7-го лютого на київському Подолі відкрили галерею сучасного мистецтва "Dymchuk Gallery". Одночасно тут стартувала виставка художника і драматурга Леся Подерев`янського "Шлях воїна".

На шести картинах автор зобразив японських самураїв. Їх намалював протягом останнього року. Надихнула книга японського самурая XIV-XV століть Міямото Мусасі "Книга п'яти кілець". У трактаті йдеться про стратегії фехтування та про моральні правила воїна. Сам Подерв`янський більшу частину життя займається бойовим мистецтвом кунг-фу.

"Сотню разів бачила, як Лесь був самураєм, - каже 46-річна актриса Олена Рєпіна. Вона виконала одну з головних ролей у виставі за п'єсою Подерев`янського "Павлік Морозов". - Ніколи не дозволить ображати при собі жінку. Завжди знайде спільну мову з будь-ким. Жодна з його жінок не скаже нічого поганого про нього і одна про одну. Це великий дар - збирати на своїх виставках усіх своїх дружин. Він дбайливий батько, дуже любить дочку Настю. Ходив разом з нею у школу танго. Щоб дитина не губилася, танцював з нею".

Актриса п'є червоне вино. На шиї висить срібний кулон з Богоматір'ю.

"Лесь дуже красивий чоловік, що зараз рідко буває, - високий, статний. Скільки б йому не було, виглядає на кілька десятків років молодшим. Дуже любить життя і людей. Це йому завжди додаватиме молодості, - музиканти на скрипках і віолончелі своєю грою починають перебивати голос жінки. - У часи радянської влади Бог нашіптував Лесю тексти п'єс. Тоді про таке не можна було навіть думати. Я була студенткою театрального вузу і ми зачитувалися його творами ще у 1983-му. Вважаю справедливим, що про Леся більше знають як драматурга, а не художника. Бо у п'єсах він геніальний. Спершу було слово. Бог дав йому дар ним володіти".

На центральній колоні невеличкого залу висить картина з самураєм, який тримає біля правого плеча шаблю. Від інших робіт вона відрізняється меншим розміром.

"Це моя улюблена робота, - продовжує Олена Рєпіна. - З Лесем знайома не один рік. Деякі картини вже бачила. Ходжу на виставки його дочки Насті. Вони з батьком працюють у різній стилістиці. Нехай Лесь не сердиться, але мені, як жінці, роботи його дочки ближчі до душі. Картини Леся - це сильний, мужній пензель. Кожна його робота по-чоловічому жорстка".

Зал все більше заповнюється гостями, які йдуть вітатися з художником. Через високий зріст Подерв`янського легко помітити у натовпі. Він у сорочці гірчичного кольору і сірих джинсах.

"Стилістично художник не змінюється протягом багатьох років, - каже київський мистецтвознавець Едуард Димшиц. - Дотримується постмодернізму як у живописі, так і в літературі. Подерв`янський належить до провідних художників в Україні, але як літератор пішов далі".

За столом під білою скатертиною дівчина у фартусі не перестає відкорковувати пляшки з білим і червоним вином. Над головами гостей з'являються таці з легкою закускою. Офіціантам важко протиснутися через щільний натовп. За лічені хвилини частування розбирають.

"Коли їздимо з акторами на гастролі, буваємо разом, частенько згадуємо улюблені фрази з п'єс Подерв`янського, - розповідає актор Олег Прімогенов, який виконав роль Савви Морозова у виставі "Павлік Морозов". - Моя улюблена з "Короля літра" - "Усі перевороти, юний друже, один початок мають і кінець - спочатку розбивається склотара, а потім підкрадається піз...ц". Усі перевороти у світі починаються з того, що спочатку б'ють посуд, а потім накриваються самі", - підносить високо келих з червоним вином.

Хтось з гостей одягає верхній одяг і залишає галерею. Кілька чоловіків курять на вулиці. Келихи після вина залишають зовні на підвіконні. Побачити виставку можна до 18-го березня.