Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Володимир В'ятрович / Створено електронний архів визвольного руху – документи про ОУН і УПА доступні кожному

Архів визвольного руху України від сьогодні – в електронному варіанті. Понад 10 тисяч документів про історію ОУН та УПА доступні кожному. Над проектом «Електронний архів визвольного руху» три роки працювали історики та волонтери Львівського університету імені Івана Франка, Центру досліджень визвольного руху і музею «Тюрма на Лонцького». Електронні копії документів систематизовані тематично та хронологічно.
 
Це лише початок творення першого в Україні електронного архіву. Більше ніж 10 тисяч документів стосуються 30–50-х років минулого століття, найскладнішого періоду українського визвольного руху. Обсяг викладених матеріалів на сайті прирівнюється до 180 томів паперових збірників, щонайменше по 1300 сторінок кожен.
 
У майбутньому в електронному варіанті розмістять ще десятки тисяч документів, які донедавна були засекречені і зберігались в архівах, зокрема СБУ. Це ті джерела, які стосуються перших визвольних змагань міжвоєнного періоду; шістдесятництва, до слова, більшість документів 60-х, 70-х, 80-х років були знищені на початку 90-х самими ж працівниками КДБ, які боялись розголосу щодо їхньої причетності до справ; будуть оприлюднені також документи про національно-демократичний рух кінця 80-х.

Метою є подати всю історію України ХХ століття у первинних джерелах в електронному вигляді, наголосив  директор Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович.


«Маємо величезну потребу вивчати і переосмислити історію України. На жаль, в українських архівах історик зіштовхується з великою кількістю обмежень – бюрократичних, законодавчих, які заважають працювати. Держава замість того, щоб сприяти, заохотити до вивчення історії, чинить перепони. А такий електронний архів дозволяє працювати легше: потрібно зайти на сайт, знайти документ. Думаю, що це стане поштовхом для нових досліджень. Це новітній підхід, який давно характерний за кордоном, ми зробили вперше такий архів», – зауважив Володимир В’ятрович.

Електронний архів зменшить спекуляції довкола минулого
 
Кожен документ можна завантажити, зайшовши на сайт «Е-архів», у повному обсязі без скорочень і поправок скопіювати електронні копії можна у форматі pdf. Відтак електронний архів – це відкритий доступ до історичних джерел, і науковці зазначали під час презентації у Львові, що це полегшить їхню працю, бо не доведеться їздити архівами, очікувати на документи, витрачати великі кошти.
 
Володимир В’ятрович розповів, що у своїй книжці «Польсько-українські стосунки у роки Другої світової війни» опирався на звіти про події на теренах Західної України у цей період, але подав документи фрагментарно, а в електронному архіві всі ці звіти викладені у повному обсязі. За словами історика, чим більше буде оприлюднено документів про український визвольний рух в електронному варіанті, тим менше буде спекуляцій довкола цієї теми.
 
Тільки архівні документи можуть припинити численні спекуляції щодо ОУН і УПА. Сьогодні, створивши електронний архів, Україна надолужує втрачений час, коли доводиться виправдовуватись за ті трагічні події, до яких українці не були причетні, говорить голова товариства «Надсяння» Володимир Середа.
 
«Ми будемо ближче до встановлення історичної правди. У нас є своя історична правда. Такий архів, який є безкоштовний і доступний, який вимагає лише бажання працювати, робитиме велику революційну зміну у головах молодих людей», – наголосив громадський діяч Володимир Середа.
 
«Робимо минуле доступним» – ці слова стали гаслом проекту «Електронний архів визвольного руху». Його творці закликали користувачів архіву до співпраці – надавати документи в електронному вигляді для поповнення архіву, щоб мовою фактів і документів, а не політичними спекуляціями і маніпулюванням вивчати і розуміти історичне минуле.

Галина Терещук, Радіо Свобода

 
 

Додав nady 21 березня 2013

Про автора

Володимир Михайлович В'ятрович (* 7 червня 1977) — український науковець-історик, публіцист, дослідник історії визвольного руху.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска