Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Форум видавців / Бруно Шульца на Форумі видавців представлять Юрій Андрухович, Віктор Єрофєєв, Адам Заґаєвський, Андрій Павлишин, Тарас Возняк і львівські гноми

Ювілею письменника і художника Бруно Шульца присвячено одну з основних програм Форуму видавців у Львові – фестиваль «Бруно Шульц у Львові» (до 120-річчя від дня народження та 70-річчя трагічної загибелі), який поєднає у собі виставки, кіно і театральні покази, літературні дискусії, книжкові презентації.


У програмі фестивалю масштабна виставка графіки Бруно Шульца та живопису його сучасників у Львівській галереї мистецтв, презентація перекладу прози Бруно Шульца Юрія Андруховича (видавництво «А-БА-БА –ГА-ЛА-МА-ГА») та панельна дискусія, присвячена обговоренню цього перекладу, презентація вперше виданих перекладів українською «Книги листів» Бруно Шульца Андрія Павлишина та збірки його есеїстики Віри Меньок (видавництво «Дух і Літера»), публічні шульцівські лекції Адама Заґаєвського (Польща) та Віктора Єрофєєва (Росія), демонстрація і обговорення класичного фільму В. Гаса «Санаторій Під Клепсидрою» (оновлена оцифрована копія, один з двох легальних публічних показів у Україні), презентація книжки Тараса Возняка «Бруно Шульц».


У рамках фестивалю «Бруно Шульц» відбудеться візит на Форум видавців Генрика Ґринберґа, видатного польського письменника, який вже понад 40 років мешкає у Сполучених Штатах, і презентація його книги «Дрогобич, Дрогобич» (переклав Андрій Павлишин).


Як відомо, Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення 120-річчя з дня народження видатного польського письменника і художника Бруно Шульца», яка, за словами її ініціатора народного депутата Степана Курпіля, була проігнорована урядом. На думку депутата, Форум видавців своїм Шульцівським фестивалем «значною мірою компенсує те, що не зробив уряд».


Куратор фестивалю «Бруно Шульц» - історик, перекладач і журналіст Андрій Павлишин.
 

 Довідка: 
У межах 19-го Форуму видавців у Львові відбудуться також Міжнародний літературний фестиваль, Фестиваль літературних фестивалів «Контекст», Фестиваль перекладів TRANSLIT, Фестиваль «Бруно Шульц у Львові» (120 років від народження і 70 років від трагічної загибелі), «Ніч поезії і музики нон-стоп», фестиваль «Від Сковороди до Сковороди: 290 років від дня народження», Видавничий бізнес-форум, Бібліотечний форум, Церемонія вручення Всеукраїнської премії «Найкраща книга Форуму-2012».

 

Програма фестивалю Бруно Шульц у Львові
(до 120-річчя від дня народження та 70-річчя трагічної загибелі)



Виставка «Бруно Шульц» у Львівській галереї мистецтв
Виставка «Бруно Шульц» відбувається в рамках V. Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца «Ковчег уяви Бруно Шульца» (Дрогобич, 04-12.09.2012), підготовлена спільними зусиллями Товариства Фестиваль Бруно Шульца (Люблін), Львівської галереї мистецтв і Музею літератури ім. А.Міцкевича в Варшаві. Куратори виставки: Наталія Філевич (Львів, Львівська галерея мистецтв) і Ґжеґож Юзефчик (Люблін, Товариство Фестиваль Бруно Шульца).
Це перша масштабна виставка Бруно Шульца в Україні, де буде представлено близько 30 графічних робіт і рисунків митця з колекції Музею літератури ім. А.Міцкевича в Варшаві, Львівської галереї мистецтв і приватних осіб.
Рисунки та графічні роботи Шульца будуть супроводжуватися образами М.Ґотліба, Марселя Гарасимовича, Фрица Кляйнмана, Ярослави Музики, Анджея Пронашка, Вільгельма Вахтеля та інших сучасних Шульцові митців з колекції Львівської галереї мистецтв, будуть показані незнані шульцівські документи та історична іконографія в мультимедійному аранжуванні. Частина виставки буде театралізована: Лешек Мондзік і Театр «Сцена Пластична Люблінського Католицького Університету» влаштовують мистецьку інсталяцію «Кімнати пам’яті Бруно Шульца», а також проводитимуть перфоманси в центрі Львова.

Виставка мистецьких інсталяцій «Інстальована графіка РИБОТЕРАПІЯ» Влодка Кауфмана
Це третя частина виставки, перша була відкрита в Познані 11 травня 2012 року, а друга – в Харкові 17 травня 2012 року. В інсталяції буде використано відео документацію попередніх перфомансів минулих 10 років, а також Особливий Об'єкт – Книгу, примірник оповідань Бруно Шульца, з яким художник активно працював упродовж минулого п'ятнадцятиліття, трансформувавши в нову якість.


Виставка кераміки «Друга осінь»
Сучасні львівські керамісти пропонують новий погляд на сучасну львівську кераміку крізь призму творчості Бруно Шульца, культивують близькі до Шульцових естетичні погляди на форму, декоративізм, роль міфологічного, поєднання унікального та універсального.
Учасники виставки: Ольга Безпалків, Ігор і Тамара Берези, Людмила Богуславська, Ігор Ковалевич, Анна Лисик, Тетяна Павлишин-Святун, Роман Петрук, Леся Рось.


Відкриття VII Львівського міжнародного літературного фестивалю «Подорож від Сковороди до Шульца», урочиста промова Адама Загаєвського (Польща), П’єра ДіБіСі (Велика Британія), Олега Лишеги (Україна). Концерт за участі Тараса Компаніченка і Тріо Марініта.
У програмі: давня українська і клезмерська музика.


Презентація перекладу прози Бруно Шульца Юрієм Андруховичем (видавництво «А-БА-БА –ГА-ЛА-МА-ГА).


Презентація перекладу «Книги листів» Бруно Шульца Андрієм Павлишиним і «Книги есеїв» Бруно Шульца Вірою Меньок (видавництво «Дух і Літера»).


Презентація українського перекладу книжки «Дрогобич, Дрогобич» Г. Ґринберґа за участі автора, перекладача Андрія Павлишина та видавця Т.Возняка.


«Автобіографічне та фантасмагоричне, або реальність як простір уяви. Шульц як джерело натхнення для південнослов’янських літератур». Панельна дискусія про вплив творчості Шульца на південнослов’янські літератури. Учасники: І. Шамія, , М. Пантіч, І. Мароєвич, Н.Гашич, Д.Шодан, Ю.Павічіч. Модератор А.Татаренко


Публічний виступ письменника Віктора Єрофєєва: «Бруно Шульц, письменник як жертва».


Панельна дискусія про переклад прози Бруно Шульца Ю. Андруховичем.
 Учасники: Ю. Андрухович, Тетяна Малярчук, Василь Махно, Юрій Винничук, Наталка Сняданко, Андрій Любка, Юрко Прохасько. Модератор Олександр Бойченко.


Презентація повного академічного зібрання творів Б.Шульца та Шульцівської енциклопедії. Представляє директор видавництва «слово/образ територія» (Ґданськ) професор Станіслав Росєк, один зі співавторів енциклопедії та головний редактор журналу «Шульціана». – Історичний музей, королівська зала


Демонстрація і обговорення фільму В. Гаса «Санаторій Під Клепсидрою» (1973, оновлена, цифрована і споряджена українськими титрами копія, надана для одноразового показу Товариством Фестивалю Бруно Шульца в Любліні) за участі кіноклубу Олега Яськіва.
Знятий у 1973 році фільм – це вільна адаптація прози Бруно Шульца. Фільм має характер сюрреалістичної оповіді, в якій немов у лабіринті змішуються місця, часи й люди, глядач бачить зниклі маленькі єврейські містечка часів Габсбурзької монархії, є свідком любовних і екзистенціальних розладів героїв, бере участь у вирішенні питань про сенс життя і суть світу. У фільмі грають найкращі польські актори того часу, в т.ч. Ґустав Голоубек, Ян Новіцький, Тадеуш Кондрат, Ірена Орська, Людвик Бенуа, з камерою працював видатний кінематографіст Вітольд Собочинський, музику написав Єжи Максим’юк. Фільм був відзначений нагородою журі (для режисера) на Міжнародному Каннському фестивалі (1973), номінований на Золоту Пальму того ж фестивалю.
В рамках проекту KinoRP фільм «Санаторій Під Клепсидрою» був реконструйований за допомогою сучасних цифрових технологій, була виготовлена кольорова цифрова копія високої якості. Фільм у цій версії з українськими титрами буде показаний в Україні двічі в межах V Міжнародного фестивалю Бруно Шульца «Ковчег уяви Бруно Шульца» – в Дрогобичі та у Львові.


Публічна дискусія «Як розповісти нащадкам про епоху терору?» за участі Г.Ґринберґа, Арсенія Рогінського (Москва, «Меморіал»), Войцеха Пестки (Люблін, Польща, автор книги «До пробачення у пеклі», де описано долі поляків, українців, білорусів, розкиданих війнами та терором по цілому світі).


Дискусія про фільм «Місце народження» Г. Ґринберґа про представлення проблематики Шоа в американській та світовій культурі.


Спектакль Театру Хесед Ар'є «Янка» за книгою Я.Гешелес «Очима дванадцятирічної дівчинки» в Першому українському театрі для молоді (до війни в цьому приміщені діяв Єврейський театр, у якому грала видатна єврейська актриса Іда Камінська), а відтак виступ Г. Ґринберґа про життєвий і творчий шлях письменника й актора уже в післявоєнному Єврейському театрі у Варшаві, де головним режисером була та ж Іда Камінська.


Презентація книжки Тараса Возняка «Бруно Шульц» за участі львівських гномів.


Презентація документальної книжки Войцеха Пестки (Люблін, Польща) «До пробачення у пеклі» («Астролябія»), де описано долі поляків, українців, білорусів, розкиданих війнами та терором по цілому світі, в т.ч. Альфреда Шраєра з Дрогобича, останнього живого єврейського учня Бруно Шульца.


Дискусія про російські переклади БруноШульца (І.Клех, Л.Цив’ян та інші) та про рецепцію магічного реалізму в Росії (Ігор Сід, Катерина Дайс, Даніїл Файзов, Юрій Цвєтков, Глєб Шульпяков, Андрій Дмітрієв).
«Паралельний Шульц». П'ятнадцять років діалогу із творчістю майстра – інтерпретація мистецької спадщини Бруно Шульца, її осмислення Влодком Кауфманом.
Монолог митця про пізнане й відчуте на тлі виставки його графічної інсталяції, відео перфомансів і привітності через скайп у світовій мережі фанатів та просто безмежно закоханих у твори Бруно Шульца.

 

 
 

Додав nady 30 серпня 2012

Про автора

Форум видавців у Львові – це унікальний комплекс виставкових та ярмаркових заходів, мистецьких та культурних акцій, скерованих, перш за все, на сприяння творенню в Україні цивілізованого книжкового ринку та піднесенню престижу української книги в су

Автори пов'язані с новиною

Юрій Андрухович , Форум видавців , Віктор Єрофеєв ,

 

Коментарi

06 вересня 2012

дуже хотів би відвідати, та навряд чи вдасться.... маю матеріали всіх попереніх фестивалів, але на жаль, заочно... успіхів фестивалю! у Дніпропетровську, на мою думку, популяризацію Бруно Шульца свідомо провалили організатори. Дуже хотіли представити його саме єврейським письменником. Проте він так само український і польський... мультикультурний чи метакультурний - мені складно судити, я аматор.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска