Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Гриця Ерде / Гриця Ерде. Дизайнер та ілюстратор

Інтерв’ю з львівською дизайнеркою, художницею і просто креативною кобітою Грицею Ерде. 

Розкажи про свої студентські роки, з чого все починалось, де ти навчалась ?

Я навчалась в Українській Академії Дизайну, на дизайні архітектурно-просторового середовища. Називається досить складно, але насправді там було аж надто просто. Тому після 2-го курсу я вирішила поступити в Віденський університет, на факультет деконструктивної архітектури. Я навіть не знала, що це найпрестижніша студія деконструктивізму в Європі, бо там ціна була така як в Академії Дизайну. Я туди приїхала, і зрозуміла як там все круто насправді. Нажаль я туди не поступила, але встигла побачити наскільки там все по-іншому. За 3 дні вступних екзаменів у Відні я зробила і навчилась мабуть більше, ніж за все своє попереднє життя. Якраз тоді приблизно зрозуміла у якому напрямі хочу працювати і відчула, що мої ідеї швидше європейські, ніж пост-радянські.

Перший твій творчий проект, який ти показала публіці, широкій аудиторії?

Це була виставка  живопису «Самки і Яйцекладки». Власне до того ми робили з подругою якісь групові виставки, перформенси, зокрема в галереї «Ом», але це все було трохи дитяче, ми експериментували, не до кінця знали, що ми хочемо. А це була вже персональна виставка, яку ми з куратором Тамарою Злобіною возили по Україні.

Звідки взялась «Гриця Ерде»? Коли ти вперше себе так окреслила?

Пояснити майже не можливо. Це як розповідати чому Macdonalds став Macdonalds, а Gorenje – Gorenje – і яка, зрештою, різниця? Гриця скорочено від Грегоріанна, це моє друге ім’я. А Ерде – ну таке от псевдо.

Ти робиш багато всього : малюєш, твориш дизайн, пишеш вірші, з якою діяльністю ти все-таки себе позиціонуєш в першу чергу?

Дизайнер та ілюстратор.

Коли ти почала писати поезію?

Мабуть, в років 10. Але я перестала публікувати вірші в років 20, тому що я зрозуміла, що ця величезна маса поезії яка є зараз це перетирання  і переливання з пустого в порожнє чиїхось емоцій, і це нікому непотрібно і нецікаво. Я продовжую постити тексти в себе десь там в блозі або коли хтось з друзів попросить – то висилаю в різні видання, щось таке. Але як продукт це випускати важко, тому що це абсолютно побутова рефлексія, я описую, що я там робила, кого любила. Це може бути цікаво мені, ну і допустимо моїм подругам та й все. Я би хотіла в перспективі видати велику книгу з ілюстраціями і колажами, і можливо текстами. Але скоріше ці тексти би стосувались картин, описували б їх, а не були б самі по собі.

Розкажи про свої колажі, як саме ти їх робиш? Ідеї? Техніка виконання?

Ну техніка виконання колажів – це комп’ютерна графіка, зазвичай фотошоп, часто буває, що я малюю вручну, потім переводжу це в фотошоп і щось доробляю або, навпаки, як і кожен колаж – це якась мішана техніка. Згодом, коли я вже друкую як остаточний продукт на якийсь формат, я теж ще це допрацьовую. Ну а ідеї.. Те, що я малюю, я називаю альтернативним реалізмом. Це якісь світи, які не трапляються, але могли б.

Чим ти надихаєшся?

Мене надихають зовсім не такі штуки як я малюю. Я люблю жорстке, агресивне «зубате» мистецтво. А сама ж я малюю досить такі інфантильні світи, я рідко зображую там наприклад якусь війну,  чи смерть, але мене це може спровокувати на творчість.

Ти називаєш якось свої роботи?

Не завжди. Якби так можна, я б називала свої роботи просто 1, 2, 3…. Я просто вважаю, що вже або придумувати якісь цікаві довгі описи картин чи тексти які їх пояснюють, або ліпше взагалі не називати – а тим більше якось типу «осінній пейзаж» чи «мама».

Який саме живопис  малюєш?

Це демонологія. Я розпрацьовую цілий світ якихось таких дрібних істот і як вони взаємодіють між собою та людьми. Це вигаданий соціум з вигаданими поведінковими структурами.

Чим ти ще займаєшся окрім творчості? Маєш якесь основне місце праці?

Так, я працюю в компанії «!Фест», керівником арт-відділу. Робота в мене класна, з крутими людьми. Подобається придумувати різні ідеї та креативні штуки для кнайп, ресторанів, рекламу. Гадаю, що художнику тяжко вижити, не маючи роботи, плюс мені подобається постійний рух, спілкування з людьми, я б не могла мабуть просто сидіти і лише малювати.

Скільки в тебе часу приблизно йде на виконання одного колажу?

Доба. Але це дуже приблизно.

Маєш якийсь вихід своєї творчості в інші країни?

Так, це  різноманітні міжнародні виставки.

Зараз ти живеш у Львові, якийсь час раніше мешкала Києві, плануєш десь далі переїжджати?

Нічого насправді не планую. Я не прив’язана до міста. Мені у Львові дуже круто, але я взагалі вважаю, що Львів – це як великий роддом, він народжує афігєнних людей, але вони звідси рано чи пізно мусять йти. Тут мало місця. Багатьох моїх друзів, які займаються такими речима як я, тягне в мегаполіси, тому що там є більше місць і людей, з якими ти можеш щось робити. У Львові таких місць дуже мало.

Ти досить молода, але можна сказати вже досить успішна, тяжко було добиватись того, що ти маєш зараз?

Я б не сказала, що я дуже якось продиралась. В мене все було якось плавно і спокійно. Потрібно мати завжди якісь цілі, бажання і намагатись їх добиватись. Також я вважаю мені дуже щастить з людьми. Навколо мене дуже багато хороших, люблячих людей, які допомагають в себе вірити.

Твої хобі окрім мистецтва?

Я з дитинства займаюсь кінним спортом. Мрію купити власного коня. Дуже люблю тварин, якби була можливість то забрала б до себе всіх. На разі задовольняюсь одною кицею Джесікою.

Яку музику любиш?

Техно, псай-транс, мінімал. Тобто переважно це електроніка, щоб було поменше тексту і побільше музикиJ.

Чим займаєшся зараз?

Роблю ілюстрації до книги Андруховича, малюнки до Львівської Ґвари (Буквар) – ілюструю кожну букву. Роблю Перкалабі новий альбом. Готую персональну виставку, яку мрію показати і в Україні, і в Польщі. Малюю книгу, яка називається «fetish book» і це буде переосмислення біблійних сюжетів.

Як рідні сприймають твоє мистецтво?

Я думаю, що тепер добре сприймають. Хоча були різні моменти, після виставки в Дрогобичі, мені дзвонили до дому і погрожували. Мама тоді перелякалась і до нині мені повторює, що до релігійних тем треба ставитись акуратно. Але я не знаю, що таке акуратно. Я що бачу, те і творю, я не можу вганяти себе у якісь рамки. Мабуть, найбільше батьки боялись, що мене не сприйматимуть, але згодом заспокоїлись.

Що Гриця Ерде любить їсти, улюблений напій?

Баклажани і помідори. З напоїв – ром.

Проект, яким ти найбільше пишаєшся?

Він ще не виставлявся. Це серія полотен, які я малювала останні 2 роки в Києві. Роблячи цей проект, я зрозуміла для себе важливі речі щодо стосунків між людьми. Зрештою, для мене завжди ціннішим є останнє, що я роблю, тому що воно найближче.

Особисте життя не заважає творчості?

Ні, навпаки допомагає.

http://myreport.com.ua

 
 

Додав Sh.Ocean 16 листопада 2011

Про автора

Народилась 1986р. у м. Львів. Живе та працює в Києві. Освіта: 2004-2007 Академія Дизайну, Львів 2007-до т.ч.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска