Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Молодої української режисури ім. Леся Курбаса / Постреліз Фестивалю молодої української режисури ім. Леся Курбаса

 

З нагоди 125-річчя від Дня народження видатного режисера-реформатора Леся Курбаса Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса спільно з Київським академічним обласним музично-драматичним театром ім. П. Саксаганського провели з 25 по 29 квітня у Білій Церкві  Фестиваль молодої української режисури ім. Леся Курбаса

 

Організація Фестивалю ім. Леся Курбаса невипадково мала місце в Білій Церкві. Адже саме в цьому місті певний час працював створений Лесем Курбасом «КийДрамТе», згодом тут була відкрита одна з кількох театральних майстерень Мистецького об’єднання «Березіль».

На фестивалі були презентовані 13 вистав, поставлених на сценічних майданчиках Білої Церкви, Вінниці, Києва, Луцька, Сімферополя та Харкова режисерами віком до 33 років. У програмі були спектаклі абсолютно різні за жанром та стилістикою – це і дитячі вистави, комедії, драми, пластичні постановки. Більшість режисерів дали сценічне втілення п’єсам сучасних українських та російських драматургів – К. Малініної, О. Марданя, Н. Пулінович, В. Сигарєва та ін.

Переглянувши усі роботи, компетентне журі у складі режисера Андрія Білоуса, театрального оглядача Олега Вергеліса, театрознавця та режисера Ірини Волицької, актриси Світлани Волкової та театрального критика Ірини Чужинової відзначило стремління більшості молодих режисерів змусити замислитися глядача над непростими запитаннями і визначило Лауреатів фестивалю у таких номінаціях: «Робота режисера з акторами» - Ігор Матїїв (вистава «Доньки-матері»); «Культура сценічного втілення» - Антон Романов (вистава «Очі блакитного пса»); «Відвертість режисерського мислення» - Станіслав Жирков (вистава «Наташина мрія»); «Елегантність режисерської форми» - Тамара Трунова (вистава «Пасажир у валізі»); «Краща режисерська робота» - Павло Юров (вистава «Депо «Північне»). Тамара Трунова також отримала запрошення на постановку в Білоцерківський театр.

Завданням фестивалю було не тільки популяризація відібраних доробків молодих режисерів, але й створення умов для обміну досвідом між різними театрами, заохочення представників різних міст та шкіл до дискусії та співпраці. Тож вдосконалити свої творчі навички та набути нові знання учасники мали можливість на режисерському майстер-класі Венсана Гійома (Франція), акторських тренінгах-диспутах Олега Драча та Галини Стефанової і драматургічній презентації Неди Неждани, Ярослава Верещака та Олега Миколайчука.

Після напружених п’яти днів роботи фестивалю Співголова Оргкомітету пообіцяв на церемонії закриття форуму, що цей фестиваль був перший, але далеко не останній!

 

Фестиваль відбувся у рамках Мистецько-освітнього проекту «Лесь Курбас і світова художня культура», що здійснено за підтримки програми і3 [ідея – імпульс – інновація] Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 
 

Додав Настічка у п'ятницю о 19:56

Про автора

.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска