Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль народних промислів Волинське Віче / Відродження волинського серпанку. Фестиваль ткацтва та народних ремесел у Радивилові (фотозвіт)

В містечку Радивилів, Рівненьської області 6 -7 липня відбувся фестиваль ткацтва та народних ремесел. Фестиваль присвячено популяризації ручного ткацтва й історично приурочено до Литовської доби в українській історії. До участі у фестивалі було запрошено найкращих фахівців у галузі ручного ткацтва, народних майстрів інших напрямів, а також людей, які займаються відтворенням середньовічних ремесел, побуту, зброї, обрядів, музики з усієї України. Фестиваль відбувся у два етапи й у двох різних місцях.

На перший день фестивалю, 6 липня, пройшов теоретико-практичний семінар «Ручне ткацтво: історія та сучасність». Цей день буде присвяченого професійному спілкуванню майстрів і менеджерів етнопроектів. Семінар відбуватиметься на базі майстерні історичного ткацтва «Легенди Волині» у м.  Радивилів. Провідні фахівці з ручного ткацтва провелинизку лекцій та майстер-класів, дотичних до теми історичного текстилю. Мистецтвознавці та майстри під час спілкування за «круглим столом» висвітлилиактуальні питання розвитку етнічних народних ремесел на сучасному етапі.

У другий день фестивалю, 7 липня, на історичних землях битви під Берестечком, у селі Пляшева Радивилівського району, постала  відтворена модель середньовічного волинського міста. В центрі уваги учасників та відвідувачів фестивалю були два жіночих  костюмів, виготовлених із серпанкової тканини. Перший історичний, початку ХХ століття, бережно привезла директор Сарненьського історико-етнографічного музею, другий автентичний виготовили  в майстерні історичного ткацтва «Легенди Волині» «Центру відродження Волині» (м. Радивилів). Організатором, керівником і натхненникомцентрує Володимир Дзьобак – кандидат історичних наук, краєзнавець – що займається відродженням народних ремесел.Він же своїми коштами організував проведення цього фестивалю, перевезення майстрів з Київа та Львова до Радивілова.

Перша  згадка про серпанок сягає 1632 року, її залишив французький мандрівник, який побував у древньому м. Дубні. Він пише, що жінки тут були одягнені в прозорий саморобний одяг із… шовку. В тодішній Франції, яка стала законодавицею моди значно пізніше, такого не носили. Тобто на землях історичної Волині серпанок був і шовковий, — каже кандидат історичних наук Володимир Дзьобак. — А вже пізніше його змінив льон — поліський шовк.

Працівники Центру поставили мету: відродити традиційне святкове вбрання Великої Волині – національний жіночий костюм із серпанкової тканини, шедевр народного ткацтва Рівненського Полісся. Майстриням знадобилися три  роки, аби «з нуля» відродити особливості  ткання серпанкового полотна. Легка напівпрозора тканина у давні часи була мрією українських дівчат, в неї вбиралися заможні панянки, а наречені мали серпанкові елементи одягу, коли йшли до шлюбу.

найстарші учасниці фестивалю Волинське Віче 2013
Містечко майстрів на фестивалі Волинське Віче 2013
Містечко майстрів на Волинському Вічі 2013
Історичне серпанкове вбрання

Сучасний автентичний серпанковий костюм
сучасний автентичний серпанковий костюм
 

Галина Хмель-Дунай, спеціально для МА Арт-Вертеп

 
 

Додав nady 28 липня 2013

Про автора

Запрошуємо долучитися до фестивалю «Волинське віче», який перенесе відвідувачів у атмосферу пізньосередньовічного міста з його ремісничими цехами, побутом, працею і дозвіллям, музикою і танцями! Мета та завдання Фестивалю: - популяр

Автори пов'язані с новиною

Галина Хмель-Дунай

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска