Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Національний художній музей України / "Культурний вантаж": польське мистецтво в Києві

18 травня до Міжнародного дня музеїв Національний художній музей України спільно з Польським інститутом у Києві та за підтримки Управління культури міста Варшава презентує міжнародний проект «Культурний вантаж» впродовж якого у залах музею будуть представлені твори сучасного мистецтва з провідних мистецьких інституцій Варшави.

Твори з колекції Національної галереї мистецтв «Захента» та Центру сучасного мистецтва «Замок Уяздовський» розміщено у двох виставкових і шести залах постійної експозиції музею. Аскетичні за візуальним вирішенням, але багато в чому провокативні за інтелектуальним наповненням роботи Анджея Длужнєвського, Романа Опалки, Влодзімежа Боровськи, Зофії Кулик, Леона Тарасавича та інших авторів, поміщені у залах поряд із давньоруськими і бароковими іконами, історичним портретом, елегійними сюжетами і ліричними краєвидами ХІХ ст., правитимуть за nota bene до стислого викладу історії мистецтва, яким є музейна експозиція. Це парадоксальне, на перший погляд, поєднання розраховано на ефект контрапункту, який дозволить зазвучати несподіваними конотаціями спільний для українців і поляків пласт мистецької спадщини і культурного досвіду.

Вибір польської сторони як партнера далеко не випадковий, мистецтво наших країн досить тісно пов'язане між собою географією, історією, численними біографіями і обставинами.

Фрески Київської традиції у капелі Святої Трійці Люблінського замку, «короновані ікони» в православних церквах, сарматський портрет часів Речі Посполитої це лише декілька із багатьох проявів спільного пласту культурної спадщини, на якому вже на початку ХХ ст. розвинулося розмаїття яскравих творчих індивідуальностей, національних шкіл, оригінальних мистецьких течій. При чому в Україні сильніше відчувався поліфонічний струмінь бароко, який вирував і у вимушеному соцреалізмові і емансипованому й аполітичному трансавангарді. У Польщі в середині ХХ ст. сформувався інтелектуально рафінований концептуалізм, який попри свою радикальність зберігає зв'язок з концептами стародавнього мистецтва. Отже, польську концептуалістичну присутність в просторі Національного художнього музею України, можна розглядати як своєрідне Alter Ego українського мистецтва.

Микола Скиба

 

Виставка триватиме від 19 травня до 7 вересня. Куратор проекту - Микола Скиба.

За матеріалами НХМУ.

 

 
 

Додав Настічка 17 травня 2012

Про автора

Національний художній музей — однин із найбільших і найстаріших в Україні. За тривалий період існування (понад 100 років)в його фондах зібрано унікальну колекцію творів українського живопису, скульптури та графіки від XII ст. до сучасності.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска