Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Сергій Жадан Інстаграм (2014 р.) 3.19 Mb
Сергій Жадан Закачати альбом "Зброя пролетаріату" (2012 р.) (zip-альбом) 75.91 Mb
Сергій Жадан Зброя Пролетаріату (2012 р.) 7.51 Mb
Сергій Жадан Білі люди (feat Ю.Єфремов, А.Кириченко) 2013 р. 5.93 Mb
Сергій Жадан Боксери (разом із "Собаками у космосі", 2008 р.) 4.13 Mb
Сергій Жадан Радість - це те, що дається з боєм (Жадан & Бабкин & Состояние души) (live in Черчіль, 2012) 5.23 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Сергій Жадан / «Ворошиловград» у картинках

«Ворошиловград» Сергія Жадана вийшов у версії «для лінивих»: мало тексту, багато малюнків… Однойменний комікс за популярним романом українського письменника створили поляки Мартін Сурма (малюнок) та Артур Вабік (сценарій) у рамках проекту обміну менеджерів культури з України та ЄС “ Тандем”.

 Попри те, що сценаристам довелось зробити з понад трьох сотень сторінок книги сценарій у десять разів коротший, – суть роману добре збереглась. Події відбуваються на окраїні Східної України у колишньому Ворошиловграді (Луганськ), де, за словами Мартіна і Артура, «пострадянська реальність переплітається з російським фольклором». До часу створення «мальованого Ворошиловграда» жоден з хлопців не був у місцях, де розвивається сюжет. Перші малюнки коміксу – зупинка, яку насправді Мартін змальовував з зупинки автобуса № 15 у Любліні. Втім, згодом, коли творці приїхали у Луганськ, кажуть, відчули, що приїхали у власний комікс. Ба більше, навіть знайшли локацію, схожу до тієї, що у Любліні.

 Артур Вабік при написанні сценарію, користувався робочою версією польського перекладу «Ворошиловграда», який вийде друком наступного року. За його словами, адаптація тексту до коміксу була не з легких, але й так йому вдалося вмістити на 30 аркушах те, що інші вміщають на 60-ти.Рисувальник Мартін Сурма досконало зреалізував сценарій у малюнках, розмістивши 10-16 кадрів на аркуші та додавши фрази автора «з-за кадру». 

Комікс, який вийшов двома мовами, українською та польською, і тиражем тисяча примірників кожною мовою, уже презентували у Луганську, Любліні, Варшаві, Києві, Кишиневі, Берліні. Хоч у Львові його офіційно ще не представили книголюбам, справжні шанувальники Жадана вже зачитали комікс до дір. Та й самому Сергієві, схоже, комікс припав до душі. Звісно ж, не обійшлося і без критики, мовляв, комікс надто розцяцькований і елегантний, що трохи суперечить настроям, описаним у книжці.

Створення коміксу ініціювала ГО «Форум видавців» (Львів). Ідея проекту - у тому, щоб через комікс та інші види сучасного мистецтва перетворити Луганськ з індустріального міста на артоб’єкт.

На фото (з архіву Артура Вабіка): Комікс «Ворошиловград» у Кишиневі презентували у нетривіальний спосіб - обклеїли кімнату його сторінками.

 

Божена ГОРОДНИЦЬКА, Високий Замок

 
 

Додав nady 02 липня 2012

Про автора

Сергій Жадан (народився 1974 р.) — поет, прозаїк, перекладач, есеїст, органзіатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих перфоменсів та акцій громадянської непокори. Автор кількох книжок віршів та прози. Живе і працює в&nb

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска