Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

ДахаБраха ДахаБраха Baby 2010 6,74 Mb
ДахаБраха Вальс (2009 р.) 14,09 Mb
ДахаБраха Тарілка (2007 р.) 3,19 Mb
ДахаБраха Конопля 3.26 Mb
ДахаБраха За дуби 5.09 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / ДахаБраха / "Даха-Браха" має матеріалу на 50 дисків

Гурт "Даха-Браха" тексти до своїх пісень записував під час фольклорних експедицій українськими селами у студентські роки.

"Житомирські, рівненські, поліські. Переважно з Полісся. Тексти дивні, бо трапляються дохристиянські. Чим пісня архаїчніша, тим цікавіший текст", - розповідає Ірина Коваленко.

Марко Галаневич згадує, що заохотити старших людей до співів вдавалося непросто.

"Приїжджаєм до баби в село: "Бабо, заспівайте пісню" - "Ой, діточки. Я щось вже все позабувала". А потім достаєш пляшку горілки, цибульку, консервочку відкрив, і діло пішло. Шукали пісні по-різному. Бувало таке. що на карту тицьнув — оце мені село подобається, бо біля річки, і їдеш собі. Приходиш там в магазин. І тобі скажуть, де яка баба співає. Це добре, що ми пісні записуємо. А в бабусь вони в голові, вони нічого не записують. Трапляються унікальні баби, які знають всі голоси пісні: горяк, середину, і нижній. А одна до сліз довела — сліпа, а показувала, як танцювати забутий народний танець. Ми ніколи не намагалися співати автентичними голосами. Хіба що світліше, як на Поліссі. І трохи грубіше, як на Полтавщині", - сказав Марко.

"Найбільше вражає всіх пісня "Ванюша" — жосткий трешняк такий: коли мама написала синові — повертайся з війни, бо твоя жінка тебе зрадила. Він приїжджає і сходу рубає їй голову. А потім переконується, що вона невинна. Тоді він рубає голову матері, - зауважила Ірина Коваленко. - Ми її в студентські роки записали. Текст залишили, а от мелодику пісні змінили повністю. Найчастіше змінюємо мелодію, вокалізми вносимо, а слова тут вже віками".

Записані касети розшифровує Ніна Гаренецька, яка грає в гурті переважно на віолончелі.

"У нас експедиційних касет з піснями десь штук 50, по дві години кожна. Використали з них лише відсотків 10", - ділиться співачка.


http://gazeta.ua
 

 
 

Додав Chyzh 01 грудня 2011

Про автора

ДахаБраха – етно-хаос гурт Автор проекту – Владислав Троїцький  Світ виникає з Хаосу. Музика постає з душі етносу.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска