Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Наталя Яковенко / Презентація нової книги відомого історика Наталі Яковенко

На історичному факультеті Каразінського університету для студентів, аспірантів, викладачів та всіх, хто цікавиться проблемами історії ідентичності, презентацію своєї нової книги «Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI—початку XVIII століття» провела відомий український історик Наталя Яковенко.

До нової книги Наталі Яковенко увійшли вибрані статті про формування ідентичностей, особливості світосприйняття, концепції «правильної» влади і шляхетського обов'язку в ранньомодерній Україні: «Кожна людина має характерні індикатори „членства в групі“. Ці індикатори надзвичайно мінливі і ніколи не бувають остаточними і непорушними. На них впливають множинні, персональні ідентичності, обумовлені зв’язками з соціальним, фаховим чи локальним середовищем, освітою, походженням, статтю тощо. Колективна ідентичність химерно і безмежно варіативно переплітається з ідентичністю персонального чи групового типу. В результаті свідомість людини постає як складний пасьянс, рівняння, перевантажене різного роду невідомими і змінними... Ми приречені вести діалог лише з текстом джерела, який, крім зрозумілої неповноти, ще й обтяжений умовностями писемної та освітньої комунікації».

Нова книга, як зазначає Н. Яковенко, є своєрідним продовженням попередньої «Паралельний світ». Але для того, щоб уникнути банальної назви для нової книги на кшталт «Паралельний світ—2», було підібрано більш ємку та оригінальнішу.

У своїй книзі Н. Яковенко зробила детальний опис процесу сприйняття простору людиною XVI—початку XVIII століття. Сам простір авторка представляє як одну із граней ідентичності. Також багато уваги у книзі приділяється феномену віри людини тих часів у контексті проблеми формування конфесійної ідентичності українців та їх релігійної свідомості.

Після виступу знайшлося багато охочих поставити питання Н. Яковенко не тільки, як автору презентованої книги, але й як досвідченому історику. Зокрема присутні цікавилися, які перспективи існують для проведення нових досліджень у сфері історії ідентичності, та для яких регіонів України ці дослідження будуть проведені у першу чергу.

Довідково. Наталя Миколаївна Яковенко — доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», головний редактор часописів «Український гуманітарний огляд» та «Київська Академія», авторка численних статей і книжок. Досліджує соціокультурну історію України XVI—XVII століть, серед іншого — політичні, просторові й ціннісні уявлення її жителів, їхні життєві стратегії, релігійну свідомість і творчу адаптацію західних взірців шкільництва та письменства до українських реалій.

 
 

Додав Настічка 14 листопада 2012

Про автора

Наталя Миколаївна Яковенко (16 жовтня 1942, Апрелівка) — історик (доктор історичних наук), професор та завідувач кафедри історії НаУКМА Історик, доктор історичних наук (1994), професор.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска