Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Львівський міжнародний Дитячий фестиваль / Зірки Дитячого фестивалю: Вайброу, Яґелло, Алексієвич, Курков та інші

Письменники, що завітають на Дитячий фестиваль у Львові – яскраві і непересічні особистості. Серед них – справді зіркові імена українського та світового масштабу.
 
Іан Вайброу (Велика Британія)
 
Іан Уайнброу – не лише надпопулярний автор понад ста книжок для дітей, а й один із небагатьох письменників, якому вдалося очолити списки бестселерів у цьому жанрі.
 
Письменник народився у графстві Кент, що відоме казковою атмосферою, яка для місцевих мешканців є просто буденним життям. Там, наприклад, досі є пам’ятки, які лишили по собі друїди. А ще саме на теренах цього графства свого часу бував Юлій Цезар. Земля, напоєна величчю і міфологією, породила багатьох знакових людей. Тут з’явився рок-гурт Rolling Stones, а ще – народився і виріс Іан Вайнброу.
 
Автор писав змалку і полюбився дітям завдяки вмінню хитро й цікаво плести сюжетну лінію, а також – доброму почуттю гумору. Ще у десятирічному віці Іан продав у місцеву газету вірш про мертву кішку в коробці. Купили. Відтоді почалась його кар’єра.
 
Іан – чудовий знавець дитячої манери розмовляти і поводитись. Саме тому його книжки, як сказали б британці, «child-friendly».
 
Улюблене місце Іана – Херефордшир. Саме туди він тікає від міської метушні, де у своїй віллі у вікторіанському стилі пише для маленьких читачів. Уайнброу захоплюється плаванням, велоподорожами (особливо Францією), театром, книжками та хорошим кіно. Обожнює вірші англійської поетеси Стіві Сміт та... їжаків.
 
Українським читачам найбільше відомий казковий Маленький Вовчик у перекладах Ореста Тарути та Ореста Стадника. Іан Вайнброу завітає до Львова на Дитячий фестиваль на запрошення «Видавництва Старого Лева».
 
Йонна Яґелло (Польща)
 
Письменниця відома українському читачкві своєю книгою для підлітків «Кава з кардамоном» (переклала Божена Антоняк, видавництво «Урбіно»). Йоанна Яґелло сама трішки підліток – любить польську прозу, шведські детективи, іспанське кіно та мандрівки з наплічником за плечима і камерою в руках. Має двох донечок – старшу Юльку і молодшу Басю. Свою «Каву з кардамоном» написала для Юльки – дівчинці було п’ятнадцять, а книг про життя однолітків «тут і зараз» ой як бракувало на книжковому ринку. Йоанна написала книгу про формування особистості, дорослішання, стосунки у сім’ї. Саме Юлька була першим читачем цієї хітової тепер книги і разом зі своїми друзями підтримала маму.
 
Йоанна Яґелло каже, що коли почала писати книгу, персонажі стали жити власним життям і боротися за місце в оповіданні. Їй навіть довелось переписувати роман заново, коли готовими були 50-60 сторінок!
 
Цікавий факт – пише авторка про підлітків і для них, але манеру творення фабули і плетення сюжетної лінії запозичила зі скандинавського кримінального детективу. А у процесі написання відчуває себе маленьким Господом Богом – творить персонажів та їхнє життя. Про це вона розповідала в інтерв’ю для інтернет-видання Pasja pisania.
 
Йоанна Яґелло іронізує, що стати письменницею для неї було рівноцінно подорожі навколо світу на верблюді. «Не знаю, чому, але фраза «я хочу написати книгу» звучить у нас як «я хочу об’їхати світ на верблюді». Більшість людей дивилася на мене, як на майже «блаженну». Все змінилося аж тоді, коли книга опинилася у книгарнях, а потім була номінована на нагороди. Бо, якщо будь-яке журі оцінило книгу – то з цього вже сміятися не можна».
 
Письменниця приїде до Львова завдяки підтримці Польського інституту у Києві. Зараз авторка готує продовження «Кави з кардамоном», а ми готуємося до зустрічі з нею.
 
Світлана Алєксієвич (Білорусь)
 
Світлана Алєксієвич – не дитяча авторка. Але на Дитячому фестивалі розповість, як говорити з дітьми на складні теми. Наприклад – про війну чи техногенні катастрофи, як от аварія на ЧАЕС. Авторка може порозумітися з будь-ким, адже вона відома журналістка і прозаїк. До слова – з українським корінням.
 
Алєксієвич пробувала себе у різних жанрах, але отримала визнання за «військову» прозу – доступно писати на складні теми їй вдається найкраще. Як зізнається сама письменниця, «усе, що є у мені, потрібне для цього жанру. Тут треба бути трішки священиком, трішки психіатром, соціологом, письменником, якщо бажаєте – і актором, і, звісно, журналістом».
 
Про небанальність у її підході до висвітлення складної тематики свідчать, наприклад, «Останні свідки». Авторка писала про війну, але – словами дітей, що пройшли через це пекло. Це не перша її книга, яку визнали «новим відкриттям у військовій прозі» та видали мільйонними накладами.
 
Книги Алєксієвич видавалися у дев’ятнадцяти країнах світу, а письменниця здобула низку престижних нагород, зокрема, премію «Тріумф» (Росія, 1997), Лейпцизьку книжкову премію за внесок у європейське взаєморозуміння (1998), премію Гердера (1999), премію Ремарка (2001), Національну премію критики (США, 2006), премію Ришарда Капусцінського (Польща, 2011). Проте у рідній білоруській столиці твори Світлани Алєксієвич не видаються – письменницю засуджують. Попри такий «бойкот», покидати Мінськ вона не збирається: «Що мені там робити? Хочеться жити у себе вдома, вірити, що тут також вдасться Життя».
 
Світлана Алєксієвич відвідає Дитячий фестиваль в межах візиту на Білорусько-шведські літературні дні у Львові.
 
Андрій Курков (Україна)
 
Відомий в Україні та за її межами Андрій Курков – єдиний письменник на пострадянських теренах, чиї книги потрапили в топ-десятку європейських бестселерів. Його книги перекладено 36-ма мовами. За його сценаріями знято близько двадцяти художніх і документальних фільмів. Пише не тільки для дорослих, але й для дітей. Сам пан Курков виростив трьох діток і зараз має внуків.
 
Він є частим і бажаним гостем на різноманітних літературних заходах. Про своє письменство для дітей Курков багато розповідав у інтерв’ю. «Коли пишу дитячі книги, я вживаюся у роль головних героїв, навіть якщо вони вигадані й чудернацькі. Не можна з дорослим ставлення писати дитячі книжки».
 
З 1988 Курков є членом англійського ПЕН-клубу. Член Спілки кінематографістів України (з 1993) та Національної спілки письменників України (з 1994). З 1998 – Член Європейської кіноакадемії. З 1998 – Постійний член журі премії Європейської кіноакадемії «Фелікс». Від 2011 входить до журі літературного конкурсу «Юне слово».

 
 

Додав nady 09 травня 2013

Про автора

Львівський міжнародний дитячий фестиваль - різноманітні події програми фестивалю спрямовані на всебічний розвиток дітей та підлітків.

Автори пов'язані с новиною

Андрій Курков

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска