Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Флюгери Львова / У Львові триває фестиваль Флюгери Львова з Бучач

День перший

Вчора у Львові розпочався етно-джазовий фестиваль “Флюгери Львова з Бучач”, що святкує цього року своє десятиріччя. Незмінно він проходить у дворику Ратуші, незмінно вхід на нього безкоштовний і незмінно відвідувачі мають можливість познайомитися з різноманітною цікавою музикою з України та закодону.

Перший день відкрила група Free Breath, відома слухачам із попередніх років фестивалю. За чотири роки свого існування вона зробила відчутний поступ, і цього року потішила слухачів легкою і драйвовою програмою. Як і раніше, хлопці тяжіють до фанку, але тепер, полишивши жанрові канони, подалися у власні музичні пошуки. Етно-джазовий фестиваль спонукає до відповідного звучання, тож склад групи поповнився перкусіоністом, а в темах зазвучав народний мелос. Із середини програми до групи доєдналися ще колеги із саксофоном та трубою і вокалістка.

АтмАсфера — київський гурт, що міняє свій саунд від альбому до аьбому. Почали вони з арт-року, потім загравали з джазом, а тепер-от привезли програму на межі dream pop і world music. Чи як накажете називати музику з ніжним жіночим вокалом, гіпнотичною флейтою, потойбічною дарабукою, непередбачуваними клавішами, орієнтальними мелодіями і, час від часу, каструлею, що править за перкусію? Їх звучання схоже то на музику для медитації, то на саундтрек з фентезійних комп'ютерних забавок, то на ритуальний танок людожерів з голлівудських фільмів, а то — завдяки поєднанню несподівано войовничої флейти з дикою перкусією, малює картинки битв еллінів з варварами. Звучання групи завжди вивірене до глянцю, але попри те неоднорідне й різноманітне: вони то захоплюють розкутими етнічними ритмами, то скочуються в глибинну внутрішнього трансу, то впадають в театралізовану дикість.

Сербсько-польський духовий ансамбль Tsigunz Fanfara Avantura у складі кларнету, двох саксофонів , труби і тромбона, а також ударних бавили слухачів приджазованими цигансько-балканськими мелодіями. Подив публіки викликала хибна самопрезентація групи. Зі сцени постійно лунали заклики до танцю, але музика стверджувала протилежне — під неї можна проводжати в останню путь чи просто напиватися з горя, але ніяк не веселитися і танцювати. Чи то далася взнаки різниця менталітетів, чи то життя центральноєвропейських циган не спонукало до радіснішої музики... Однак музиканти виглядали на всерйоз здивованих відсутністю запалу серед слухачів, з яких, схоже, добра половина впала в депресію ще до середини сету.

Хедлайнером першого дня стала неперевершена, як завжди, ДахаБраха. Віддані слухачі з'юрмилися під сценою, аж не повернутися, і зачаровано вдихалаизвуки авторського шаманізму. Група презентувала переважно твори зі свого третього студійного альбому "Light". Загрузла колись в етнічних коренях група вже кілька років як остаточно відірвалася від землі й вирушила у власноруч вибудуваний космос уже не народної, а приватної енергетики. Її більш ніж досить, щоби тримати своїм непростим і нетиповим звучанням (більшість програми була відспівана під супровід пари дитячих гармошок і віолончелі) публіку в напрузі з перших нот і до останніх — крім тих, звісно, в кому до кінця фестивального дня гастрономічне начало перемогло естетичне. Звучання групи стало ще більш еклектичним і самоіронічним, до автентичного і стилізованого мелосу додалися несподівані елементи тріп-хопу, ембіенту, англомовний вокал, речитатив; аранжування стали мінімалистичнішими. Ця музика більше не втягує у вихор шаманського шаленства — духів уже викликано, і тепер вона звіддаля запрошує за собою на екскурсію у їх світ...

Слід нагадати, що фестиваль не тільки безкоштовний, але й супроводжується онлайн-трансляцією. Тож хто не має можливості відвідати його особисто — запрошуємо дивитися його в Мережі з 17-00.

День другий

Другий день “Флюгерів Львова з Бучач” замість заявлених у програмі Angela Gaber Trio (ті не приїхали через якісь негаразди з документами) несподівано для всіх розпочали львів'яни Йорий Кльоц. Цей квартет у складі колісної ліри, скрипки, акустичної гітари і барабана виконує автентичні пісні Полісся та Закарпаття у власній обробці. Група відома своєю рекордно активною концертною діяльністю, часом дає пару концертів за вечір, тож програма була добре знайомою більшості слухачів. Тривала вона більше години, але їм вдалося підірвати своїми запальними піснями мляву ще публіку до танцю — відчувався набутий на весіллях досвід.

Другим виступив не менш знатний колектив Dagadana у складі Дани Винницької (клавішні, вокал), Даґи Ґреґорович (електроніка, спецефекти, вокал) та Марціна Поспєшальського (контрабас, бас-гітара). На “Флюгери” вони заїхали в рамках свого міжнародного турне, що охоплює ряд міст України та Молдавію. Тріо виконувало пісні різних років, акцентуючи на останньому "Dlaczego nie", звично чергуючи пісні українською та польською. Причому Даґа подивувала публіку своєю цілком уже доброю українською — не тільки у піснях, але навіть і в анонсах між ними. Публіка прийняла групу дуже тепло, хоч і дещо сором'язливо — на запрошення Дани поспівати разом відгукнувся мало хто. Але коли Даґа (відома своєю любов'ю до всяких звучних дитячих забавок) роздала охочим “рури” - кольорові пластикові трубки, які гарно свистять, коли їх крутити над головою — лід розтопився остаточно, й до магії їх музики додалися ще й десятки миготливих забавок під сценою. Музиканти наголошували, що порівнюючи фольклор Польщі й України, знайшли багато аналогічних пісень, які відрізняються тільки мовою.

Після замисленої і хитромудрої Даґадани виступив підккреслено простакуватий і невибагливий Pushkin Klezmer Band у складі акордеону, кларнету, твомбону, ударних і контрабасу (на якому грав відомий львів'янам своїми фрі-джазовими проектами Марк Токар). Колектив привніс південні, себто молдавсько-одесько-єврейські нотки у цей день і своєю безпосередністю викликав непідробний ажіотаж. У повітрі запахло морем, вином і рибою, публіка кинулася до танцю і не відривалася до самого кінця виступу. Традицыйна побутова музика схыднословєянських євреїв, клезмер вплинув не тільки на міський романс і блатну пісню, але й через емігрантів до Америки справив відчутний вплив на розвиток джазу, так що його поява на цьому фестивалі була більш ніж виправданою. Звучали як відомі всі невідомо звідки мелодії (в тому числі й та, яка стала потім хрестоматійною “Муркою” - в оригіналі вона не має кримінальних конотацій) — так і незнані нам румунські й молдавські сільські танці.

Фінальним акордом вечора став виступ польського етно-рок гурту To?haje у складі традиційних соло- і бас-гітари й вокалу, і нетрадиційних колісої ліри і електронної перкусії. Пісні колективу натхнені фольклором підкарпатських етногруп — лемків і бойків, що проживають по обидва боки українсько-польського кордону. Група продемонструвала, що колісна ліра —яку зазвичай використовують виключно як інструмент
акомпонементу, а ортодоксальні фольк-колективи взагалі тільки тримають бурдон на одній двох нотах — може бути повноцінним солюючим інструментом (хоча часто її в унісон підтримувала голосніша і виразніша електрогітара). Вона знову наповнила притомлену клезмером публіку енергією, і дворик Ратуші перетворився на суцільний танцмайданчик — коли по-справжньому хочеться танцювати, тіснота за заваді не стає. Шкода тільки, що колектив вийшов на біс тільки один раз — слухачі були готові стрибати ще з півночі. Але коли незнінна ведуча Марта Більська нагадала, що завтра всім рано вставати на “Прокидання з “Гич Оркестром”, всі слухняно розійшлися. Хоча і не схоже, що так відразу додому і спати.

dzyga-in-lviv.livejournal.com

 
 

Додав Chyzh 01 травня 2012

Про автора

Флюгери Львова – фестиваль сучасної фолькової та джазової музики, відбувається в рамках Дня Львова.

Автори пов'язані с новиною

Гурт АтмАсфера , ДахаБраха

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска