Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / Казки / Українські казки стануть об’єктом нематеріальної спадщини ЮНЕСКО?

У рамках Київської міжнародної книжкової виставки відбулася презентація 40-томного видання «Українські народні казки» – претендента на об’єкт нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Нагадаємо, дане видання вже презентували публіці під час ІІІ “Книжкових контрактів”.

Серія книжок побачила світ у чернівецькому видавництві «Букрек». Її автор – етнограф та історик Микола Зінчук – збирав народну творчість з усієї України впродовж 35 років. Справа, що починалася самотужки, знайшла згодом підтримку у видавців, освітян та представників влади – приміром, одна з останніх книжок серії – «Казки Бойківщини» – видана за бюджетною програмою «Українська книга» та розповсюджена у вітчизняних бібліотеках. Вона вміщує понад 160 казок, є словник діалектизмів, проте мова все ж дещо адаптована та наближена до сучасної літературної.

За словами директорки «Букреку» Дарини Максимець, у світі немає аналогії даному проекту. Це грандіозна праця, що має здобути відповідне визнання.

Запрошені на презентацію представники ключових відомств – Мінкульту, МОН та Міністерства закордонних справ – дискутували на тему, як привернути увагу світової громадськості до унікальної збірки українського фольклору та внести її до переліку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Зокрема, основним, але надзвичайно складним завданням є підготовка допрезентаційних матеріалів французькою та англійською мовами. Своє сприяння у справі надає МЗС – його спеціалісти передали «Букреку» пакет необхідних документів, перекладати який видавцям допомагають студенти Дрогобицького педагогічного університету.

«Ми й надалі допомагатимемо видавництву у його прагненні внести 40-томник до переліку ЮНЕСКО», – каже представниця Міністерства закордонних справ Тетяна Єфімова, зазначаючи: головне – правильно представити унікальну спадщину українців за кордоном.

ЛітАкцент

Джерело: <a href="http://litakcent.com/2013/05/21/ukrajinski-kazky-stanut-objektom-nematerialnoji-spadschyny-junesko/">ЛітАкцент</a>

 
 

Додав nady 21 травня 2013

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска