ти прагнеш.

- А спортом займаєшся?

- Спортом, уявляєш, я почав займатися... Ну як спортом.

- Ну, фізичними вправами.

- Зарядку робити зранку. (сміються) Я ніколи не робив зарядку і зараз почав. Уявляєш? от недавно.

- Ух ти!

- Просто в мене не було фізичної можливості раніше.

- А які фізичні вправи? От такі?

- Ні! Просто так тупо в квартирі це робити сумно. Просто я зараз живу, де мало людей. Я можу вийти на балкон і оце робити. Мені соромно перед людьми оце все. (сміються)

- Пам'ятаєш, у "Бітлз" була така пісня – "When I will be 64", щось таке. Уявляєш, коли тобі буде вже більше, ніж 64, через 25 років.

- Що робити?

- Себе уявляєш?

- Себе... Важко, звичайно. Ну таке станеться. І що робити? Треба вже готуватися? (сміється)

- Яким ти себе уявляєш через 25 років?

- Ну, драйву мабуть менше буде. Ясно, що треба щось придумати. Рибалка. Я рибалку не люблю. Рибалкою зайнятися чи що там робити? Ясно, що різні там шахи в парку – це відпадає. Собаку гуляти – я теж себе не бачу. Ну мабуть продюсування якесь, щось продюсувати. Мені один знайомий, приїхав із Швеції. Він був на шведському рок-фестивалі. І там один якийсь старий крєндєль, старий вуйко, він засновник цього фестивалю, якийсь дідусь, дідуган нереальній. І він виїжджав на мотоциклі на сцену там відкривав цей фестиваль. Купа рокерів, байкерів. От може от така роль більш-менш. Ще в строю, скажімо так.

- Ти зараз нікого не продюсуєш сам?

- От конкретно колектив?

- Колектив чи виконавця.

- Колектив – ні, виконавця – ні.

- Чого?

- Я намагався не продюсувати, а допомагати колективам. Там два етнічні колективи, один брокерський колектив. Я просто допомагав там, в т.ч. вкладав гроші. Я зрозумів, що продюсувати такі колективи – це невдячне діло. Тому, що вихлопа все одно не буде. Чи якщо це такі колективи такі ж зубасті, як я, що вони самі зможуть собі пробити потім дорогу. А так не виходить. В мене нема такого ресурсу. А продюсувати естраду... Краще я рибалкою буду займатися.

- А як ти себе мотивуєш? Що примушує тебе прокидатися кожного ранку? Чого ти ще не зробив?

- Діти починають скакати по голові. Я прокидаюсь від цього. (сміються)

- Але ж є якісь речі. Ти займаєшся однією справою, іншою, третьою, четвертою. Що мотивує тебе кожного ранку прокидатися?

- Це внутрішній бізнес-план, я не знаю, в голові вже там розписано: я роблю те, те, те. І просто був час розкидувати каміння, а зараз час збирати каміння. Тобто я багато чого робив, але я дуже багато пожинаю результатів на сьогоднішній день. І оце пожинання результатів – це дуже сильний мотив, мотивація. І сьогодні я, наприклад, прийшов у студію і прослухав вже мікс, результат своєї роботи. І ти чуєш цей результат. А потім ти вносиш якісь корекції. І далі там вже чуєш дещо інший результат. Чи там монтаж кліпа ти бачиш, щось таке, якусь діджейську роботу. Дуже багато результатів. А зараз – я похизуюся – зараз я почав зніматися в кіно.

- Ух ти!

- Так.

- Як актор?

- Так, як актор. І мені пішли дзвінки, і я там вже починаю приїжджати як актор. І це теж дуже сильно мотивує, коли це новий вектор твоєї діяльності.

- Яке кіно? Як воно називається?

- А це, по-моєму, комерційна таємниця. Я ще не можу розголошувати.

- Але це комерційне кіно?

- Та, це комерційне. Російсько-американський продакшен.

- Кого граєш?

- На жаль, майже самого себе.

- Рокера?

- Так, рок-н-рольщика. Поки що мені не довіряють якісь такі ролі абстрактні.

- Дякую! Це був лідер гурту «ВВ», співак Олег Скрипка, який через 25 років мріє виїхати на старому мопеді на рок-фестивалі і бути ще в формі. (сміються обоє) Дякую, що прийшов!

ТСН

 
 

Додав Sh.Ocean 07 вересня 2011

Про автора

Олег Скрипка (24 травня 1964) — український музикант, вокаліст, композитор, лідер групи «Воплі Відоплясова». Олег Скрипка народився в Ходженті (Таджикистан) у сім'ї українських переселенців.Виріс у Мурманській області Росії.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска