Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / Олександр Башта / «Армія нескорених» Олександра Башти

З легкої руки тернополянина Олександра Башти на світ з’явилися мініатюрні бронзові лицарі УПА. Колекційний набір з шести 40-міліметрових фігурок «Армія нескорених» за лічені дні підкорив серця українців. Більше сотні наборів вже розлетілися по всій країні. Це лише перша ластівка, адже проект матиме продовження і нових героїв. Щоб дізнатися більше про бронзових упівців та історію їх створення, журналіст «Нашого ДНЯ» завітала в гості до пана Олександра.

Його оселя заворожує вже з перших хвилин. Тут усе продумано і зроблено з любов’ю – красиві дерева, мальовничі озерця з рибками і лататтям, затишна альтанка, піч і альпійські гірки. Здається, що потрапила у райський куточок. Башти мріють створити на своєму подвір’ї справжній ботанічний сад. Уже зараз тут росте близько 50 різноманітних дерев. Кожне – особливе і унікальне по-своєму. Краса і затишок у домі й навкруги нього – заслуга дружини, зізнається чоловік. Вона – найперша помічниця та порадник. Охоче поділяє  всі його захоплення і допомагає втілювати в життя найграндіозніші задуми.

Далі йдемо у майстерню господаря – саме тут народжуються цікаві ідеї і з’являються на світ незвичні речі. На стіні десятки кубків за перемоги у тенісі, кілька ракеток, серед яких – подарована одним з кращих тенісистів в історії України Андрієм Медвєдевим. Тут пан Олександр власними руками виготовляє меблі зі скла. У вільний час – грає на електронному піаніно українські пісні та класику, а ще вигадує нових солдатиків. На столі – кілька сувенірних коробочок. Сорокаміліметрові українські герої, мов живі. Вражає тонкість роботи і досконалість кожної деталі.

Увіковічнити „упівців” в мініатюрних фігурках змогли скульптор Костя Ткаченко з Дніпропетровська та ливарник Павло Гарніцин із Севастополя.

– Спершу я обирав фото вояка, надсилав його скульптору – і той виліплював  модель з термопластику, – розповідає Олександр Башта. – У ливарні з цієї моделі виготовляли спеціальну резинку, в якій вже створювали фігурки.

Чоловік називає своїх солдатиків новочасним українським оберегом.

– Ці люди боронили свою хату. Нащо вішати якісь віники і незрозумілі нам речі, якщо маємо тих, які направду оберігали від ворогів наші оселі, воювали за нашу державу і віддали за неї свої життя, – додає він.

Пан Олександр вже багато років колекціонує мініатюри солдатиків із різних країн. Має їх більше тисячі. Є тут радянські вояки, англійські, армія Наполеона та багато інших героїв. Але досі, на жаль, не було українських.

– Це потрібно було виправити, так і виникла колекція під назвою «УПА – армія нескорених», – розповідає чоловік. – У першу чергу хотів залишити для прийдешніх поколінь образ генерал-хорунжого Василя Кука. А ще відтворив образи найстаршого і наймолодшого вояків УПА – сотника Гамалії і Славка Пилипчука. Зв’язкова «Калина» (Галина Лукан) зображена з букетом квітів у руках. Фігура жінки-солдата є рідкісною в будь-якій колекції. Переважно зображають чоловіків. Але ж жіноцтво зіграло важливу роль у боротьбі УПА, тож на спомин про них маємо «Калину». Сотенний Хмара був дуже колоритним, тому також потрапив в колекцію. Найважчий в колекції – кулеметник у вишиванці, якого відтворили з фотографії невідомого солдата. Фігурка важить 23 грами. Додатковим грамом ваги, порівняно з іншими, вона «завдячує» кулемету МГ-42, який повстанець тримає на плечі.

Ще однією причиною, яка спонукала створити українських героїв у мініатюрі, є історія власної родини Олександра Башти. Багато його родичів розстріляли за причетність до УПА.

– У той час з семи братів, серед яких був мій дідусь, лише один залишив по собі нащадків, – пригадує він. – Вони були засновниками «Молодої громади» в Калуші. Саме в той час  у цих краях перебував і Степан Бандера, тож вони потрапили в епіцентр боротьби.

На думку пана Олександра, українські солдатики стануть чудовими іграшками для дітей, вони виховуватимуть у їх юних серцях патріотизм, любов до рідної землі та її славної історії.

До набору «Армія нескорених» входять шість маленьких скульптур воїнів УПА, інформаційний буклет, в якому розповідається про кожну фігурку, та дерев’яна коробка для зберігання солдатиків. На кожній коробочці червоно-чорний стяг малює сам пан Олександр.

Є ще одна серія – «Браві солдати», яка складається із колоритних персонажів – солдатів із різних армій: Чонкіна, Швейка, Попендопала, Піткіна, Ганса та моряка-анархіста.

Колекція «УПА — армія нескорених» користується неабиякою популярністю. Солдати-упівці мандрують по всій Україні. Колекція фігурок у спеціально виготовленій коробці вартує 300 гривень. Ціна може суттєво знизитися, якщо вдастся отримати інвестиції на великий тираж. У планах пана Олександра – доповнити колекцію й іншими іменами. Уже готовий Роман Шухевич. А згодом, можливо, з’являться ще й українські гетьмани у бронзі, січові стрільці та навіть сучасні військовослужбовці.

Юля ТИМКІВ, НашДень

Олександр Башта

Олександр Башта

Олександр Башта

 

 

P.S. Олесандр Башта народився 16 травня 1960 року у містечку Стрий на Львівщині. За фахом – льотчик-інженер. Закінчив Балашівське військове вище училище льотчиків. У Тернополі проживає з 1989 року. Має дружину Ірину та сина Олександра. Сім’я мешкає у Кутківцях. Олександр належить до людей, які надихають. Він вражає своєю активністю і незвичним вмінням боротися з обставинами. У 1992 році політ на пароплані закінчився для Олександра трагічно і змусив його сісти на інвалідний візок. Однак чоловік не втратив любові до життя. Незважаючи на те, що не може ходити, він літає та стрибає з парашутом, є кількаразовим чемпіоном з плавання серед інвалідів. Свого часу захищав честь України і в змаганнях з тенісу на інвалідних візках. Об’їздив півсвіту, майже всю Європу, побував в Америці.

«І чорна смуга в житті може стати злітною», – читаємо на сторінці Олександра Башти у соцмережах. Він доводить це своїм життям і намагається щодня змінювати світ навколо себе.

 
 

Додав nady 27 листопада 2013

Про автора

Поширювати правдиву інформацію про ОУН-УПА серед українців та бажаючих знати не тільки "совітську правду" Розповсюдити серію солдатиків "УПА армія нескорених".

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска