Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Гич Оркестр Любіть Україну 4.37 Mb
Гич Оркестр Несе Галя воду (2011 р.) 4.92 Mb
Гич Оркестр Хепендефіленс (2011 р.) 3.97 Mb
Гич Оркестр Арфами (2011 р) 7.23 Mb
Гич Оркестр Тінь, день, сум (2011 р) 3.74 Mb
Потік Афіші MP3 Інформація

Автори / Гич Оркестр / Крізь музику, як через вогонь на Купала

Розмова з Мар’яном Пирожком та Остапом Костюком, учасниками «Гич оркестру»

Не приурочувала цю зустріч з учасниками молодого і багато в чому несподіваного гурту «Гич оркестр» до його першої річниці. Властиво, і не знала про неї, будучи переконаною, що група, яка тільки місяців зо два як заявила про себе широкій аудиторії (давши нагоду львів’янам уперше за десятиліття існування фестивалю «Флюгери Львова» прокинутися не з «Мертвим півнем», а з нею), навряд може мати довгу історію. І це просто випадок, що бажання розповісти про «Гич» (який чула кілька разів і який справді припав до душі своєю безпосередністю, енергетикою та несхожістю на інші колективи) збіглося з його першим завершеним роком. І нехай у виступах хлопців — Мар’яна Пирожка, Павла Мигаля, Володимира (Флойда) Романіва, Володимира Бедзвіна, Павла Проціва, Любомира Іщука, Остапа Костюка та Всеволода Садового — хтось і вишукає такий чи сякий огріх, важливо інше: «Гич оркестр» таки вніс у музичне львівське життя свіжий струмінь. Отож презентанти цього гурту — фронтмен, вокаліст і гітарист Мар’ян Пирожок і виконавець на духових інструментах і (як його називають позаочі) ідейний натхненник «Гича» Остап Костюк.

— Хлопці, для дитини рік — це багато, бо не тільки навчилася відчувати світ на доторк і смак, промовляти перші слова, а й робити перші кроки. Чого за цей рік навчилися? Який головний урок отримали?

О. К.: Напевно, найважливішим є те, що навчилися бути разом. Тобто прислухатися один до одного, розуміти, відчувати. Адже колектив — немаленький. А що більше людей, то більше шуму. Навчитися в тому галасі чути голос кожного, нікого не оминати увагою — це справді непросто.

М. П.: Важливо те, що за цей рік ми взагалі сталися. І тільки наступний покаже, чого справді вартуємо.

— Усі учасники «Гича» мали поза ним своє творче життя і власні проекти. Так є і нині? Чи «Гич» став для вас усіх у житті головною справою?

О. К.: Думаю, став, хоча це не означає, що відняв щось у тієї дійсності, яку кожен із нас має поза гуртом. Радше навпаки. Участь у «Гич оркестрі» надихає. Чим би кожен із нас додатково не займався, ми всі завжди повертаємося до нашої гич-родини. І повертаємося не з примусу, а тому, що маємо в цьому велику внутрішню потребу.

— Що в основі такої необхідності — схожість світоглядів, бажання мати ще одну можливість для самореалізації, дружба? І чи даєте один одному в рамках «Гича» повну волю бути собою?

О. К.: А інакше до гурту нас так сильно навряд тягнуло б. Звичайно, і сперечаємося, і гостро можемо на щось прореагувати, але теплота взаємин завжди стала. І, може, це доволі заштампована і примітивна фраза, але ми справді — родина, яка (прихопивши зі собою — кожен зокрема — дружин, дітей, друзів) може вибратися на природу і там раптом улаштувати концерт. Й отримати від цього не менше задоволення, ніж коли граємо в офіційному концертному залі. Та й про які в такому разі обмеження мова, коли тільки ми, музика і небо?

М. П.: Ми виникли в період, коли багатьом людям почало бракнути можливостей спілкуватися, дихати спільним повітрям. Склалося так, що, ще не будучи «Гичем», ми поїхали разом з етноклубом у Карпати. І там раптом зрозуміли: як вільні люди можемо робити все, що заманеться. У доброму значенні цього слова. Так усе заварилося. І треба сказати, що під час тієї польової лабораторії сформувався не тільки наш гурт — виникло чимало інших стосунків, які тепер переростають у цікаві творчі тандеми.

— Українці щедрі на всілякі визначення на кшталт «непересічний», «самобутній» тощо. Є серед них такі окреслення, які вразили чи які вважаєте авансом на перспективу?

О. К.: Не думали над цим. Тішимося, що свого часу нам прийшло до голови слово, яке люди говорять нині не лише на нашу адресу, а яким почали висловлювати власні емоції. Адже «гич» (зокрема для нас) — це не лише вигук піднесення, а сенс існування та співіснування з друзями. А тепер уже й із чужими людьми. У словниках знайшли, що вислів «ані гич» означає «нічого», «ніскільки», отже, «гич» — це «щось». Тобто ми є, і це для нас — найважливіше. —  

 — Маєте конкурентів у ніші, яку намагаєтеся зайняти?

О. К.: Не схильні сприймати музику як поле для битви. Коли працювали над проектом «Прокидання з «Гич оркестром», то нам намагалися насадити порівняння з «Мертвим півнем», зіштовхнути музикантів з обох груп лобами. «Гич» не піддався, бо вважаємо, що всі дихаємо спільно як презентанти саме української музики. Одні роблять одне, інші — інше, але всі знаємо, що є частиною вітчизняного музичного простору.

М. П.: І в цьому просторі нам справді добре. З багатьма товаришуємо, можемо щось пробувати разом заграти, навіть музикантів випозичити, коли це потрібно. Тому, скажімо, я не терплю програм, де вибирають найкращого з найкращих. Адже це неправильно, коли йдеться про музику, пісню, що хтось має виграти, а хтось програти. Не в гру бавимося — співаємо пісні. І поруч із нами інші люди теж співають. Тільки ці пісні чи їхнє виконання можуть різнитися.

— Що вважаєте мірилом того, що композиція вдалася?

О. К.: Коли вона реально пройняла всіх вісьмох чоловіків! Не маємо такого поняття, як завершені пісні, — завжди є простір, можливість для імпровізації. Тому кожна композиція щоразу може звучати по-іншому. Вважаємо, що плачів українській культурі вже досить, тому ставимо на свято, на людську радість, що — переконані — всім людям в Україні необхідні, як ковток повітря. Українці дають собі раду в житті, але разом не святкують. А ми дуже хочемо, щоб й у святі люди були пліч-о-пліч.

М. П.: Коли пісня не йде, ми її відкладаємо і геть через це не страждаємо. Бо чого хвилюватися? Можливо, сьогодні просто не її день — такий настане завтра або й через рік. Треба братися за те, що відлунює в душі зараз.

— Чимало слухачів дивуються, що у ваших душах передусім відлунюють не стільки сучасні автори, скільки хрестоматійні класики (для прикладу, Володимир Сосюра, Павло Тичина й інші), які в сучасній добі мають дещо негативний відтінок. Що провокує вас вибирати саме ці тексти?

М. П.: Інтуїція. Завжди і музику, і тексти сприймаємо насамперед на інтуїтивному рівні. Випадковостей не буває. І коли текст одночасно проймає вісьмох людей, заводить їх, то, радше за все, спроможний пройняти і більше. Неправильно думати, що йдеться про поезію, заангажовану часом, вона — позачасова.

О. К.: Хрестоматія з дитинства вбивала смак до поезії. Тим паче, до таких книг потрапляли аж ніяк не найкращі зразки того, що створили Тичина, Сосюра й інші письменники. Йдеться про постатей складної доби. Відповідно, і поезія їхня була різною. Але пропонувати здати в архіви тексти на кшталт «Любіть Україну» чи «Арфами, арфами» просто злочинно. Адже це прекрасна лірика, якою можна тільки пишатися.

— Якби гіпотетично ці письменники завітали на ваш концерт і ви отримали можливість поспілкуватися з ними за кавою, що б ви їм сказали?

М. П.: Спершу обов’язково запросили б їх на сцену. І від серця подякували за те, що вони зробили для української літератури. Зрештою, робимо це своєю музикою — запрошуємо цих авторів на сцену і даємо змогу слухачам почути їхні голоси. І неважливо, виходить у нас це досконало чи ні, важливо, що нам це внутрішньо необхідно. Властиво, цим письменникам ми сказали б, що вони нам справді потрібні.

— Є щось, що сьогодні — словами Сковороди — все ж «огірчує» ваше життя?

О. К.: Сковорода казав: усе зайве робить тягар. Тобто щось завжди заважає, творить проблеми кожній людині. Відповідно, треба навчитися крізь це життя переходити, як, очищуючи тіло і душу, переходять через вогонь на Івана Купала, а це насправді не всім і не завжди вдається.

М. П.: Напевно, через те, що все значно простіше. Треба робити те, що справді любиш, і тоді все в житті піде легко.

 

Розмовляла Ярина Коваль, Львівська газета

 
 

Додав nady 01 липня 2012

Про автора

В оркестрі грають хлопці-побратими, що інструментами своїми і голосочками дзвінкими дарують щастя сьогоденню. Опис Гич Оркестр зі Львова делікатно грає екстравагантну музику ГИЧ 'n' bass - ритм 'n' ГИЧ - ГИЧ 'n' blues - радіоГИЧ - shock horror ГИЧ ... Уч

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска