Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Хорея Козацька Їхав козак за Дунай (2009 р.) 11,68 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Хорея Козацька / Вибрана музика від «Хореї козацької»

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбувся сольний концерт гурту «Хорея козацька» в рамках проекту «Вибрана музика», організованого мистецьким об’єднанням «Глечик», агенцією «Етнограунд» та музеєм.

Виконуючи музику різних епох — від Середньовіччя до романтизму — та героїчні пісні ХХ століття, музиканти віддають перевагу давній музиці, презентують унікальні пам’ятки XVI —XVIII століть, часів українського бароко та Ренесансу, зберігаючи епічну традицію.

За словами керівника гурту, кобзаря Тараса Компаніченко: «Епос — це знання правди про себе, виховання лицарства в сенсі інтелігенції. Лицар — інтелігент, відповідальний за цю землю, за всі болі і страждання, за радості й цінності, які ми маємо передати нашим дітям. І це якраз те завдання, яке виконує старовинна музика... Ім’я нашого колективу походить від назви музичної пам’ятки «Chorea kozacky» (клавірна табулатура 1640 р. з музичного архіву Братислави).

Починаючи свій проект, ми виходили з платонівського вчення, за яким «хорея» (колективний танець з музикою і співом в Давній Греції) пронизує все життя і вивищує його. Добрий красивий танець, за Платоном, піднімає, удосконалює не тільки тіло — душу, і красива пісня теж робить душу кращою.

Ми намагаємось показати все, що є найкращого в українській культурі, щоб це було взірцевим для сучасників, щоб вони усвідомлювали: у них є минуле, і воно красиве». Гурт потішив публіку ренесансними танцями XVI століття: дівчата й парубки весело витанцьовували польку з плескачем, козак «Катерина і Василь», гайдуцький танець і французький «кінський бранль». Ауру чародійства створювали: Тарас Компаніченко, Іванна Данилейко, Маруся Данилейко, Ірина Данилейко, Данило Перцов, Северин Данилейко, Михайло Качалов, Сергій Охрімчук, Ярослав Крисько. Звучали: старосвітська бандура, козацька лютня, пандора, фідель, інші старовинні інструменти, і вперше в складі ансамблю Тарас Компаніченко грав на ренесансній лютні, повідомляє

Газета День, Ольга САВИЦЬКА.

 
 

Додав Chyzh 05 березня 2012

Про автора

Хорея Козацька- ансамбль старовинної музики в Києві.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска