Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Культура / «Франківці» — у Львові

Львівські гастролі театр присвятив Богданові Ступці.

Від 7 до 16 вересня на сцені театру імені М. Заньковецької гастролюватиме Національний академічний драматичний театр імені І. Франка. Востаннє «франківці» привозили до Львова вистави шість років тому.


Як розповіла літературно-драматичної частини театру імені Івана Франка Наталія Пономаренко, цей приїзд кияни присвятили світлій пам’яті художнього керівника Богдана Ступки. Бажання показати Львову нові вистави (коли заходила мова про імовірність творчих поїздок у те чи інше місто) Богдан Сильвестрович озвучував завжди. «Франківці» уклали гастрольний репертуар, керуючись саме його вибором. Створені в різні роки різними режисерами вистави (а їх будемо мати нагоду побачити аж п’ять) об’єднує, як акцентують нині, саме мудрість Богдана Ступки, саме його розуміння театру.

Про які вистави мова? Про «Кайдашеву сім’ю», створену Петром Ільченком за повістю Івана Нечуя-Левицького, що не один сезон є однією з найпопулярніших, найаншлаговіших вистав у театрі. Про мюзикл «Едіт Піаф. Життя у кредит» (створений українським поетом та драматургом Юрієм Рибчинським та композитором Вікторією Васалтій) у постановці Ігоря Афанасьєва. Про виставу «Я, грек Зорба» за романом Нікаса Казандзакіса, з пригодами головного персонажа якої знайомий цілий світ. До слова, авторів вистави — режисера Віталія Малахова і Анатолія Хостікоєва (який водночас є виконавцем головної ролі) — роман захопив своєю головною ідеєю: прагненням пізнати Істину — заради чого людина приходить у цей світ. Про комедію Миколи Гоголя «Одруження», яка презентує неймовірне сузір’я акторських талантів. Зауважимо, що ця вистава, яка йде на франківській сцені вже кілька сезонів, побувала на численних Міжнародних театральних фестивалях і в гастрольних турне, стала дебютною для онука й учня Богдана Сильвестровича Дмитра Ступки. Дмитро, за задумом режисера Валентина Козьменка-Делінде, втілює у цій виставі кілька образів, серед яких також образ Миколи Гоголя. Про виставу «Маленькі подружні злочини» за п’єсою сучасного французького драматурга Еріка Емануіла Шмітта у постановці видатного польського Кшиштофа Зануссі.

«Богдан Сильвестрович завжди, — акцентує Наталія Пономаренко, — у численних інтерв’ю, на зустрічах, прес-конференціях постійно наголошував: «Я бачив багато вистав, безліч театрів і запевняю вас: у нас найкраща трупа в Європі. Нашим акторам може позаздрити будь-який театр». Він, як ніхто, розумів акторів, тому що сам Божою милістю був Актором. І ще одна фраза, яка супроводжувала всі його вчинки: «Сцена і тільки сцена. Лише там доводити, чого ти вартий. Вона все проявить».

Львівська газета

 
 

Додав nady 03 вересня 2012

Про автора

Розділ "Культура" містить інформацію, яка не може бути віднесена до конкретного Автора і стосується подій української культури.

Автори пов'язані с новиною

Богдан Ступка

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска