Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Дніпропетровський художній музей / 17 грудня відкриється виставка творів ручної художньої вишивки «Рушникова стежка»

17 грудня, о 16:00 у Дніпропетровському художньому музеї відкриється виставка творів ручної художньої вишивки «Рушникова стежка».


Ця виставка є своєрідним звітом творчої лабораторії «БЕРЕГИНЯ», яка почала свою роботу на базі Дніпропетровського художнього музею в січні 2012 року, під керівництвом художниці з етнічного костюму Антоніни Бондарук. Програма курсу «Ручна художня вишивка», що її розробила Антоніна Трохимівна, сприяє засвоєнню етнокультурної інформації, художньо-естетичному та практичному розвитку у сфері народної ручної вишивки. Вишивання розглядається не тільки з боку технічних особливостей ручного ремесла, а й як спосіб життя. Це мистецтво вчить молодих дівчат відповідальності за свою майбутню родину, тому що вони — БЕРЕГИНІ.


Не випадково виставку вишитих творів буде відкрито саме 17 грудня. Цього дня українці з давніх-давен відзначають день Святої Варвари, котра вважається покровителькою швачок і вишивальниць. Цього дня дівчатам не можна було прати, білити чи місити глину — дозволялося тільки вишивати.


Кожна дівчина обов’язково залучалася до вишивання весільного рушника, тому що ця робота була сповнена надзвичайного змісту. Весілля завжди вважалося кульмінаційною подією життя, бо створення родини — це найвідповідальніший момент у долі кожної людини. Весільний рушник — наче тканина долі, де голка в безперервному коливальному русі створює життєву стежку. Тому створення весільного рушника стало своєрідною моделлю подальшого подружнього життя. Для оздоблення рушників використовували різні декоративні прийоми, основним з яких був рушниковий шов, що для українців став своєрідним національним генетичним кодом.


Антоніна Бондарук відроджує національні традиції створення весільного рушника і розглядає це як засіб виховання дівчат — майбутніх наречених, берегинь родинної злагоди.


Дата проведения: 17 грудня - 13 січня

 
 

Додав nady 17 грудня 2012

Про автора

Один з провідних художніх музеїв України. Заснований у квітні 1914 р. В його фондах зберігається понад 8000 творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва України, Росії, західної Європи.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска