Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Іра (Рева) Репан / ДНІПРОПЕТРОВЩИНА - туристична, хоч це для неї і незвично...

28 лютого в ІА «Міст-Дніпро» відбулася презентація електронної версії туристичного каталогу «Дніпропетровщина туристична», підготовленого Інститутом суспільних досліджень. Це перший туристичний каталог Дніпропетровської області, він містить 64 сторінки з фотографіями історичних і культурних пам'яток нашого краю та коментарями до них українською й англійською мовами.

У презентації взяли участь науковий співробітник Інститут суспільних досліджень, координатор проекту «Дніпропетровщина туристична» Ірина Рева та рецензент каталогу Микола Чабан, журналіст, автор монографій і науково-популярних книг, присвячених історії нашого краю. А також наукові консультанти з окремих напрямків, викладачі Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара: кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізичної та економічної географії Вадим Манюк та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Олег Репан. 

Як пояснила координатор проекту «Дніпропетровщина туристична» Ірина Рева, метою авторів каталогу було розвінчати міф про непрезентабельність Дніпропетровської області та за допомогою історичної ретроспективи показати перспективні туристичні об'єкти. «Подих» різних епох (доби козаччини, життя царського Катеринослава до та після відкриття О.Полем покладів криворізької залізної руди, революційні події початку ХХ століття та встановлення радянського режиму) передано за допомогою невеличких сюжетів з минулого краю. Сторінки каталогу рясніють анекдотичними епізодами з життя видатних людей, історіями про кохання, художніми зіставленнями минулого та сьогодення.

Туристичний каталог складається з наступних тематичних розділів, об'єднаних за хронологічним принципом. Давня історія: «Таємниці степу», «Русь на Дніпрі». Доба козаччини: «Володарі Прикордоння», «Хрест і шабля», «Степові міста-фортеці», «Кохання по-козацьки», «Щоби пам'ятали нащадки». Царський період до початку «залізної лихоманки»: «Заснування Катеринослава», «Купецьке місто», «Приватне життя губернії», «Закон та порядок», «Храми Катеринославщини», «Духовний простір» (про те, чим жила катеринославська еліта у ХІХ століття).

Царський період після відкриття криворізького родовища залізної руди: «Скарби степового Колумба», «Відродження краю», «Місто Прометея» (Кам'янське – сучасний Дніпродзержинськ), «Залізний вік» регіону», «Навчальні заклади». Чарівним пам'яткам природи Дніпропетровської області присвячені розділи: «Кам'яні річки та мости», «Перлини Придніпров'я», «Місця заповідні». Розворот «Традиції та реконструкції» розповідає про зусилля наших сучасників, спрямовані на актуалізацію та поширення духовної спадщини наших предків.

ХХ століття представлене наступними розділами: «За Україну, за її волю…», «Усе на службу ідеї», «Війна та відбудова», «На землі та на воді», «Відлига» та перебудова». Розворот «ХХІ століття» в кілька рядків змальовує сучасне обличчя обласного центру. Усі розділи утворюють цілісну оповідь про цікаве динамічне життя регіону.

Кольоровий альбом-каталог має бути цікавим не лише для гостей Дніпропетровщини, але й для її мешканців. І найперше – для шкільних вчителів-істориків, які викладають краєзнавство. Якби за підтримки влади або патріотично налаштованих бізнесменів вдалося здійснити видання довідника в папері, від абстрактних уявлень про події, які відбувались «у нас», школярі могли би перейти до предметного вивчення пам'яток. І не лише на сторінках каталогу…

Ірина ШОВКОВЕЦЬ

 
 

Додав Nusya 01 березня 2012

Про автора

кульова я блискавка в обіймах моїх вогонь… я золота писанка: впала з небесних долонь   * * * Тролейбусне питання: І що ж тобі таки цікаво хлопче? Чи я, чи, може, книжечка моя? Бо книжк

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска