Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Сергій Жадан Інстаграм (2014 р.) 3.19 Mb
Сергій Жадан Закачати альбом "Зброя пролетаріату" (2012 р.) (zip-альбом) 75.91 Mb
Сергій Жадан Зброя Пролетаріату (2012 р.) 7.51 Mb
Сергій Жадан Білі люди (feat Ю.Єфремов, А.Кириченко) 2013 р. 5.93 Mb
Сергій Жадан Боксери (разом із "Собаками у космосі", 2008 р.) 4.13 Mb
Сергій Жадан Радість - це те, що дається з боєм (Жадан & Бабкин & Состояние души) (live in Черчіль, 2012) 5.23 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Сергій Жадан / Звіт розвідувальної арт-екстпедиції "Ворошиловград"

Развідувальна арт-експедиція «Ворошиловград»

11111.jpg

У Луганську завершилася розвідувальна арт-експедиція з нанесення на карту України основних локацій і об'єктів, що фігурують в романі Сергія Жадана «Ворошиловград». В рамках даної ініціативи група фотографів, під керівництвом культуртрегера Олексія Біди, на автомобілі марки «Іж» досліджувала околиці міста Старобільська, що став праобразом місця, в якому розгортаються дії роману. Експедиторам вдалося відшукати цілий ряд об'єктів, що стали культурними артефактами для поціновувачів сучасної української літератури.

IMG_4436.jpg

Бюджет експедиції склав 350 гривень. Так само з метою конспірації учасниками експедиції було сплачено штраф у розмірі 450 гривень за поворот автомобільного засобу в недозволеному місці.

11111_1.jpg

В експедиції, що відбулась в рамках Фестивалю сучасного мистецтва «АРОТОДРОМ», взяли участь фотохудожники Олександра Черниш, Євген Сулименко і Ярослав Шабалін. Пілот екіпажу - Жора Жила. Завдяки їх зусиллям, міжнародне арт-співтовариство отримало уявлення про Донбас очима Сергія Жадана. Дані фотознімки будуть використані європейськими художниками для створення коміксу за мотивами роману «Ворошиловград».

Карта.jpg

Гонзо-фоторепортаж за мотивами романа Жадана «Ворошиловград»:

 

«Заправка знаходилась метрів за сто від траси, що тяглась у північному напрямку. Внизу кілометрів за два звідси, в теплій долині лежало містечко… На найвищій горі, що висіла над містом, стриміла телевізійна вежа, помітна з будь-якого місця в долині. А вже поруч із вежею на сусідньому пагорбі стояла автозаправка. Збудували її десь у сімдесятих. Тоді в місті з’явилася нафтобаза… Сама заправка виглядала не кращім чином – чотири старі бензоколонки, будка з касовим апаратом, порожня щогла…»

IMG_4440.jpg

«На воротах було написано «Вхід заборонено». Проте самі ворота були відчинені… Доріжка вела до одноповерхового  приміщення, в якому, очевидно, і знаходився пульт керування, чи що там є на телевежах. Сама вежа стояла віддалік, обсаджена квітами та обплетена колючим дротом.»

«Площа нагадувала басейн, з якого випустили воду. Крізь вибілені дощами кам’яні плити проростала трава, все це ставало схожим на футбольне поле.»

«Коли це було? 90-й, здається. Так, 90-й. Літо. Домашня перемога над Ворошиловградом… Ресторан «Україна» коло парку, напроти пожежної станції. Якесь, уже вечірнє, святкування перемоги…»

«Внизу, відразу за мостом, починалась липова алея, дерева тяглись уздовж траси, сонце било крізь листя й засліплювало… Ліворуч від дороги відходила дамба, збудована тут на випадок повені.»

«На вулицях було порожньо. Сонце, ніби течією, повільно відносило на захід. Воно рухалось над кварталами, від чого повітря ставало густим і теплим, і світло по ньому осідало, як річковий мул. Була це стара частина міста, будинки стояли тут одно- або двоповерхові, з червоної потрісканої цегли. Хідники були всуціль засипані піском, на подвір’ях пробивалась зелень, так наче місто спорожніло й заростало тепер травою та деревами. Зелень забивала собою всі шпарки й тяглася в повітря легко й наполегливо.»

«Офіс знаходився поруч, у тихому затіненому провулку. Коло дверей росла розлога шовковиця, біля неї стояв побитий скутер. Раніше, за мого дитинства, тут був книжковий магазин. Двері, важкі, оббиті  залізом і пофарбовані в помаранчеве, лишились із тих часів.»

«Парк був напроти… Алеї були сонячні і порожні, за деревами виднілись атракціони, гойдалки, крізь які пробивались молоді дерева, дитячій майданчик, з пісочниць якого рвалась угору трава, будки, в яких раніше продавались квитки і в яких тепер тепло туркотіли сонні голуби й ховались вуличні пси.»

«Бар, як виявилось, і досі працював… Було це доволі просторе приміщення, наскрізь пропахле нікотином. Стіни були обшиті деревом, вікна завішані важким шторами, в багатьох місцях пробитими недопалками та обмащеними губною помадою.»

«Дорога, що відходила від траси до аеродрому, зовсім заросла, тополі стояли сиротливо й покинуто. Залізна брама на в’їзді поржавіла, чорні металеві зірки висіли, як померлі планети.»

11111_11.jpg

«Світлофори коло будки заблимали, оповіщаючи про наближення потяга. Шлагбауми опустились, затискаючи джип з обох боків.»

«Директор лікувався в старому, побитому часом санаторії… Санаторій оточений був рідким лісом, навколо тяглися соляні болота, в яких плавали хворі ображені й упосліджені.»

«Був це, очевидно, колишній піонерський табір, віддалік виднілися старі металеві будинки… Праворуч знаходився майданчик із якимось облізлим піонерським монументом, за ним високо стояли сосни…»

IMG_4480.jpg

«Врешті зупинився коло якихось могил перевести подих. Погляд мій упав на написи, виведені на могильних плитах. Спочатку я не зрозумів. Підійшов ближче, перечитав..»

11111_52.jpg

IMG_4494.jpg

11111_56.jpg

ФотографияФотографияФотография
ФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотографияФотография
http://tisk.org.ua
Фото Олексія Біди
 

 
 

Додав ceny bab 08 травня 2012

Про автора

Сергій Жадан (народився 1974 р.) — поет, прозаїк, перекладач, есеїст, органзіатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих перфоменсів та акцій громадянської непокори. Автор кількох книжок віршів та прози. Живе і працює в&nb

 

Коментарi

13 травня 2012

.... спасибо всем кто принимал участие в этом действии совмещения слов и образов, - получилось. Теперь можно точно утверждать "машина времени" на лет 20 назад работает и находится в Украине.
Да, автомобиль марки "Москвич-412" сборки Ижевского автозавода , - безотказный механизм, во всяком случае их намнаго больше на дорогах чем BMW 1988 года выпуска )))

27 травня 2012

добре!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска