Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Михайло Іллєнко / Вкотре намагаюся зняти фільм про Україну, а виходить про любов – Іллєнко

У столиці презентували результат першої знімальної сесії нової стрічки Михайла Іллєнка «Толока». Роботу почали у лютому цього року і вже встигли відзняти четверту частину фільму. В квітні трейлер «Толоки» побачили відвідувачі Канського кінофестивалю. В основі сюжету стрічки – один із творів Тараса Шевченка, а хронологія дії простягається аж на 400 років. Однак це фільм не про історію, а про людей – про те, як в усі часи українці об’єднувалися і відбудовували свою домівку.
 
Назвати «Толоку» екранізацією Шевченка важко. Балада «У тієї Катерини хата на помості…», яка лежить в основі сюжету фільму, лише дала режисеру ідею, яку він розвинув по-своєму. Головна героїня Шевченкової балади гине, а от Іллєнкова Катерина житиме до старості. Їй доведеться пережити безліч негараздів, але щоразу вона разом з іншими людьми терпляче зводитиме нову хату на руїнах старої.

«Толока» – це символічне зображення останніх 400 років української історії. Саме такий період описаний у стрічці. Режисер

«Я взявся знімати фільм «Фучжоу», а він вийшов про любов. Думаю, наступний точно буде про Україну. Але «Сьомий маршрут» і «Той, хто пройшов крізь вогонь» теж вийшли про любов. Тепер я звернувся до найвідомішого експерта – до Тараса Шевченка, бо до кого ж ще звертатися, коли хочеш знімати про Україну? Але знову виходить не про це. І мене це влаштовує», – розповідає він.

Сергій Фоменко, лідер гурту «Мандри» та автор саундтреку до фільму, вважає, що тему любові у такій історії оминути не можна. Для нього «Толока» – це стрічка про людську спільноту, яка бореться за своє життя. «Складні часи руйнують нас, а ми знову відбудовуємось. Це дуже важлива ідея. Без любові і без спільноти неможливо жити. А толока – це і є спільнота», – пояснює музикант.
 
Бюджет стрічки складає близько 30 мільйонів гривень. «Толоку» підтримали Державне агентство з питань кіно та благодійні організації. Головні ролі виконають Богдан Бенюк, Іванна Іллєнко, Сергій Романюк та інші.
 
Одна із особливостей майбутнього фільму – це саундтрек, над створенням якого працюватиме не лише Сергій Фоменко, зауважує продюсер Пилип Іллєнко. «Працювати з нами погодився європейський композитор Влад Алесіо, володар «Золотого глобусу». Його музика звучить у фільмах Бертолуччі та Дзефіреллі», – каже він.
 
Цього літа фільм представлять на Одеському кінофестивалі. До того ж, «Толока» стала однією із 19 стрічок, що потрапили до програми Work-In-Progress кінофестивалю у Карлових Варах. Прем’єра фільму в Україні запланована на березень наступного року – до 200-річчя Тараса Шевченка.

Євгенія Олійник, Радіо Свобода

 
 

Додав nady 27 червня 2013

Про автора

Наймолодший із трьох братів режисерів Іллєнків. Народився 1947 року, закінчив Московський інститут кінематографії (майстерня М.Ромма). Започаткований ним 1997 року кінофестиваль «Відкрита ніч» відбувається і досі й має дуже позитивне реноме

Автори пов'язані с новиною

Мандри , Тарас Шевченко

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска