Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Історико-культорологічний фестиваль «Мамай-fest» / 31 травня розпочинається VI Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-фест»

Історико - культурологічного фестивалю «Мамай-fest», започаткований в 2008 р.,  проводиться в Дніпродзержинську вже в шостий раз, що є свідченням його укоріненості та популярності. Звернення фестивалю до теми українського козацтва, уособленням якого є міфологічна постать козака Мамая, з метою виокремлення спільних для Сходу і Заходу України культурно-духовних цінностей сприяє не тільки поширенню історичних знань і формуванню історичної пам’яті, а й виступає підґрунтям національної свідомості.

Традиційно фестиваль , як інноваційне музейне дійство відбувається в декількох естетичних вимірах: музейні предмети із закодованою в них колективною пам’яттю народу; образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво, де традиційні мотиви гармонійно поєднуються з концептуальним баченням минулого та майбутнього України сучасними митцями; музика, насамперед кобзарська; поезія; кінематограф.

         Відкривається цьогорічний фестиваль 31 травня презентацією виставки декоративно-прикладного мистецтва на примузейній площі. Вагомою складовою фестивалю є науково-практична конференція «Українське козацтво в історико- культурологічному вимірі», в якій візьмуть участь відомі мистецтвознавці, науковці, музейні працівники з різних регіонів України. Вперше до традиційних організаторів конференції – Дніпродзержинської міської ради та Музею історії Дніпродзержинська,  долучився Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології АН України. За підсумками роботи конференції заплановано видати наукову збірку.

        Закриється перший фестивальний день презентацією документального фільму «Художник і час», присвяченого відомому українському художнику Івану-Валентину Задорожному (за участі авторів: режисера – Б. Браги, сценариста – Г. Горового.

           1 червня, на Міжнародний день захисту дітей, фестиваль розпочнеться з дитячого блоку:    на при музейній території  відкриється дитячого майданчика на примузейній території та підведення підсумків конкурсу дитячої творчості «Козак Мамай та його пісня».

            Суто музейна складова включає в себе відкриття виставки Клубу українських митців (м. Львів) та виставки «Україна у знаках і символах» (за участі провідних музеїв Львова, Києва, Дніпропетровська, Луганська), де будуть представлені артефакти , що є втіленням українського духу. Вперше в історії незалежної України відбудеться благодійний акт – передача авторських робіт Клубу українських митців до Музею історії Дніпродзержинська.

           У літературній гостині «Коло слова» очікується виступи відомих українських поетів Анатолія Кічинського, лауреата Шевченківської премії, Мар’яни Кіяновської,  Дмитра Лазуткіна. Григорія Гарченка, Михайла Кудрявцева, Анатолія Шкляра, Сергія Злючого, Володимира Луценка.  

          Завершиться другий фестивальний день  театральною композицією на вірші Миколи Воробйова у виконанні незалежної театральної групи “AZAM”  у супроводі джазового квінтету «JAMBO».Разом із медитативною, насиченою кольорами поезією Миколи Воробйова, одного з засновників «Київської школи поетів», поетичного андерграунду сімдесятих, звучатимуть «evergreen» (вічнозелені) світові джазові стандарти, а також джазові імпровізації на теми народної та сучасної української музики.

         2 червня відбудеться  екскурсія до Кодацької фортеці з відвідуванням Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького.   Розпочне концертну програму  дніпропетровський гурт "Вертеп", які  презентуватимуть відвідувачам фестивалю  програму козацьких пісень, насичуючи атмосферу справжнім духом козаків-повстанців.     Вперше візьме участь у фестивальних заходах відомий дослідник Холодного Яру Роман Коваль з презентацією дослідження «Чорний Ворон: п’ять біографій». Ця збірка документальних нарисів про отаманів, які боролися в добу Української Народної Республіки, та мали одне повстанське псевдо – Чорний Ворон,  вийшла друком у 2013 р.  Потім відбудеться презентація документального фільму «Стеком і шаблею», створеного  створено за мотивами історичного нарису Романа Коваля «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею». У ньому розповідається про скульптора, автора першої  Шевченкіани, січового стрільця, начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана Михайла Гаврилка. Автори сценарію –   Роман Коваль, Василь Портяк, Валерій Тетерятник. Режисер і оператор – Володимир Бондаренко.         

        Завершиться третій фестивальний день традиційним концертом  відомого бандуриста, заслуженого артиста України Тараса Компаніченка.

         Наступного дня, 3 червня 2013 р., для учасників Мамай-фесту передбачена екскурсійна програма, а відвідувачі музею зможуть ознайомитися зі щойно відкритими експозиціями.

 

 

 

 

 
 

Додав nady 27 травня 2013

Про автора

Основне творче завдання фестивалю – козак Мамай, який глибоко захований у кожній українській душі, інтерпретація цього першотвору у різних жанрах та варіантах для створення українського простору.

Автори пов'язані с новиною

Гурт мандрівних дяків Вертеп , Роман Коваль , Тарас Компаніченко

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска