Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль відеопоезії «CYCLOP» / Переможці ІІІ-го фестивалю відеопоезії «CYCLOP»-2013

16-17 листопада в Києві втретє відбувся фестиваль відеопоезії «CYCLOP».  За два дні фестивалю його гості мали нагоду послухати лекції від діячів культури, кіномистецтва, відеопоетів та представників відеопоетичних конкурсів, стати активним учасником дискусії про актуальні проблеми, питання та перспективи Відеопоезії в Україні, побачити роботи, що потрапили у лонг- та шорт-листи, а також дізнатися про переможців відеопоетичного конкурсу «CYCLOP»-2013. Спеціально для гостей фесту, за співпраці зі студією "Антресоля", був підготовлений поетично-візуальний перфоманс. 

Фест почався з розповіді поетеси Олі Мідної про сферичне кіно, інтерактивні технології нового покоління та проект  «Точка роси», який став одним із перших експериментів у поєднанні поезії, музики classical crossover і сферичного відео. Проект було реалізовано цієї осені у київському цифровому планетарії.

Гість фестівалю з Росії Олексій Ушаков (письменник, драматург, поет, журналіст, композитор та член журі фестивалю відеопоезії «CYCLOP»-2013), презентував Конкурс відеопоезії "Волошинського фестивалю", та показав добірку своїх авторських робіт.

В перший день фестивалю відбулася також презентація та показ кращих робіт цьогорічного конкурсу найавторитетнішого російського фестивалю відеопоезії "П'ята нога". Засновники фестивалю - Катерина Троєпольська та Андрій Родіонов.

Член журі та гість фестивалю Олексій Торхов (м.Миколаїв) презентував молодий, заснований у чьому році конкурс відеопоезії «Батискаф». Конкурс проходив в рамках щорічного відкритого Всеукраїнського фестивалю поезії «Ватерлінія».

В рамках фестивалю третій рік поспіль відбувається конкурс сучасної відеопоезії. На конкурс 2013 року було подано більше 50-ти заявок з різних міст України та ближнього зарубіжжя. 1 листопада у мережі був оприлюднений Лонг-лист, в який потрапили 30-ть відеопоетичних робіт з досить широкою географією: Київ, Харків, Миколаїв, Черкаси, Донецьк, Хмельницький, Кременчуг, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Луганск та Антрацит (Україна), а також Санкт-Петербург, Москва та Челябинськ (Россия). В перший день фесту (у арт-центрі «CLOSER») видбувся конкурсний показ відео, що портапили у лонг-лист, та оцінка робіт членами журі.

Для вечірньої програми першого дня фесту було підготовлено особливий поетично-візуальний перфоманс - проект під назвою "Узгоджена випадковість". Поетичні читання від фестівалю відеопоезії «CYCLOP» супроводжувалися відео-артом від студії "Антресоля" (на чолі з Ігорем Цикурою). У читаннях брали участь Катерина Бабкіна, Дмитро Лазуткін, Мідна, Олена Степаненко, Мирослав Лаюк та Олена Герасим'юк.

Другий день фесту почався з презентації діяльності та демонтрації кращих робіт міжнародних фестивалів та конкурсів відеопоезії з Німеччини, США, Аргентини, Шанхаю, Греції, Канади та Естонії: "Zebra Poetry Film Festival" (Берлін, Німеччина); "The Body Electric Poetry Film Festival" (Форт Коллінс, Колорандо, США); Фестиваль відеопоезії "Shanghai Tunnels Project" (Портланд, Орегон, Шанхай); "International Film Poetry Festival" (Афіни, Греція); Міжнародний фестиваль відеопоезії "Videobardo" (Буенос Айрес, Аргентина); Фестиваль "Visible Verse" (Ванкувер, Канада); "Sebastian Wesman Team" (Таллін, Естонія).

Цікавий факт: один із авторів робіт був присутній на показі свого відео в Україні - Джек Вейк-Вокер (Jack Wake-Walker, London), відео за мотивами твору Х.Л. Борхеса "Десять тисяч речей" ("Ten thousand things"). Тож ми мали нагоду дізнатися про враження від фесту та відмінності української видеопоезії особисто.

В рамках фесту відбулася перша лекція від представника кіносвіту - молодого українського сценариста та режисера з Чернівців - Дмитра Сухолиткого-Собчука. Дмитро розповідав про тонкощі командоутворення, секрети знімального процесу, важливіть авторського контенту, актуальність експериментального відео та про варіанти його промоції. До речі, у грудні цього року кінотеатрами України стартують прем'єрні покази останньої роботи Дмитра - повнометражного документального фільму «Красна Маланка» (90хв)

На круглому столі активно оговорювали складнощі дефініції терміну та особлівості відеопоезії як явища, для чого вона потрібна, які її актуальні проблеми та загальні тенденції. Найближчим часом плануємо підготувати окремий матеріал з основними тезами оговорень.

Офіційне закриття та оголошення переможців ІІІ-го фестивалю відеопоезії «CYCLOP» вібулося 17 листопада у фестиваль-ресторації «Диван». На події було продемонстровано Шорт-лист конкурсу - 12-ть кращих відео. Ведучою вечірньої програми та церемонії нагородження переможців була чарівна Олена Степаненко. Під час перегляду робіт відбувалося й визначення Призу глядацьких симпатій конкурсу. Всім присутнім було роздано голосувальні талони, на яких вони мали обрати одну з 12-ти щойно продемонстрованих робіт. Підрахунок голосів тривав під час музичної паузи, в яку гості події могли відтягнутися під кантрі-рок та блюзові композиції від гурту «The Good Times» на чолі із Антоном Полуніним.

Тож оголошуємо переможців!

 

Шорт-лист конкурсу 2013: 

1. Сергій Сливинський  "Уроки сучасної літератури з Іваном Дудчаком" [03:38]

2. Анастасія Богомолова "Офелія" [02:39] http://youtu.be/bB_hGQ5HGhI

3. Анна Смолій "Жовті Ялинки" [04:53]  http://youtu.be/Zn6SFexfNm4

4. Гончуков Арсеній "Рік" [00:59]

5. Вєтров Святослав "Перманентним"[01:13]

6. Олег Дорош "Думки" [01:33]

7. Савєнкова Анжела "Лінія і межа" [02:28]

 

Номінація «Дебют»

Лана Ра «Полотно» Місто: Київ.

Текст: Лана Ра. Режисер: Ангеліна Турська.

Оператор: Катерина Демська. Актори: Євгенія Нечипоренко, Євгеній Конощук.

 

«Приз глядацьких симпатій»

Максим’як Мар’яна «Листи до Бо. Лист перший» Місто: Львів

Текст: Мар’яна Максим’як. Відео: з архіву Центру міської історії Центрально-Східної Європи.

Монтування: Тарас Купчинський.

 

3-тє місце

Анжела Богаченко «А у вас дім далеко від нас?» Місто: Миколаїв

Текст: Богаченко Анжела. Автор відео/режисура: Богаченко Анжела.

Монтаж: Євген Диордіев, Анжела Богаченко. Актори: Олег Дорош, Анжела Богаченко.

Звук: Віктор Сєлуков. Оператор, спецефекти: Євген Диордієв. Художник з костюмів: Наталя Фоміна. Музика: арт-пост-рок група VEN’ (ВЕНЬ).

 

2-ге місце та Номінація «Експеримент»

Олена Самойленко «Бессмертный человек»

Місто: Антрацит (Україна) – Санкт-Петербург (Росія).

Текст: Дмитро Легеза. Режисура, сценарій, монтаж, концепція: Олена Самойленко.

Операторська робота: Олена Самойленко, Даша Суржак.

Музика: частина композиції українського музиканта Андрія Ругару (Київ).

 

1-ше місце

Оля Михайлюк «Ніж і Ніжність» Місто: Київ

Текст: Юрій Андрухович. Відео: агенція АртПоле.

Концепція: Оля Михайлюк. Музика: Karbidо.

 

Автора відеотвору-переможця буде запрошено до складу суддівської колегії Премії наступного року.

 

Переможці отримали статуетки та дипломи конкурсу, поетичні збірки та сувеніри від организатору фестивалю - Літературного порталу «LITFEST» та призи від партнерів фестивалю «CYCLOP»-2013: добірки свіжих випусків журналу "Личность", журнали культурного супротиву "ШО", примірники Альмунаху "Черновик" (який ориєнтується на візуальну, графічну поезію та експерименти у цій ниві). У фесту також з'явилася перша грошова премія (за 1-ше місце). Її забезпечив онлайн-магазин електронного контенту "Bookland".

 

Щиро вітаємо переможців!

 

З теплом та повагою,

Фестиваль відеопоезії «CYCLOP» :)

 
 

Додав nady 22 листопада 2013

Про автора

Конкурс відеопоезії «CYCLOP» створений для того, щоб привернути увагу до відеопоезії як явища й окремого виду мистецтва з метою його популяризації. Конкурс відеопоезії «CYCLOP» - міжнародний.

Автори пов'язані с новиною

Поетеса Мідна , Мирослав Слабошпицький

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска